24 valandų Vatikane paprastam mirtingajam nepakanka

Velykos – puikus metas piligriminėms kelionėms. O kurgi kitur maldininkai pirmiausia turėtų apsilankyti, jei ne katalikybės širdyje Vatikane? Apie šį miestą-valstybę pasakoja Lietuvos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė prie Šventojo Sosto Irena Vaišvilaitė. Meno ir Bažnyčios istorikė gerai pažįsta Vatikaną, ne kartą yra lankiusis Šv.Petro bazilikoje, Vatikano rūmuose, dalyvavusi susitikimuose su popiežiumi Pranciškumi. Ji iškart įspėjo – toli gražu ne viską Vatikane galima pamatyti paprastam mirtingajam. Tačiau ir tam, ką aplankyti gali kiekvienas, 24 valandų neužteks.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Apr 20, 2014, 3:01 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:51 PM

Pirmiausia diplomatė kviečia į Šv.Petro aikštę ir baziliką. Vien apžiūrėti šias grožybes – jau vienos dienos kelionė. Įėjimas į jas nemokamas. Tiesa, reikia stovėti netrumpą eilę. Bazilikoje verta aplankyti požemius. Dėmesį patraukia apaštalo Petro kapas, įvairių popiežių kapai, tautinės koplyčios. Centriniame Lietuvių koplyčios altoriuje lankytojai atpažins Aušros vartų Dievo Motinos atvaizdą.

I.Vaišvilaitė siūlo pakilti į bazilikos kupolą. Į jį galima lipti laiptais arba dalį kelio kilti liftu. Nuo kupolo apačios toliau kylama laiptais, vidiniu kupolo apvalkalu, kuris labai ankštas. Kelio atgal nėra, tad apsispręsti reikia laiptų apačioje. „Žmonėms, kurie nemėgsta būti uždarose erdvėse, bus sunku“, – perspėjo diplomatė. Kupolas, ko gero, pats aukščiausias taškas mieste. Atsiveria įspūdingas vaizdas. Šv.Petro bazilika galima grožėtis iš daugiau nei 70 metrų aukščio. Matyti Romos miestas, kalnai, Vatikano sodai.

Į sodus taip pat galima patekti, tačiau tik užsisakius ekskursiją. Pavieniai lankytojai į juos neįleidžiami. Patekus į sodus matyti, kad Vatikanas – tai kalva. Medžiai kyla šlaitu. Tai tylos ir žalumos oazė, maloni ir rami vieta. Sode daug skulptūrų, Lurdo grota, kur aukojamos šv.mišios po atviru dangumi. Iš toli matyti vienuolynas, kuriame dabar gyvena popiežius emeritas Benediktas XVI. Ekskursija po Vatikano sodus trunka dvi valandas.

Kartu su ekskursija galima suplanuoti ir apsilankymą Vatikano muziejuje. Šis muziejus – vienas didžiausių pasaulyje. Jis didžiuojasi gausia kolekcija – nuo kūrinių iš Egipto, etruskų laikų iki moderniojo meno. „Reikia pasiruošti apsilankymui, kitaip nežinosi, į ką žiūrėti ir ką veikti. Dauguma lankytojų daro klaidą – nubėga iki garsiosios Siksto koplyčios ir išeina nedaug ką pamatę“, – apgailestavo diplomatė.

Siksto koplyčia išpuošta Renesanso laikotarpiu nutapytomis Michelangelo Buonarroti, Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Pinturicchio ir kitų dailininkų freskomis. Koplyčia garsi tuo, kad joje renkami popiežiai. Galimybė ramiai ją apžiūrėti – nedidelė. Lankytojų sumažėja nebent lapkritį ir vasarį, kai Romoje mažiau turistų.

Lietuvos ambasadorė Vatikane papasakojo ir apie vieną naujovę, kurią ką tik įvedė popiežius Pranciškus: jis lankytojams atidarė popiežiaus vasaros rezidencijos sodus. Tai – Vatikano eksteritorinė valda, esanti už Romos miesto. Nuvykus autobusu į Kastel Gandolfą galima apžiūrėti sodus. „Jie labai įdomūs. Pats miestelis įsikūręs ant kraterio krašto. Krateryje – ežeras“, – žavėjosi I.Vaišvilaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.