3 dalykai, kurių geriau nežinotumėte apie ledo kubelius

Turbūt iki šiol nesusimąstėte apie ledo gabalėlius, kurie karštą dieną jūsų gėrimą paverčia lediniu. Ledas mus gelbsti, kai stipriai prakaituojame ir  organizmas netenka skysčių. Ledo kubeliai – tai ne tik vanduo, bet ir daugybė bakterijų, kuriomis galima užsikrėsti vasarą, rašo „The Huffington Post“.

Ledo kubeliuose gali būti pelėsio, heterotrofinių ir net koliforminių išmatų bakterijų.<br>123rf nuotr.
Ledo kubeliuose gali būti pelėsio, heterotrofinių ir net koliforminių išmatų bakterijų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2014, 3:57 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:38 PM

Rašytojas Henry Davidas Thoreau pirmasis ėmėsi nagrinėti ledo kubelius, kai susidomėjo ledo kubelių pramonės atsiradimu ir ledo vartojimo pradžia. Ledas nebuvo populiarus iki 1800 metų pradžios, kai „ledo karalius“ Fredericas Tudoras padėjo pirmosios ledo imperijos pamatus.

Nors nagrinėjančiam ledo kubelius H.D.Thoreau labiausiai rūpėjo ne sveikata, o abstraktūs pasaulio judėjimai, susiję su ledu, jums, jei nesiruošiate filosofuoti šia tema, svarbiau ledo kubeliuose galinčios slypėti bakterijos, pelėsis ir net koliforminės išmatų bakterijos. Tyrimais įrodyta, kad jų randama jau nuo pirmųjų ledo pramonės atsiradimo dienų.

Infekcinių ligų gydytojas ir tyrinėtojas dr. Pritishas Toshas bei Pensilvanijos universiteto Maisto mokslų fakulteto profesorius Martinas Bucknavage'as atskleidė tris ledo kubeliuose aptinkamus taršos šaltinius.

1. Bakterijos

2011 metais buvo atliktas ledo dozatorių Las Vegaso maisto įstaigose tyrimas, po kurio paaiškėjo, kad 33,3 proc. ledo mėginių viršijo Aplinkos apsaugos agentūros nustatytas heterotrofinių bakterijų koncentracijos geriamajame vandenyje ribas, o 72,2 proc. aptikta žarninių koliforminių bakterijų. M.Bucknavage'as taip pat teigė, kad įprasta, jog bakterijos kaupiasi ledo tiekėjų virtuvėse, kuriose susidaro sąlygos užteršti ir ledą.

Mokslininkų teigimu, restorane, kurio gaminamame lede randama bakterijų, jų neišvengiama ir visuose gaminamuose patiekaluose. P.Tosho teigimu, pagrindinė problema – tai grėsmė, jog užterštas ledas virtuvėje liečiasi su kitais produktais, pavyzdžiui, mėsa. Jei restoranas neatsakingai laikosi maisto priežiūros ir tvarkymo taisyklių, gali sulaukti ne vieno apsinuodijusio kliento skundo.

2. Pelėsiai

M.Bucknavage'o teigimu, pagrindinė ledo užterštumo priežastis – pelėsis. Jo labai dažnai randama restoranų ledo gaminimo mašinose, tačiau jis gali augti ir namų šaldikliuose. Žema temperatūra apsunkina sąlygas veistis pelėsiui, tačiau problemos prasideda tada, kai šaldiklis dažnai atšildomas ar išjungiamas. Restoranų savininkai turėtų užtikrinti, kad ledo kubelių gaminimo aparatai būtų valomi kelis kartus per metus, o namuose ekspertai pataria daryti tą patį.

„Jei jūsų šaldiklis ar ledo aparatas buvo išjungtas, prieš jį įjungdami visada dezinfekuokite ir išvalykite šaldymo kamerą“, – patarė M.Bucknavage'as.

Dažnai tokių problemų kyla vasarnamiuose paliekamuose šaldikliuose, kurie būna išjungti keletą mėnesių. Tad nenorėdami ledo kubeliuose rasti užšalusių pelėsių, geriau nerizikuokite – visada palikite šaldymo kamerą švarią.

3. Viskas, kas buvo ant jūsų rankų

Jei imate ledo samtelį nenusiplovę rankų, o pasinaudoję įmetate jį atgal į ledo kubelių stalčių, bakterijomis galite apkrėsti visą ledą. Tas pats gali nutikti ir tada, kai ledo kubelius į stiklinę metate nešvariomis rankomis. Prisimename, jog prieš valgį reikia nusiplauti rankas, tačiau retas tai daro ruošdamas šaltą gėrimą.

Pietų Floridos universiteto mikrobiologė Debra Huffman kalbėjosi su „NBC News“ po 15-mečio berniuko mirties, kuriam gyvybę galėjo išgelbėti švarios rankos. „Dauguma žmonių nesuvokia, kad neplautos rankos gali sukelti mirtį. Jie tiesiog nemato pavojaus, nes bakterijos yra mikroskopinės. Taigi jūs net nežinosite, kada tai nutiko“, – pasakojo mokslininkė.

2007 metais „Chicago Sun Times“ nustatė, kad beveik 20 proc. iš 49-ių Čikagos restoranų ledas buvo užterštas koliforminių išmatų bakterijomis. Dauguma mėginių buvo paimti iš ledo dėžučių. Tad išėmus iš jų ledo kubelius ir prieš pilant kitą vandenį, jas reikėtų gerai išplauti. O jeigu turite ledo kubelių stalčių, naudokite švarų samtelį, užuot semdami ledus saujomis. Toks elgesys padės išvengti bakterijų plitimo ir nemalonių padarinių.

Parengė Živilė Karevaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.