Renginių organizatorę K.Kaikarienę sužavėjo Romos stebuklai

„Italijos sostinėje Romoje tik šeštuoju pojūčiu galima pajusti stebuklingą miesto dvasią“, – tikino renginių organizatorė Kristina Kaikarienė (49 m.), Amžinuoju miestu vadinamoje Romoje viešėjusi ne kartą ir vis norinti ten sugrįžti.

K.Kaikarienė mielai grįš į Romą dar kartą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
K.Kaikarienė mielai grįš į Romą dar kartą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Feb 10, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:14 PM

Nors vargu ar pakaktų 24 valandų Romai pažinti, būtinai pasirūpinkite patogia avalyne. Nors mieste yra puikus susisiekimas metro, autobusais, vaikščioti taip pat teks nemažai, nes Roma – muziejus po atviru dangumi.

„Tai – miestas, kurį galima pavadinti gyvu istorijos muziejumi. Jame susilieja ir senoji Roma, ir dabartis. Romoje kelių tūkstančių metų istorijos sluoksniai sugulė vienas ant kito – į Renesanso rūmus įmontuotos antikinės kolonos, barokinių fasadų puošmenos užlipintos ant romaniškųjų bažnyčių“, – įspūdžiais dalijosi kaunietė K.Kaikarienė.

Kaip rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“, žinoma moteris į lankytinų vietų Romoje sąrašą patarė įtraukti pačiame miesto centre esantį Panteoną. Jį supa Rotondos aikštė (Piazza della Rotonda), kurioje apstu kavinių ir restoranų. Čia galite praleisti popietę prie kavos puodelio, grožėdamiesi didingu Panteono vaizdu bei sruvenančiu 1575 metais pastatyto fontano vandeniu.

Į savo maršrutą įtraukite ir Koliziejų, dar kitaip vadinamą Flavijų amfiteatru. Jis – didžiausias ir seniausias pasaulyje amfiteatras. Romos Koliziejus yra įtrauktas į įspūdingiausių šiuolaikinio pasaulio statinių sąrašą, tad verta jį pamatyti ir prie jo nusifotografuoti.

Vienas populiariausių Romos kampelių – elipsės formos Navonos aikštė (Piazza Navona), apsupta barokinio stiliaus architektūros ir papuošta fontanais. Aikštės viduryje yra vienas gražiausių baroko meno kūrinių – Keturių upių fontanas (Fontana dei Quattro Fiumi).

Viešėdami Romoje galite pradėti kolekcionuoti fontanus – fotografuokite, nes turėsite, ką parodyti draugams ir ką prisiminti. Į jūsų fotoobjektyvą būtinai turėtų patekti Trevio fontanas – baroko laikų lobis. Tai – žymiausias Romos fontanas, vienas Amžinojo miesto simbolių.

XVIII amžiuje įrengtas fontanas šliejasi prie galinės Polio rūmų (Palazzo Poli) sienos. Mitologinės skulptūros vaizduoja Tritonus ir Neptūną, stovintį kriauklės formos vežime. Vanduo į fontaną patenka I amžiuje pr. Kr. pastatytu akveduku.

Šis fontanas gali būti matytas iš Federico Fellini filmo „Saldus gyvenimas“ („La Dolce Vita“) – prisiminsite nakties maudynių fontane sceną su Anita Ekberg.

„Visi, kurie atsigeria skaidraus vandens iš šio fontano ar per kairį petį dešine ranka atsistoję nugara į fontaną įmeta monetą, būtinai sugrįš į Romą“, – šimtus metų Romoje sklandančią legendą priminė K.Kaikarienė.

Jei norite pamatyti visiškai kitokią Romą, K.Kaikarienė patarė pasivaikščioti po Kampo dei Fiori (Campo de’ Fiori) aikštę.

„Ji ypač judri rytą, kai darbą pradeda gėlių pardavėjai, todėl tai būtų įdomi jūsų dienos pradžia. Dieną ji tampa turgaus aikšte. Bet naktį, užplūdus daugybei turistų ir romiečių, ji panašesnė į kavinių ir barų zoną“, – permainingas aikštės veidas įsiminė K.Kaikarienei.

Nuo Kampo dei Fiori aikštės šiek tiek paėję palei Tibro upę ir perėję tiltu išvysite ankstyvosios krikščionybės architektūros paminklą – XII amžiuje atstatytą Švč.Mergelės Marijos baziliką Trastevero kvartale.

Taip pat pasivaikščiokite Džulijos gatve (Via Giulia) ir pasigrožėkite didingais ir puošniais pastatais. Būtinai užlipkite į Janikulo kalvą (Gianicolo) prie italų suvienytojo Giuseppe Garibaldi, sėdinčio ant žirgo, statulos, kur jus sužavės beribis miesto vaizdas.

Vaikščiodami pėsti išvysite daugybę krautuvėlių, kurių vitrinos – lyg meno kūriniai. Jūsų sielą suvirpins gatvės muzika, neatsispirsite keptų kaštainių, picų, kavos aromatui.

„O Romos oras – minkštas, lyg skraiste apgaubiantis“, – vykti į Amžinąjį miestą bet kokiu sezonu patarė K.Kaikarienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.