10 patikimų būdų, kaip išvengti erkės įkandimo

Vasara – tai metas, kai žaidimai, poilsis, gėlių priežiūra ir iškylos persikelia į lauką. Drauge tai pats darbymetis erkėms, kurių įkandimai gali būti lemtingi. Lietuvos medikai jau įspėjo, kad erkių įkandimai šiemet baigiasi kaip niekada rimtomis komplikacijomis.

Grįžę iš erkėms gyventi būdingų vietų, iškart nusiprauskite duše ir apžiūrėkite kūną.<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Grįžę iš erkėms gyventi būdingų vietų, iškart nusiprauskite duše ir apžiūrėkite kūną.<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2014, 1:14 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:57 PM

Tačiau yra keletas būdų, kurie gali padėti šių voragyvių įkandimo išvengti.

1. Atbaidykite vabzdžius

Rod Ailando universiteto visuomenės sveikatos entomologas Thomas Matheris sako, jog erkėms atbaidyti gali būti naudojami insekticidai. Juose esantis permetrinas naikina parazitus, pažeisdamas jų nervų ląsteles įvairiose vietose, taip dirgindamas nervų sistemą ir sukeldamas greitą paralyžių ir erkių mirtį. Insekticidai naikina įvairios stadijos erkes, net ir jų lervas, vadinamas nimfomis, kuriose dažniausiai glaudžiasi Laimo liga.

Permetrinu gali būti apdoroti ir rūbai, kojinės ar batai. Apranga, pažymėta „Insect Shield®" ar „Bug Shield®" prekės ženklais, pagal patentuotą technologiją apdorota permetrino molekulėmis, išlieka veiksminga apsaugos priemonė iki 70 skalbimų. Repelentu nesunku apdoroti savo aprangą, taip didesnis chemikalo kiekis bus veiksmingas ilgesnį laiką ir nužudys ant rūbų nutūpusias erkes, uodus ir kitus vabzdžius.

2. Būkite budrūs namuose

Specialistai apskaičiavo, jog trims ketvirtadaliams žmonių erkės įsisiurbia šalia arba aplink namus. Tad būdami vaikų žaidimo aikštelėse ir sode labiausiai rizikuojate vieną parsinešti namo. Dėl to būtina grįžus iš lauko apžiūrėti vaikus ir save.

3. Dažniau būkite saulėtose vietose

Nimfų lervos turi labai ploną audinį, greitai prarandantį drėgmę. Kadangi jos negali išgyventi aplinkoje, kurioje drėgmės yra mažiau nei 80 procentų, erkės slepiasi lapų šešėliuose, drėgnose ir vėsiose vietose.

Tad būdami saulėje galite sumažinti riziką toje vietoje susidurti su erkėmis.

4. Pakeiskite kraštovaizdį

Daugiausia erkių randama nutolus per kelis šimtus metrų nuo namų ir miškingų vietovių.

Apželdinimas aplink namus, atgrasantis graužikus eiti į jūsų teritoriją, gali padėti išvengti ir jų platinamų erkių, kurios pasilieka ropoti žolėje.

Tad jeigu jūsų namus juosia tvora ar tankūs augalų želdiniai, yra mažesnė tikimybė, kad žolėje galima rasti erkių.

Taip pat iš kiemo pašalinkite erkėms patogias gyventi lapų krūvas, tankius krūmus ar kompostą. Žaislai ar kiti daiktai turėtų būti paliekami saulėje.

5. Patikrinkite naminius gyvūnus

Nors paprastai gyvūnams įsisiurbusios erkės nenešioja ligų, pavojingų žmogaus organizmui, jos gali iškristi namuose, tad iš lauko parėjusius gyvūnus vasarą geriau apžiūrėti, prausiant ištrinti ir nuprausti ar nupurkšti vandens žarna.

6. Paslėpkite nuogas vietas

„Nors kišti kelnes į kojines vasarą nėra labai stilinga, tai gali jums padėti apsisaugoti nuo ligų, gresiančių įsisiurbus erkei“, – siūlo specialistė, Floridos universiteto mokslininkė Holly Donohoe.

Tačiau nereikėtų tuo piktnaudžiauti, nes saugantis nuo erkių vasarą galima gauti saulės smūgį.

7. Renkitės kuo šviesiau

Drabužiai, kuriuos dėvite vasarą, turėtų būti kuo šviesesni. Erkių nimfos yra aguonos grūdo dydžio, tad jei dėvėsite šviesių atspalvių kelnes, marškinėlius ar kojines, greičiau ir lengviau jas pastebėsite.

8. Drabužius džiovinkite greitai

Kadangi erkės taip bijo išdžiūti, saugesnis būdas vasarą drabužius dėti į džiovyklę, nei nešti į lauką, kur ant jų gali užlipti erkės.

Erkių nimfos gali išgyventi plovimą, tad džiovyklėje jos mirtinai išdžius, o išdėliojus drabužius namuose, gali nuropoti ant kitų daiktų.

9. Pasitikrinkite ir eikite į dušą

Jeigu ilgai prabuvote miške ar kitose rizikingose vietose, kur paprastai gali veistis daug erkių, grįžę iškart nusivilkite drabužius ir nusiprauskite duše. Žmonės, turintys įprotį nusiprausti iškart po tokių užsiėmimų kaip grybavimas, uogavimas ar iškylavimas, mažiau rizikuoja susirgti Laimo liga, nes po įsisiurbimo erkei reikia kelių valandų ligai perduoti.

10. Erkei įkandus, nedelskite

Jeigu, nepaisant šių prevencinių priemonių, erkė jums įsisiurbė, nedelsiant pašalinkite ją sukamuoju judesiu pincetu ar žnyplėmis.

Pasijutus blogai ir atsiradus netikėtam bėrimui, svarbu kuo greičiau apsilankyti pas gydytoją, kad būtų sustabdytas tolesnis organizmo užkrėtimas.

Parengė Živilė Karevaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.