Ar stintų sostinėje nepritrūks stintų?

Šeštadienį Palangoje vienuoliktą kartą rengiamoje Stintų šventėje šių pajūrio delikatesu tapusių žuvų paruošimo įvairovę demonstruos geriausi šalies kulinarai.

Kepdami stintas geriausi šalies kulinarai sugeba nustebinti savo išmone.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kepdami stintas geriausi šalies kulinarai sugeba nustebinti savo išmone.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Feb 14, 2014, 10:40 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:13 AM

Gurmanų švente virtęs renginys per tiek metų, regis, yra pasiūlęs viską, ką įmanoma pagaminti iš nedidelių šviežiais agurkais kvepiančių stintų.

Svečiams kasmet siūloma vis įmantresnės žuvienės, į kurią dėl esą geresnio skonio virėjai šliūkšteli ir degtinės.

Šalia tradiciniu būdu kepamų žuvų galima paskanauti rūkytų, marinuotų ir net vytintų stintų.

Tačiau per Stintų šventę trečią kartą rengiamo žuvies kepėjų čempionato dalyviai, pasitelkę savo fantaziją, iš stintų sugeba išspausti dar daugiau.

Varžysis profesionalai

Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos rengiamose varžybose dalyvaus šešių restoranų komandos iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Palangos.

Čempionato dalyviai turės dvi užduotis: išvirti žuvienę ir iš stintų paruošti karštąjį užkandį.

Kiekvienai užduočiai komanda turės po 1 valandą.

Ruošiant patiekalus čempionato dalyviams bus galima naudoti tik Baltijos jūroje gaudomas žuvis – stintas ir menkes.

Komandos turės paruošti po tris kiekvieno patiekalo porcijas, kurias ragaudama komisija vertins pagal 10 kriterijų: skonį, patiekalo išvaizdą ir net pagal pirmojo kąsnio įspūdį.

Kokių staigmenų gali sulaukti vertinimo komisija, čempionato dalyviai neatskleidžia.

„Žinau, kad visos komandos čempionatui ruošiasi atsakingai. Savo sugalvotus receptus jos po keletą kartų išbando namuose, kad per varžybas nepasitaikytų jokių netikėtumų“, – pasakojo Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos direktorius Aurelijus Bagočiūnas.

Virtuozai geba nustebinti

Čempionato favoritė – vilniečio virtuvės vadovo Deivydo Praspaliausko vadovaujama komanda.

Praėjusiais metais čempionate dalyvavusios šio restorano trys komandos įrodė, kad ruošiant stintas visos galimybės dar nėra panaudotos, ir užėmė tris prizines vietas.

Regis, stintų niekaip kitaip neiškepsi, tačiau kulinarijos virtuozai sugebėjo nustebinti net ir visko ragavusią komisiją.

„Viskas priklauso nuo priedų įvairovės ir originalaus patiekalo pateikimo.

Naudojant tam tikrus prieskonius, įvairius garnyrus ir net deginant įvairios medienos drožles, galima paruošti vis kitokio skonio patiekalą“, – teigė čempionato vyriausiasis teisėjas Vladas Judickas.

Pernai varžybų nugalėtojų keptos stintos buvo patiektos su pupelėmis ir grybais.

Kiti savo patiekalus paįvairino česnakų bei graikinių riešutų aromatu.

Viena komanda pribloškė net čempionato dalyvius, į išdarinėtas stintas pridėjusi pelėsinio sūrio, o žuvis iškepusi ant apelsinų griežinėlių.

Gatvė virs milžiniška virtuve

Per varžybas ruošdami patiekalus profesionalūs virėjai savo paslaptimis dalysis su visais žiūrovais. Bet komandų pagamintus valgius ragaus tik teisėjai.

Čempionato pabaigos laukiantys smalsuoliai galės pasistiprinti čia pat Vilniaus restorano „Marceliukės klėtis“ 200 litrų talpos puode verdama žuviene ir ant dviejų metrų skersmens keptuvės čirškinamomis stintomis.

Milžiniška keleto šimtų metrų ilgio virtuve šeštadienį virs visa J.Basanavičiaus gatvė – joje stintas keps ir rūkys 30 kurorto kavinių.

Daugiau nei 20 žvejų gatvėje prekiaus šviežiomis ir marinuotomis žuvimis. Savo originalius gaminius siūlys per 150 tautodailininkų.

Neliks nuskriausti ir rimčiau panorę užkąsti šventės dalyviai – jie galės paskanauti ant žarijų pakaitintų dešrelių, šašlykų ir mėsos kepsnių.

Šventėje netrūks ir linksmybių: koncertuos kurorto folkloro kolektyvai, šaltas jūros bangas išmėgins užsigrūdinę žiemos maudynių mėgėjai, rankos tvirtumą demonstruos inkaro laikymo varžybų dalyviai, o stintų valgymo rungtyje bus įrodyta, kad iškeptų žuvų porciją galima sušlamšti per kelias sekundes.

Šeštadienis Jūratės ir Kastyčio skvere

12 val. – Stintų šventės atidarymas.

12 val. 30 min. – stintų kepėjų čempionatas.

14 val. – inkaro kilnojimo rungtis.

15 val. prie jūros tilto – didžiosios žiemos maudynės.

16 val. 30 min. – stintų valgymo varžybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.