Prognozė vasarai: orai bus subalansuoti lietuviams

Kada ir kur atostogauti? Kaip gerai pailsėti? Visi šie klausimai smarkiai priklauso nuo orų prognozės. Niekas nenori išsvajotas vasaros poilsio dienas praleisti prie jūros pliaupiant lietui ir pučiant šaltam vėjui. Tad orų prognozė vasarą tampa itin svarbi.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jun 5, 2014, 4:10 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:50 AM

Tačiau atostogos planuojamos ne iš vakaro, tad tenka ieškotis ne kitos dienos, o visos vasaros orų prognozės. Vieni klimatologai ją pateikia dar pavasarį, kiti griežtai teigia – ilgalaikių prognozių daryti neįmanoma.

Numatyti galima, bet ne tiksliai

Telefonu paklaustas, ar įmanoma prognozuoti visos vasaros orus, sinoptikas ir atstrologas Naglis Šulija iškart nusijuokė ir trumpai nukirto: „Ne“.

„Sąžiningas atsakymas būtų toks: tikrai ne patikimai. Šiuolaikinis mokslas to dar nemoka. Prognozuoti galima į sveikatą. Mes su jumis galime prognozuoti, kiek tik norime“, - dėstė pašnekovas.

Meteorologas teigė, kad žmonėms paprasčiausiai nėra prasmės pasitikėti sezoninėmis prognozėmis, nes jų patikimumas kol kas yra menkas. Jam pritarė ir Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologijos skyriaus vedėja dr. Audronė Galvonaitė.

„Neįmanoma įvertinti visų faktorių, kurie galėtų nulemti orus. Netik sezono bet ir mėnesio orų prognozės būna nuolat tikslinamos“, - teigė specialistė. Tad ilgalaikėmis prognozėmis kliautis nereikėtų.

Lietuviški orai – kaip loterija

Klimatologė A.Galvonaitė pasakojo, kad dar ankstyvą pavasarį buvo skelbiama, kad vasara bus ypatingai karšta. „Rusijos centras pasiliko ties tokia prognoze, o amerikiečių NASA tarnyba jau tikslina savo prognozes“, - pasakojo klimatologė.

Paklaustas, ar pats planuoja atostogas pagal kažkokias prognozes, N.Šulija juokavo, kad Turkijoje saulėtų dienų skaičius yra nepaprastai didelis. O ką daryti žmonėms, kurie nori arba išgali poilsiauti tik Lietuvoje?

„Lietuvos orai yra tarsi loterija. Jie yra lietuviški. Tai reiškia: vasarą bus daug šilčiau, negu pavasarį ir rudenį“, - dėstė pašnekovas.

Pasak jo, net ir vasaros ir atostogų piku laikomas liepos pabaigos – rugpjūčio pradžios laikotarpis gali būti įvairus. „Taigi visko būna. Būna, kad penkias dienas iš eilės lyja. Ir viskas – atostogos šuniui po uodega“, - linksmai kalbėjo N.Šulija.

Gal padės prietarai ir žvaigždės?

Pasiteiravome N.Šulijos, galbūt atostogas planuojantiems žmonėms verta kliautis liaudies išmintimi ir žiūrėti, ką prognozuoja gamtos ženklai. N.Šulija vėlgi teigė, kad patikimos liaudiškos priemonės, tiksliai pasakančios sezono orus, dar nėra.

O kaip gi žvaigždės? Galbūt žvaigždynai padėtų rasti atsakymą, kada bus tinkamiausias oras vasariškoms atostogoms? „Dar ne. Teoriškai tai yra įmanoma. Iš literatūros žinau, anksčiau taip buvo daroma. Tos žinios liko kažkur praeity“, - teigė jis.

Lietumi reikėtų džiaugtis

„Vienintelis dalykas, ko galiu palinkėti, tai ne ypatingų orų, o kaip galima ilgesnių atostogų“, - linksmai teigė N.Šulija. Pasak jo, tada išties pavyks pasimėgauti ir pasidžiaugti poilsiu.

Meteorologas atkreipė dėmesį, kad, jeigu nebus lietaus, nebus ir grybų. „Su Lietuvos gamta taip yra. Kažkaip taip išeina, kad visi vasarą tikisi, kad tik nelytų, bet grybų ir uogų kažkodėl nori. Pastarieji turi atsirasti kažkokiu mistiniu būdu be lietaus?“ - svarstė sinoptikas.

A.Galvonaitė kalbėjo panašiai. Pasak jos, ji niekada nežiūri jokių prognozių, rinkdamasi atostogų metą. „Man atostogos bet kuriuo metų laiku ir bet kokiu oru yra gerai. Kryžiumi pliaže neguliu. Tarp kitko, kai yra karšta, gulintys saulėje prisikvėpuoja visokių sunkiųjų dalelių“, - aiškino klimatologė.

Svarbiausia, anot jos, yra pasirinkti tinkamą atostogų pobūdį. Ir visai nebūtina lėkti į šiltuosius kraštus, kur žmonės dažnai savo organizmą tik dar labiau nualina, nes lietuvių organizmas nėra prisitaikęs prie didžiulių karščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.