Birželio 20–oji. Pabėgėlių ir Druskininkų druskos diena

Lietuviškų kurortų gerbėjai, o reiškia mes visi, šiandien švenčiame su Druskininkais! 1794 m. Druskininkai oficialiai tapo kurortu. Seniausią ir didžiausią Lietuvos kurortą „gydomąja vietove“ paskelbė Lenkijos karalius Stanislovas Augustas Poniatovskis.

Kaip galima bėgti iš šelies, kur yra Druskininkai, nesuprastų nė vienas afrikietis. Todėl ir atšvęskime pabėgėlių dieną su viltimi, kad ir nuo bėgimo gali pagydyti Druskininkų druska.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaip galima bėgti iš šelies, kur yra Druskininkai, nesuprastų nė vienas afrikietis. Todėl ir atšvęskime pabėgėlių dieną su viltimi, kad ir nuo bėgimo gali pagydyti Druskininkų druska.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 20, 2014, 1:01 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:19 PM

Pasaulio pagonės pradeda švęsti trumpiausios nakties atėjimą ir vasarvidžio šventę ir švęs, matyt, ilgai. Tiesa, pietų pusrutulyje švenčiama trumpiausių dienų pradžia, tačiau šventė yra šventė ir kam rūpi, kokiai dievybei ji paskirta. Na, gerai, tai rūpi aukojamiesiems. Tačiau mūsų pagonės ne actekai, žmonių ant piramidžių neskerdžia, tad už dieną!

Susitarus su Afrikos vienybės organizacija, kad ši diena sutaptų ir su Afrikos pabėgėlių diena, JTO Generalinė asamblėja 2001 metais paskelbė birželio 20-ąją Pasauline pabėgėlių diena. Viešpatie – tai juk beveik nacionalinė lietuvių šventė! Kur dar rasi tautą, kuri masiškai bėga nuo to, ką išsikovojo? Ne veltui mūsų vėliavos spalvos tokios afrikietiškos…

Argentinoje nuo 1938 m. minima Nacionalinės vėliavos diena – diena sutapatinta su vėliavos kūrėjo Manuelio Belgrano mirties metinėmis. Eritrėjoje minima kankinių diena, o JAV patriotai prisimena 1782 m., kuomet Kongresas patvirtino valstybinį Jungtinių Valstijų antspaudą. Jį ligi šiol saugo valstybės sekretorius ir juo užtvirtinami federalinės valdžios sprendimai.

Senų gerų laikų gerbėjai gali švęsti Viktorijos epochos metines. 1837 m. Britanijos valdovės sostą užėmė Karalienė Viktorija. Prasidėjo daugelio anglų su nostalgija šlovinama Viktorijos epocha.

Putinui šiandien gera proga prisiminti, kad ne visada didelis mušą mažą. 1944 m. Sovietų Sąjunga tik pradėjusi mūšius Suomijos kryptimi pareikalavo besąlyginės Suomijos kapituliacijos. Mažytės šalies vyriausybė atsisakė. Šalis vis dar egzistuoja ir net labai neblogai gyvena.

Skendėdamas prisiminimuose Putinas gali prisiminti ir vieną telefoną Kremliuje. 1963 m. po Kubos krizės, kuomet vos neprasidėjo trečiasis pasaulinis karas, JAV ir Sovietų Sąjungos vadovams buvo įrengtas tiesioginio ryšio telefonas, pavadintas „raudonuoju telefonu“. Gera proga švęsti tiems, kas už kalbėjimą prieš šaudant.

1840 m. prasidėjo tikrasis informacijos sklaidos amžius. Samuelis Morzė tą dieną užpatentavo telegrafą.

Amerikiečiai šiandien eina pasivėžinti pačiūžomis. Ką daugiau veikti ilgiausią vasaros dieną? Tiesa, tie, kurie bijo, kad ant jų neišstovės, arba savo svoriu pralauš net dirbtinį ledą, šiandien gali švęsti ledų skonio limonado dieną. Deja, tokio Lietuvoje teks ilgai ieškoti, o užpylus ledus kola gali gautis toli gražu ne šventinis marmalas.

Tarptautinė naminių gyvūnų prižiūrėtojų organizacija (tai tokios auklės, kurios ateina namo prižiūrėti šunų) šiandien paskelbė „Nusivesk savo šunį į darbą dieną“. Labai abejojame, kad darbui ir šuniui tai patiks, tačiau negi priešgyniausi savo šuns auklei?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.