Izraelyje pavasario karnavalas – be jokių apribojimų!

Ankstyvas pavasaris – tai triukšmingų karnavalų metas, kuomet skirtinguose pasaulio kampeliuose gatves užlieja eisenos, šokiai ir tviskančių kaukių spindesys. Kai kurie prisiekę keliautojai savo kelionių maršrutus planuoja taip, kad kasmet pamatytų vis kitą spalvingą gatvės fiestą: nuo seksuliais sambos ritmais pulsuojačios Brazilijos iki romantiškosios Venecijos Italijoje, nuo žydinčių gėlių kilimais išsidabinusios Nicos Prancūzijoje iki indiškomis melodijomis širdį virpinančios Goa, nuo Berlyno, Kelno Vokietijoje iki Naujojo Orleano Amerikoje.

Praeivius linksmina nuotaikingi klounai, piemenėliai, peliukai mikiai.<br>N.Degutienės nuotr.
Praeivius linksmina nuotaikingi klounai, piemenėliai, peliukai mikiai.<br>N.Degutienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė, specialiai lrytas.lt, Izraelis

2014-03-18 18:19, atnaujinta 2018-02-15 07:49

Nedaug kas žino, kad spalvingu kaukių paradu pavasarį pasitinka ir Izraelis. Papulti į gatvės siautulį galima ne vien vakarietiškų pramogų sostinėje Tel Avive! Norint pajusti tikrą šventės dvasią, geriausia nusigauti į pačius atokiausius religinių ortodoksų kvartalus.

Purimas - bene linksmiausia metų šventė, kuomet žydams privalu atlikti dvi misijas: persirengti taip, kad niekas nepažintų, ir pasigerti taip, kad nieko neprisimintų!

Pasak istorijos, aprašytos Senajame Testamente, Persijos karaliaus Asuero, IV amžiuje prieš Kristų valdžiusio milžinišką teritoriją, besidriekusią nuo Indijos iki Etiopijos, viziris Hamanas įsiuto, kai rūmų dvariškis žydas Mordehajus nesutiko jam žemai nusilenkti. Kerštaudamas už tokią nepagarbą, jis sumanė sunaikinti visus žydus.

Įtikinti karalių patikėti žiauriu planu viziriui nebuvo sunku: jis dievagojosi, kad žydai susimokę prieš patį karalių, ir kad visi jie už tai turi mirti. Nuosprendžiui vykdyti jau buvo paskirta diena, kuomet karalius sulaukė savo gražuolės žmonos, Mordehajaus įdukros Esteros maldos, kad valdovas susimiltų ir išsaugotų jos tautą.

Kankinamas nemigos vieną naktį karalius pakeitė nuomonę ir, užuot sunaikinęs žydus, įsakė užmauti ant kaklo kilpą pačiam Hamanui. Taip žydų tauta buvo išgelbėta, o diena, kurią jie turėjo mirti, buvo paskelbta linksmybių švente.

Tel Avivo priemiestis Bnei Brak, kuriame gyvena didžiausia žydų ortodoksų bendruomenė, Purimo dieną jau nuo ryto kvepia araku – anyžių degtine. Alkoholinių gėrimų nepratę vartoti izraeliečiai įkaista vos nuo kelių lašų stipraus gėrimo, o gatvėse visu garsu plyšaujant muzikai vyrauja linksmybės ir draugiškas siautulys.

Įprastas juodą ir baltą ortodoksų aprangos spalvas čia visai parai pakeičia įstabiausi kostiumai: gatvėm žygiuoja pasitempę husarai, praeivius linksmina nuotaikingi klounai, piemenėliais, peliukais mikiais ir princesėmis aprengti net lėliukai vežimėliuose!

Sako, kad tradicija Purimo dieną puoštis kaukėmis dar XV amžiuje atkeliavo iš Venecijos, nes Purimas kasmet sutapdavo su tenykščiu karnavalu. Nuotaikingas ir spalvingas maskaradas greit paplito po visas žydų bendruomenes visame pasaulyje.

Nenuostabu, kad Purimas – labiausiai laukiama vaikų šventė. Į darželius ir mokyklas jie keliauja pasidabinę karalaičių, supermenų ir multiplikacinių filmų herojų kostiumais. Kaukėmis puošiasi parduotuvių pardavėjos, bankininkai, biurų tarnautojai, o Izraelio sinagogose ir gatvėse visą savaitę vyksta persirengėlių paradai ir triukšmingi vakarėliai.

Radijo ir televizijos eteryje nuolat skelbiama informacija apie kiaurą parą kursuojančius autobusus ir primenama alkoholio ragavusiems vairuotojams nesėsti prie vairo. Policija nereagoja į skundus užmigti negalinčių kaimynų, po kurių langais iki ryto vyksta diskotekos: Purimo šventei negali būti jokių apribojimų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.