Birželio 22–oji. Vasaros saulėgrįža ir Rumšiškių muziejaus diena

Birželio 22–ąją šiauriniame Žemės pusrutulyje būna ilgiausia metų diena ir trumpiausia naktis. Taip vadinamas vasarvidis nuo seniausių laikų buvo švenčiamas visose pagonių kultūrose. Lietuviams tai buvo Rasos, o atėję krikščionys paskelbė ją Jono Krikštytojo diena. Nors oficialios Joninės bus kiek vėliau, išties vasarvidis jau prasidėjo, tad norintys aptikti tą paparčio žiedą gali jau pradėti paieškas. Juolab, kad pačią Joninių naktį Lietuvos miškuose lengviau rasti alaus butelių šukių, negu kažkokių mistinių žiedų.

Rumšiškės tai mūsų vakar, kur saugome ir savo rytoj. Istorija, lyg vasaros saulėgrįža – nuolat grįžta, kad primintų, kuo galime didžiuotis. O po to vėl nusisuka, primindama, kad yra ko ir gėdytis.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Rumšiškės tai mūsų vakar, kur saugome ir savo rytoj. Istorija, lyg vasaros saulėgrįža – nuolat grįžta, kad primintų, kuo galime didžiuotis. O po to vėl nusisuka, primindama, kad yra ko ir gėdytis.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 18, 2014, 6:04 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:25 PM

Rusijoje bei NVS šalyse – atminties ir liūdesio diena. 1941 m. Hitleris pradėjo vykdyti planą „Barbarossa“. Milijonams buvusios SSRS žmonių prasidėjo Didysis Tėvynės karas. Lietuvoje daug kas naiviai tikėjo, kad atėjo išvaduotojai. Turime progą pamąstyti apie tai, kad viena okupacija negali išvaduoti nuo kitos. Nori laisvės – turi kovoti, o ne maldauti ar laukti.

Todėl, jei jau minėti, tai tuo pat metu prasidėjusį Birželio sukilimą. Pasinaudoję tuo, kad fašistinė Vokietija užpuolė Sovietų Sąjungą, lietuviai su ginklu sukilo prieš raudonuosius okupantus. Sukilimas tęsėsi savaitę, nepriklausomybės neatnešė, o ir kovotojai spėjo pridirbti daugiau negu padaryti, bet tai buvo bandymas.

1974 m. Rumšiškėse, prie Pravienos upelio žiočių, Kauno marių pakrantėje atidarytas Lietuvos liaudies buities muziejus po atviru dangumi. Per atidarymą jame buvo 52 pastatai, tačiau statybos vyko toliau. Na ir kas, kad muziejų atidaryti teko Kauno marioms užliejus kaimus – svarbu, kad dabar jis suteikia galimybę pasivaikščioti po mūsų istoriją.

1990 m. Berlyne išardytas paskutinis ir geriausiai žinomas Berlyno sienos kirtimo taškas, vakariečių pramintas „Checkpoint Charlie“. Atsiradę kartu su Berlyno siena 1961 m. Krito „vartai geležinėje uždangoje“, kurie jau buvo tapę Šaltojo karo simboliu. Gal šaltasis karas ir prasideda vėl, tačiau švęsti galime tai, kad toji uždanga pasislinko gerokai toliau į rytus.

Nors auksinį kryžių, kaip savo simbolį, Švedijos karalius Erikas Šventasis pasirinko dar 1157 m., kuomet per kryžiaus žygį į Suomiją pamatė tokį simbolį danguje, dabartinė Švedijos vėliava – geltonas kryžius mėlyname fone buvo patvirtinta tik šią dieną 1906 m. Jei jau atleidome švedams jų žygius į Lietuvą, galime ir atšvęsti.

Jei tavęs nekankina kompleksai apsirengus bikinį, arba prastai moki plaukti ir ant talijos norėtum užsiauginti vieną kitą gelbėjimo ratą, drąsiai minėk su amerikiečiais šokoladinio eklero dieną. Na, o jei kompleksai kankina ir gelbėjimo ratų pakanka – minėk nedrąsiai, ką jau čia su tavim padarysi…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.