Lietuviška vasara: kaip pajausti malonumą?

Be kaitrios saulės, jūros ir palmių atostogų neįsivaizduojantys žmonės vasarą vyksta ilsėtis į egzotiškus kraštus. Permainingų orų nebijantys kauniečiai atostogoms renkasi Lietuvos pajūrį, paežeres ar kaimus. Poilsiautojai čia randa ir veiklos, ir pramogų.

Daug įspūdžių patiria nutarusieji atostogauti Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daug įspūdžių patiria nutarusieji atostogauti Lietuvoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jun 16, 2014, 9:15 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:08 PM

Tingius vasarotojus labiausiai vilioja Turkijos ir kitų Pietų šalių kurortai. Ypatingų pojūčių ištroškę atostogautojai užkariauja tolimus kraštus, kur susipažįsta su naujomis kultūromis ir žmonėmis.

Tačiau ne mažiau įspūdžių patiria ir nutarusieji atostogauti Lietuvoje. Pasirinkę poilsį pajūryje, kaimo turizmo sodyboje, prie ežero ar upės atostogautojai aktyviai pramogauja, neria į dvasinės ramybės gelmes, susipažįsta su Lietuvos įžymybėmis bei gamtos grožybėmis.

Kad žygis ar ramesnis poilsis būtų be rūpesčių, specialistai pataria iškylautojams pasirūpinti tinkamu turizmo inventoriumi, dviračiais, apranga.

Pramogos – jau nuo Joninių

Verslininkas ir televizijos laidų vedėjas Gediminas Juodeika kasmet atostogas planuoja taip, kad galėtų pajusti visų metų laikų malonumus. Žiemą vyras su šeima renkasi poilsį Druskininkuose, pavasarį bent kelioms dienoms nuvažiuoja į Palangą, rudenį – į Juodkrantę.

„Aišku, kad daugiausia atostogaujame vasarą, kai šilta ir gražu. Arba bent jau tikimės, kad taip bus. Vieną savaitę paprastai skiriame poilsiui užsienio kurorte – šįmet vyksime į Kretą. Paskui vasarosime Lietuvoje, nes vertiname mūsų šalies grožį“, – sakė G.Juodeika.

Pirmoji verslininko šeimos vasaros iškyla – Joninės. Kaunietis kasmet vyksta į kaimo sodybą Suvalkijoje, kur su sūnumis Mykolu ir Jonu bei didele bičiulių kompanija kelias dienas pramogauja.

„Jau ne vienus metus mūsų Joninės primena sąskrydį. Ne tik laikomės tradicinių papročių ir kuriame laužus, piname ir į vandenį leidžiame vainikus, dainuojame dainas, bet ir rengiame futbolo, tinklinio varžybas, organizuojame estafetes“, – pasakojo G.Juodeika.

Vyro tikinimu, sodyboje puikiai pailsi ne tik kūnas, bet ir siela. Net ir tie draugai, kurie atvyksta pavargę, suirzę, netrunka atsipalaiduoti.

Paskutinę liepos savaitę Juodeikos su kita draugų kompanija vyksta į palapinių žygį. Iškylautojai plaukia baidarėmis Žeimena arba Ančia.

Mėgaujasi žuviene ir grybiene

Vienoje Kauno bendrovėje rinkodaros direktoriumi dirbantis kaunietis Povilas Mickevičius vasaros atostogas įprastai dalija į kelias dalis.

„Atostogos skirtos tam, kad būtų galima pakeisti aplinką, pailsėti ir kuo daugiau pamatyti bei patirti. Įdomiai stengiuosi išnaudoti kiekvieną atostogų dieną“, – pasakojo P.Mickevičius.

Pirmąją atostogų savaitę, kaip ir kasmet, Povilas su šeima leisis į šiltą ir saulėtą kraštą. Jie yra aplankę daugybę užsienio šalių, kur laiką leido ne vien kurortuose, bet ir keliaudami po apylinkes. Šią vasarą kauniečiai pasirinko poilsį Italijos saloje Sicilijoje.

Grįžęs į Lietuvą P.Mickevičius su bičiuliais leisis į kelių dienų žygį su palapinėmis. Vyras tikino, jog tokį poilsį renkasi kone per kiekvienas atostogas.

Įprastai kaunietis su kompanija vyksta prie kokio nors gražiu vaizdu lepinančio Lietuvos ežero, kur didžiąją laiko dalį žvejoja, grybauja, mėgaujasi šviežiu žuvienės ar grybų sriubos skoniu.

Žvalgysis į upelių pakrantes

„Išvykoms visada ruošiamės iš anksto. Pasirūpiname, kad palapinėse būtų patogu apsistoti ir miegoti, vežamės maisto atsargų, katiliuką, kiekvienas turime iškylautojų įrankius“, – pasakojo P.Mickevičius.

Paežerėje kaunietis su bičiuliais kas vakarą kuria pačių iš medžių, celofano ir įkaitintų akmenų pastatytą pirtį.

Paskutinį vasaros mėnesį kaunietis dar turės porą savaičių atostogų, kurias taip pat praleis gėrėdamasis Lietuvos gamta. Jis savaitei trauks į kaimo sodybą, kur yra galimybė važinėti dviračiais, plaukioti baidarėmis, valtimis, pasivaikščioti pažintiniais takais. Povilas taip pat planuoja leistis į dar vieną iškylą su palapinėmis.

Pernai kaunietis ilsėjosi grožėdamasis Nemuno vingiais. Šįmet jis žada pasižvalgyti po mažesnių upių pakrantes.

„Esu įsigijęs specialią žvejybai ir iškyloms pritaikytą aprangą bei avalynę, todėl pradėjus lyti ar kiek atvėsus orui nereikia svarstyti, kaip nesušalus ir nesušlapus“, – teigė Povilas.

Pasirinko kelionę traukiniais

Kauniečiai menininkai Lina ir Eimantas Varkauskai mėgsta pažintines keliones. Kasmet vieną ar net kelias užsienio šalis jie aplanko ankstyvą pavasarį, o vasarą leidžia gimtinėje.

„Lietuvoje yra tiek neaplankytų gražių vietų, kad nuodėmė būtų jas iškeisti į svečių šalių įžymybes“, – tikino kauniečiai.

Pora dažniausiai pasirenka regioną, kurį visą stengiasi išmaišyti. Pernai Lina ir Eimantas nutarė pasižvalgyti po Kuršių neriją. Jie pasirinko ne visai įprastą keliavimo būdą – į pajūrį važiavo ne automobiliu, o traukiniais. Jais vežėsi dviračius.

„Traukiniu buvome seniai važiavę, todėl nutarėme, kad taip bus smagiau ir pamatysime daugiau, nei keliaudami įprastu maršrutu autostrada į Klaipėdą. Kadangi tiesiogiai traukinys iš Kauno į Klaipėdą nevažiuoja, pirmiausia juo pasiekėme Šiaulius, o iš ten – Klaipėdą“, – pasakojo pora.

Ruošiasi kopti į piliakalnius

Iš Klaipėdos geležinkelio stoties dviračiais Varkauskai pasiekė Smiltynę ir keltu persikėlė į Kuršių neriją. Važiuojant dviračiais jiems pavyko labai daug pamatyti.

„Neringoje esame buvę ne kartą, tačiau viena į ją žiūrėti pro automobilio langą, kita sustoti kiekviename įdomesniame kampelyje, pabendrauti su kitais dviratininkais“, – pasakojo menininkai.

Šįmet poros planuose – Dzūkija. Kauniečiai jau dėlioja maršrutą, kuriame daugiausia dėmesio žada skirti piliakalniams ir upėms, ežerams.

„Į Dzūkiją taip pat ruošiamės vykti traukiniais, o paskui važinėti dviračiais. Šįkart keliausime su palapinėmis, todėl visą savaitę jausimės tikrais gamtos vaikais“, – juokavo kauniečiai.

Svarbu – patogi kuprinė

Kad kelionė teiktų džiaugsmo, o ne rūpesčių, patyrę iškylautojai žino, jog ruošiantis į žygį svarbu pasirūpinti turisto inventoriumi.

„Žygeiviai pirmiausia turėtų įsigyti patogią kuprinę, į kurią bus kraunama manta. Jeigu ruošiatės į dviejų dienų ar savaitgalio iškylą, nereikia 60 litrų talpos kuprinės – pakaks ir perpus mažesnės. Antraip prisikrausite per daug, tempsite didelį svorį, o dalis daiktų taip ir liks nepanaudoti“, – tvirtino parduotuvės „Armijai ir civiliams“ vadybininkas Ignas Urniežas.

Vykstant į trumpą kelionę patariama su savimi pasiimti nedidelę turistinę palapinę.

Ilgesnei iškylai, ypač kai ilsimasi su šeima, reikėtų įsigyti erdvią, aukštą, kelių kambarių palapinę. Tokia labai pravers tuo atveju, jeigu dėl lietaus joje teks praleisti daugiau laiko.

Saldūs sapnai – miegmaišyje

Kad žygyje patogiai išsimiegotumėte, reikės ir miegmaišio. Kuo miegmaišis šiltesnis, tuo jis didesnis ir sunkesnis.

„Pagal pačias naujausias technologijas sukurti miegmaišiai gerai laiko šilumą, yra nedideli, ploni ir lengvi. Tačiau į tokį miegmaišį tenka investuoti gerokai daugiau nei į įprastą“, – aiškino I.Urniežas.

Po miegmaišiu tiesiamas poliuretaninis arba guminis kilimėlis apsaugo nuo iš žemės kylančios drėgmės ir šalčio. Kuo jis storesnis, tuo šilčiau miegosite. Šiuo metu populiarėja prisipučiantys kilimėliai, kurie kuprinėje užima nedaug vietos. Tačiau tokį kilimėlį reikia labai saugoti, kad jo nepradurtumėte.

Žygeiviai sunkiai išsiverčia be valgyti skirtų įrankių, kelioninės dujinės viryklės, katiliuko. Leidžiantis iškylauti reikia pasirinkti ir tinkamą aprangą bei apavą.

Pravartu sudaryti maršrutą

„Prieš perkant dviratį reikia pagalvoti, kokia kelio danga juo važinėsite. Geriausiai klausti patyrusių dviratininkų arba dviračių pardavėjų patarimo“, – tikino parduotuvės „ManoDviratis.lt“ direktorius Mantas Kasulaitis.

Važinėjant asfaltu labiausiai tinka dviratis, kurio padangų skersmuo yra 28 coliai, mėgstantiems važiuoti miškų keliais ir žvyrkeliais reikėtų pirkti dviratį su 26 arba 29 colių padangomis ir amortizatoriais.

„Jeigu į kelionę ruošiatės leistis anksčiau įsigyta transporto priemone, patikrinkite, ar ji techniškai tvarkinga. Apžiūrą ir remontą patikėkite specialistams. Geriausiai tai daryti iš anksto, o ne likus dienai iki kelionės. Sezono metu dviračių taisyklos gali būti užverstos darbu“, – patarė M.Kasulaitis.

Dviratininkai turėtų pasirūpinti šalmais, atšvaitais, spynomis, specialiais kelioniniais krepšiais, kurie būtų ne tik talpūs, bet ir neperšlaptų, laikytųsi ant dviračio. Nepamirškite atsarginės kameros ir remonto komplekto.

Pravartu iš anksto sudaryti kelionės maršrutą. Retai dviračio paminas minantiems keliautojams per dieną patariama nuvažiuoti 50 – 70 kilometrų, patyrę dviratininkai gali numinti dvigubai ilgesnį kelią. Jeigu kelionės maršrutas aplenkia miestus, miestelius ir kaimus, svarbu pasirūpinti vandens bei maisto atsargomis.

Linas Samaška, bendrovės „Robinzonada“ direktorius:

„Daugelyje pasaulio šalių tarp įvairaus amžiaus žmonių labai populiarūs žygiai riedučiais skinasi kelią ir Lietuvoje.

Ši nuo keliolikos minučių iki kelias valandas ar net visą savaitgalį galinti trukti pramoga įtraukia ne vien jaunimą. Riedučius mielai aunasi ir vyresni žmonės, net senjorai.

Išmėginti pasivažinėjimą riedučiais ir net leistis į ilgesnį žygį galima Kauno senamiestį, Vilijampolę ir kitus mikrorajonus apraizgiusiais dviračių takais. Patyrę riedutininkai ir pirmąkart šią pramogą norintys išmėginti kauniečiai kiekvieną vasaros ketvirtadienį apie 19 val. renkasi į prie P.Vileišio tilto vykstančius „Robinzonados“ riedėjimo vakarus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.