Pažintis su Europa - vos per pusdienį

Jei jums pasiūlytų visas įžymiausias Europos vietas aplankyti per pusdienį, turbūt pamanytumėte, kad idėjos autoriui laikas apsilankyti pas psichiatrą, nes jis prarado laiko nuovoką. O gal pagalvotumėte, kad nuo Eifelio bokšto iki didingojo Big Ben'o jus skraidins ypač greitas lėktuvas. Ir turbūt ne vieną valandą truktų ginčas, jei keliauti pasiūlęs draugas imtų įrodinėti, kad Vilniaus universitetas yra Briuselyje.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eva Jagminaitė-Kazlauskienė

2014-03-27 07:38, atnaujinta 2018-02-15 02:16

Šis pasakojimas – portalo lrytas.lt skelbto konkurso  „Rašyk apie savo kelionę ir laimėk kelionę į Bulgariją dviem!" – dalyvis.

Gal kam nors ir naujiena, kad Briuselis garsus ne tik tuo, kad čia įsikūrusios svarbiausios ES institucijos. Šiek tiek atokiau nuo Europos Komisijos bei Europos Parlamentui priklausančių pastatų, „Atomiumo" papėdėje, įsikūręs Mini Europos parkas, šiemet švenčiantis savo dvidešimt pirmąjį gimtadienį.

Paminklas Europos kultūrai

Pagrindines europiečių vertybes - demokratiją, multikultūriškumą, sociumo kūrimą bei krikščioniškųjų vertybių puoselėjimą - Belgijos ir Europos Sąjungos sostinėje Briuselyje įprasmina ne tik stikliniai biurokratų posėdžiams skirti pastatai, bet ir tūkstančius lankytojų kasmet pritraukiantis Mini Europos parkas. Kad esate Briuselyje, teprimena pagrindinio Europos Komisijos pastato „Berlaymont" mini kopija ir vos prieš mėnesį švenčiant dvidešimtąjį šio parko gimtadienį pastatyta pagrindinės Briuselio aikštės „Grand Place" kopija.

Kuriant mini kopijas šiam parkui, buvo numatytos visos smulkiausios pastatų detalės, apgalvota kiekviena smulkmena, todėl, sumaniau prie jų įsiamžinus, nuotraukas žiūrintieji gali nė neįtarti, kad nusifotografavote ne prie turistų pamėgto statinio, o viso labo prie nedidelės kopijos. Tiesa, daugiau nei 300 miniatiūrų nėra visiškai mažytės, štai Big Ben'as siekia 4 metrus, Eifelio bokštas - trylikos metrų aukščio.

Suklūsta, išgirdę savo šalies himną

Pirmąkart besilankantys parke nustėra, kai jiems stebint išsiveržia Vezuvijus, griūva Berlyno siena ar oran kyla raketa. Pradėjus kaukti pavojaus sirenoms, gesinti Barselonos uoste kilusio gaisro skuba ne tik priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos mašinos, bet ir laivai - taip simboliškai primenama, kad tūkstančiai specialiųjų tarnybų darbuotojų Europoje, gelbėdami gyvybes, rizikuoja savąja. Šiek tiek sutrinka tie, kurie, vaikščiodami po parką išgirsta savo šalies himną. Po truputį ausis pripranta girdėti visų šalių himnus vaikštinėjant parke ir žmonės nesidrovėdami ima niūniuoti savo šalies himno žodžius, išgirdę melodiją.

Nuo pastato iki kompleksų

Nors didžiąją dalį šalių reprezentuoja vos vienas pastatas, didžiosioms ES valstybėms ploto nepagailėta. Štai Prancūzija parke didžiuojasi ne tik gerai žinomu Eifelio bokštu ir Triumfo arka, bet ir „Air France" oro linijomis, Švenčiausiosios Jėzaus Širdies bazilika, uostu bei kitomis turistų lankomomis įžymiomis vietomis.

Italiją reprezentuojančiame plote daugiausia dėmesio sulaukia Pizos bokštas, Venecijos kanalai, Vezuvijaus ugnikalnis.

Jungtinė Karalystė pasauliui primena, jog, be ištaigių Temzės skalaujamų Parlamento rūmų, čia galima išvysti ir įspūdingas pilis, V. Šekspyro gimtinę Stratfordą prie Avono, Doverio kreidos uolas, senovinį Batho miestą. Britai nepraleido progos priminti, kad į Didžiąją Britaniją galima atvykti Eurotuneliu traukiniu ar automobiliu arba persikelti keltu.

Graikija, Kipras ir Malta Mini Europos parke didžiuojasi savo senove. Aukščiausiame Atėnų taške stūksančiam Akropoliui pavaizduoti Mini Europoje įrengta speciali pakyla, Kiprą simbolizuoja Kouriono teatras, o Maltą - Mnajdros šventykla, kuri laikoma seniausiu pasaulyje kūriniu iš akmens.

Kas reprezentuoja Lietuvą?

Ilgai svarstyta, ką pasirinkti Lietuvai pavaizduoti Mini Europoje - Trakų ar Gedimino pilį, Kryžių kalną ar Vilniaus universitetą. Nutarta, kad geriausiai Lietuvą reprezentuotų universiteto pastatai. Trys Baltijos valstybės išrikiuotos šalia, tačiau Lietuvos maketas lenkia Latvijos ir Estijos miniatiūras dydžiu ir spalvingumu. Parko lankytojams primenama, kad Lietuvoje yra Europos geografinis centras, o Lietuvos krepšininkai - 2003-iųjų Europos čempionai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.