Sveiki atvykę į Pragarą Norvegijoje!

„Sveiki, atvykę į Pragarą“, – taip pažodžiui verčiamas angliškas pasveikinimas, kviečiantis užsukti į Norvegijos miestelį Helą. Miestelio pavadinimas, užrašytas norvegiškai, „Hell“ sutampa su anglišku žodžiu, reiškiančiu pragarą. Ir išties daug kam gyvenimas čia primintų pragarą, ypač tiems, kurie negali pakęsti stingdančio šalčio ir mažai veiksmo aplink.

Helas yra viena šalčiausių gyvenviečių Žemėje.<br>„Wikimedia Commons" nuotr.
Helas yra viena šalčiausių gyvenviečių Žemėje.<br>„Wikimedia Commons" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 2, 2014, 6:21 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:30 AM

Maždaug trečdalį metų šis Norvegijos miestelis tarytum apledėja. Čia vyrauja subarktinis klimatas, tad temperatūra neretai nukrenta iki -25 °C. Helas yra viena šalčiausių gyvenviečių Žemėje.

Bažnyčios nėra

Jei ne keistas pavadinimas ir atšiauri aplinka, už maždaug 40 kilometrų į vakarus nuo trečio pagal dydį Norvegijos miesto Trondheimo esantis Helas būtų niekuo neišsiskiriantis apsnūdęs miestelis. Jame yra paštas, traukinių stotis, prekybos centras, užkandinė, kur tiekiamas ant grotelių keptas maistas, benzino kolonėlė ir senelių namai. Netoli veikia ir oro uostas.

Ironiška, tačiau Hele nėra jokios bažnyčios. Artimiausia bažnyčia yra jau už miestelio ribų.

Iki 1995 metų per Helą driekėsi Europos kelias E6, bet dabar nutiestas aplinkkelis.

Tiesą sakant, norvegams žodis „hell“ nesisieja su pragaru. Norvegų kalboje šis žodis kaip tik reiškia sėkmę, bet greičiausiai miestelio pavadinimas kilo nuo apylinkėse esančių klifų, kuriuos senovės skandinavai vadino „hellir“.

Turistai užsuka tik fotografuotis

Hele gyvena kiek mažiau nei pusantro tūkstančio žmonių. Tačiau čia traukiniais atvyksta nemažai turistų, vien tam, kad nusipaveiksluotų prie liūdnai pagarsėjusio stoties pavadinimo.

Ant mažesnio stoties pastato po pavadinimu „Hell“ parašyta ir „Gods-expedition“. Angliškai tai skambėtų kaip „Dievo išvyka“, o norvegiška reikšmė yra mažiau romantiška – „krovinių aptarnavimas“. Beje, žodis tyčia parašytas ne visai taip, kaip rašytųsi norvegiškai „godsekspedisjon“, siekiant įtikti turistams.

Turistus vilioja ir ženklas „Hell“ ant tilto per upę. Jis ne kartą buvo pavogtas.

Deja, turistai, vykdami į Helą retai perka bilietą tik į vieną pusę – dažniausiai tiesiog trumpam išlipa, nusifotografuoja ir šoka atgal į traukinį, taip ir neapžiūrėję miestelio. Daugiau žmonių po miestelį vaikšto nebent rugsėjį, kuomet čia vyksta bliuzo festivalis „Blues in Hell“.

Gražuolė iš Pragaro

Helas turi ir kitą įžymybę – Moną Grudt, kuri 1990 metais tapo ne tik „Mis Norvegija", bet ir „Mis Visata". Žiniasklaida su pasimėgavimu tuomet rašė, kad tai – grožio karalienė iš Pragaro.

Beje, į Helą verta užsukti ir besidomintiems istorija. Ant netoli traukinių stoties esančios kalvos yra keletas petroglifų – uolų piešinių, vaizduojančių elnius. Spėjama, kad šie piešiniai galėtų būti netgi 5 tūkstančių metų senumo.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.