Iškylavimo gamtoje sezonas: ką reikėtų žinoti?

Kartu su vasara prasidėjo ir iškylavimo gamtoje sezonas. Sulaukę laisvadienio žmonės kraunasi pintines ir keliauja prie ežero, jūros ar miško. Kaip pasiruošti iškylai, kad nesusigadintumėte nuotaikos?

Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Karevaitė

Jun 13, 2014, 11:51 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:49 PM

Iškyla su palapine ir laužu – tik tam skirtoje vietoje

Jeigu į pintines susikrausite jau pagamintą maistą ir gėrimus, o jūsų vieninteliai statiniai bus skėtis nuo saulės ar sulankstomos kėdės – savo iškylavimo vietą galite rinktis beveik neribotai. Tai gali būti parkas, miškas, ežero ar jūros pakrantė. Svarbu išvykstant nepalikti atsivežtų daiktų ar šiukšlių.

Tačiau jeigu mąstote apie kelių dienų išvyką su palapinėmis ir čirškančiomis dešrelėmis ant laužo, teks apsiriboti tik ženklais pažymėtomis ir tam skirtomis stovyklavietėmis, poilsiavietėmis, kempingais ar kitomis viešajam naudojimui skirtomis poilsio vietomis.

Jeigu nepaisysite įspėjimų ir stovyklausite valstybės saugomose teritorijose, piniginę gali tekti paploninti iki 200 litų. Tiesa, dažnai žmonės jose įsikuria netyčia, tad prieš išvažiuodami pasitikrinkite, ar toje vietoje galėsite ramiai poilsiauti.

Būkite atsargūs su maistu

Dažna išvyka į gamtą gali pasibaigti organizmo infekcija, kurią sukelia neiškepę ant laužo ar karštyje greitai gendantys maisto produktai: karštai rūkyta mėsa, žuvis, pieno produktai. Jeigu maistą planuojate vežtis iš namų, jį apsaugoti padės šaltkrepšiai, kurį laikykite atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Nusiplauti rankoms ir asmens higienai palaikyti nepamirškite poros litrų geriamojo vandens, vienkartinių indų ir rankšluosčių. Daržovių, vaisių ar uogų neplaukite atviruose vandens telkiniuose.

Užsikrėtus žarnyno infekcija, jaučiamas pykinimas, galvos svaigimas, viduriavimas, aukšta temperatūra. Pajutus šiuos simptomus po iškylos, būtina kreiptis į gydytojus.

Taip pat būkite atsargūs su alkoholiniais gėrimais, kurių poveikis saulės atokaitoje ypač suintensyvėja, o lipti į vandenį apsvaigus nerekomenduojama.

Aktyvus poilsis gamtoje

Atvykus į gamtą, norisi poilsiauti aktyviai. Taigi, prieš išvažiuodami į gamtą nepamirškite pasiimti tinklinio ar futbolo kamuolio, badmintono rakečių. Galbūt vakarą palinksminti galės gitara ar kitas muzikos instrumentas. O jeigu ilsėsite prie ežero, verta atsivežti pripučiamą valtį.

Aktyviai ilsintis gamtoje, neišvengiamai įdegsite saulėje, tad nepamirškite kremo nuo saulės, o atėjus vakarui -išsipurkšti apsauga nuo uodų ir kitų vamzdžių, kurių gamtoje nestinga.

Važiuodami į gamtą visada turėkite būtiniausių vaistų nuo apsinuodijimo, skausmo, taip pat pleistrų ir sterilių tvarsčių. Vaikštant basomis stovyklavietėje, smėlyje ar ežero dugne galima susipjaustyti kojas, susižeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.