Laiškus ir siuntinius iš Latvijos karietomis vežė žemaitukai

Dvi žirgų traukiamos pašto karietos – keturkinkė ir dvikinkė – gegužės 31 d. Varšuvoje sėkmingai baigė tris savaites trukusią 800 kilometrų kelionę, pradėtą gegužės 12 d. prie Latvijos ir Rusijos sienos. Šeštadienį Varšuvoje žygeivius pasitikusiems savivaldybės atstovams perduoti paskutinieji siuntiniai, išsakyti paskutinieji sveikinimai.

Dvi žirgų traukiamos pašto karietos – keturkinkė ir dvikinkė – gegužės 31 d. Varšuvoje sėkmingai baigė tris savaites trukusią 800 kilometrų kelionę.<br>„Klajūnų klubo“ nuotr.
Dvi žirgų traukiamos pašto karietos – keturkinkė ir dvikinkė – gegužės 31 d. Varšuvoje sėkmingai baigė tris savaites trukusią 800 kilometrų kelionę.<br>„Klajūnų klubo“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 2, 2014, 6:29 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:29 AM

„Klajūnų klubo“ prezidento Gintauto Babravičiaus vadovaujamoje ekspedicijoje „Pašto kelias Latvija-Lietuva-Lenkija 2014” dalyvavo 16 žmonių ir dešimt žirgų. Pusantros tonos ir toną sveriančias karietas į Varšuvą traukė pasaulyje garsios lietuviškos žemaitukų veislės žirgų atmaina – „Lietuvos žirgyne“ auginti ir paruošti stambieji žemaitukai. Vienas iš žygio tikslų – populiarinti žemaitukus Lietuvoje ir užsienyje, paskatinti žirgų augintojus naudoti juos poilsio ir sporto reikmėms, turizme, duoti dingstį kurtis žirgininkystės ūkiams. Žygio organizatorių nuomone, rūpestis žemaitukais – tai pagarba senoliams ir savo šaknims.

Antrasis ekspedicijos tikslas - išpopuliarinti senovinį pašto traktą „Sankt Peterburgas – Varšuva“ bei paskatinti turistus domėtis šalia jo esančiais istoriniais objektais. Gintauto Babravičiaus nuomone, europiečiai, atvykę į Varšuvą, galėtų pratęsti atostogas keliaudami pašto traktu iki Sankt Peterburgo, bet kol kas trūksta turistams pritaikytos informacijos apie trakto istoriją, lankytinus objektus, aktyvaus turizmo galimybes ir kitas teikiamas paslaugas.

Viso pašto trakto „Sankt Peterburgas – Varšuva“ ilgis - 1200 kilometrų, jis jungia keturias šalis: Rusiją, Latviją, Lietuvą ir Lenkiją. Dar 1836 m. nutiestas kelias su puikiai veikusia pašto ir žirgų poilsio infrastruktūra tuo metu buvo moderniausias Europoje. Pasak žygeivių, ketinama sudaryti žinyną Sankt Peterburgas – Varšuva, kad šiuo keliu vykstantys turistai žinotų, į kokius muziejus nueiti, kur pavalgyti, kokių aktyvių pramogų siūloma.

Kelionės metu keturias vadelių poras laikė Sergejus Feoktistovas, vienas iš dviejų žinomų keturkinkės vadeliotojų Lietuvoje. Žirgų sveikata rūpinosi veterinaras Audrius Kučinskas ir vadeliotojų bei prižiūrėtojų komanda - Dainius Norkūnas, Aidonas Užubalis, Audrius Stanilionis, Simona Dabulskytė, Mantas Juodkūnaitis, Rasa Basiul ir kalvis Pavel Nalivaiko. Abi karietas traukiantys žirgai buvo keičiami maždaug kas dvidešimt penkis kilometrus, girdomi ir pailsinami keliskart per dieną.

Kaip ir priklauso pagal senąsias tradicijas, pašto kelio trakte esančios savivaldybės, organizacijos bei privatūs asmenys patikėdavo pašto karietoms laiškus, siuntinius ir dovanas, prašydami žygio dalyvių nuvežti juos kitoms savivaldybėms, klubams ar bičiuliams. Savivaldybės rėmė ekspediciją, suteikdamos žygeiviams ir žirgams nakvynę, rengė pietus ir vakarienes, žirgus - pašaru. Kiekvienai savivaldybei pašto karietų atvykimas buvo proga surengti savo žmonėms šventę.

Trečiasis ekspedicijos tikslas – skatinti draugystę su kaimyninėmis šalimis ir tarpregioninį bendradarbiavimą bei pasiūlyti visoms keturioms tautoms įvertinti 150 metų istoriją iš naujų pozicijų, išryškinti pozityvius bendros istorijos aspektus. Keturių nepriklausomų valstybių miestus jungiantis kelias – tai papildomas pagrindas bičiuliautis ir bendradarbiauti.

Idėja surengti šią ekspediciją „Klajūnų klubo“ nariams kilo po 2010 m. kelionės žemaitukų veislės žirgais iš Senųjų Trakų iki Juodosios jūros. Po metų suorganizuotas žygis iš Vilniaus į Krokuvą, pakartojantis Žygimanto Augusto žmonos Barboros Radvilaitės laidotuvių kelią. Ekspedicija pašto keliu – jau trečioji tokio pobūdžio kelionė klubo istorijoje. Po kelionės ketinama sukurti filmą, išleisti nuotraukų albumą ir knygą, taip pat turistams skirtą žinyną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.