G.Drukteinis apie Sierą Leonę: „Deimantų ant kelio neradau“

Siera Leonę lietuviai geriausiai pažįsta iš kinofilmo „Kruvinasis deimantas“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Leonardo DiCaprio. Tačiau tenesuklaidina lietuvio žiūrovo filme parodytas Siera Leonės grožis – filmas buvo filmuotas Mozambike ir Pietų Afrikos Respublikoje, todėl tikrovėje ši šalis atrodo visiškai kitaip.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Drukteinis

Apr 17, 2014, 10:23 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:32 PM

Siera Leonę lietuviai geriausiai pažįsta iš kinofilmo „Kruvinasis deimantas“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Leonardo DiCaprio. Tačiau tenesuklaidina lietuvio žiūrovo filme parodytas Siera Leonės grožis – filmas buvo filmuotas Mozambike ir Pietų Afrikos Respublikoje, todėl tikrovėje ši šalis atrodo visiškai kitaip.

Pavyzdžiui, už Siera Leonės sostinės Fritauno praktiškai nėra lygaus kelio – jis visas ištisai duobėtas. Todėl filmo „Kruvinasis deimantas“ scenos, kuriose Leonardo DiCaprio šauniai dideliu greičiu vairuoja automobilį ir išsamiai šnekučiuojasi su savo bendrakeleiviais, visiškai neatitinka tikrovės, nes Siera Leonėje tai tiesiog neįmanoma...

Siera Leonė vis dėlto garsėja kaip šalis, kurioje, kaip šneka žmonės, „kumščio dydžio deimantas“ gali „išlįsti į žemės paviršių“ tiesiog po gero lietaus. Aš praleidau Siera Leonėje beveik du mėnesius, per kuriuos lietus nesiliovė nė akimirkai, tačiau taip ir neišvydau nė vieno deimanto, besimėtančio ant kelio.

Kaimuose ir miesteliuose pilna deimantų supirktuvių (atrodė, kad šį verslą kontroliuoja vien palestiniečiai arba arabai), tačiau man, tarptautinės organizacijos darbuotojui, saugumo taisyklės į tas parduotuves draudė užeiti, tad ir neteko pažinti, kaip tais deimantais yra prekiaujama.

Mat, kaip teigė visažiniai, europiečio apsilankymas tokioje parduotuovėje padarydavo tą patį europietį lengvu taikiniu, nes reikšdavo, kad jis turi pinigų (o Siera Leonės provincijoje įstatymo ir teisėsaugos organų galia yra labai abejotina).

Antra, neišmanantį deimantų struktūros visada lengva apgauti, vietoje tikro įbrukant sintetinį, pavyzdžiui, cirkonio gabalą.

Bet neteisinga būtų teigti, kad sieraleoniečiai yra blogi žmonės. Kaip ir visi afrikiečiai, jie vis dėlto yra nuoširdūs bei draugiški. Žinoma, diktatūra, didesnis ar mažesnis pilietinis karas, Siera Leonėje trukęs beveik dvidešimt metų, vaikai-kareiviai, Liberijos invazija pademonstravo tokių žiaurumų, kad joks kinofilmas nepajėgtų jų atkurti – Siera Leonėje žmogus su nukirsta galūne ar randuotu kūnu – jokia retenybė – tai tiesiog intensyvaus ir nuožmaus pastarųjų dešimtmečių istorinio periodo palikimas.

Tačiau dabar šalyje vyrauja taika, negana to, Siera Leonė yra viena iš nedaugelio Afrikos valstybių, kurioje valdžių kaita vyksta civilizuotų ir taikių rinkimų keliu, mat, ši šalis yra suvokusi, kad valdžią galima keisti ne vien granata ar kulkomis, bet tiesiog nuleidžiant savo balsą į urną.

Norintiems vykti į Sierą Leonę visų pirma patarčiau nesusižeisti, ypač liūčių periodu. Oras yra toks drėgnas, jog jokia žaizdelė, pavyzdžiui, įpjautas pirštas, dėl drėgmės neužgyja taip ilgai, kad netgi kyla nerimas, ar ji išvis užgis...

Patartina taip pat susitaikyti ir su tuo, kad patalynė visada bus drėgna, o galvos plaukus galima plauti per dieną kelis kartus, bet jie vis tiek riebaluojasi ir sulimpa.

Sostinė Fritaunas yra egzotiškas ir įdomus miestas, o štai kituose šalies miestuose reikia būti pasiruošusiems gyvenimui be elektros ir valgyti maistą, pagamintą ant atviros ugnies. Jei esate tam pasiruošęs, kaip ir kelionėms po šalį, kurioje dėl duobėtų kelių šimtas kilometrų yra įveikiami mažiausiai per tris valandas – Siera Leonė laukia Jūsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.