Birželio 25-oji. Gėjų vėliavos ir Slavų draugystės diena

1993 m. nuo nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje naudotus pinigų pakaitalus talonus pakeitė naujai įvestas litas. 100 talonų buvo keičiama į 1 litą. Šiais metais itin svarbu trankiai atšvęsti lito atgimimo dieną. Ne tik todėl, kad sulaukė pilnametystės, o ir todėl, kad kito gimtadienio metu litus matysime tik senovinių pinigų kolekcijose – kišenėje litą bus pakeitęs euras.

Vienybė ir draugystė tikrai gerai. Deja, kai vienybė suvokiama, kaip suvienyjimas į vieną imperiją, o draugystė naudojama tam, kad palaužtum, tai iš slaviškumo idėjos lieka tik angliškas žodis „slave“.<br>123rf nuotr.
Vienybė ir draugystė tikrai gerai. Deja, kai vienybė suvokiama, kaip suvienyjimas į vieną imperiją, o draugystė naudojama tam, kad palaužtum, tai iš slaviškumo idėjos lieka tik angliškas žodis „slave“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-06-22 17:25, atnaujinta 2018-02-12 14:42

Šiandien – Slavų vienybės ir draugystės dieną. Teoriškai šią dieną švenčia slavai visame pasaulyje, tačiau praktiškai šventė buvo minima tik Rusijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje. Sunku pasakyti, kaip karštai sekasi ją minėti šiandien, kuomet rusiški tankai žudo brolius slavus Ukrainoje, o vienybę įtvirtina arši vienų slavų parama kitų slavų nekenčiantiems separatistams.

Na, bet taip jau buvo visada – kai tolerantiškoji Rusija „broliams“ pradeda nešti savo begalinę draugystę ir lygybės suvokimą, „broliai“ netrunka suvokti, kad tik kalbėdami rusiškai jie nėra nacionalistai. Todėl, matyt, tos slaviškos vienybės ir nebejaučia nei lenkai, nei čekai, nei slovėnai ar kroatai. O dabar ir iš ukrainiečių jos tikėtis būtų naivu…

Kroatija ir Slovėnija švenčia Valstybingumo dieną – 1991 m. abi paskelbė nepriklausomybės nuo Jugoslavijos deklaracijas. Valstybingumo diena - ir Virginijos valstijoje, JAV – 1788 m. buvusi Virginijos kolonija tapo dešimtąja laisva konfederacijos valstija. Mozambike švenčiama nepriklausomybės nuo Portugalijos atgavimo diena (1975 m.)

1978 m. Gėjų laisvės dienos parade San Franciske (JAV) pirmą kartą plevėsavo vaivorykštės spalvų vėliava. Vėliau ji tapo seksualinių mažumų kovos už savo teises simboliu. Manoma, kad vėliavą sukūręs menininkas Gilbertas Bakeris idėją nusižiūrėjo nuo 1960 m. tarp hipių populiarios „rasių vėliavos“. Tik toji buvo penkių spalvų – raudonos, juodos, rudos, geltonos ir baltos, o Bakeris siūlė aštuonias spalvas. Tiesa, pradėjus masinę gamybą liko septynios – teko pašalinti viršuje buvusią rožinę, nes nepavyko gauti tokios medžiagos. O nuo 1979 m. dažniausiai naudojama šešiaspalvė vėliava – pašalinta ir turkio spalvos juosta. Pagal užmanymą, kiekviena spalva simbolizavo skirtingus būties aspektus – seksualumą, gyvybę, gamtą, saulės šviesą, sveikatą, meną, harmoniją, dvasią. Taigi, atšvęsti galime tai, kad kol kas niekas neperdažė pasaulio viena spalva – juk raibas jis daug įdomesnis.

Galime švęsti Nacionalinę JAV šamo dieną. Gal Lietuva čia ir niekuo dėta, tačiau vieną kitą dėdę nukarusiais ūsais pasveikinti tikrai galima. Tik nesupainiok: tai – šamo, o ne chamo diena.

1498 m. Kinijoje išrastas dantų šepetėlis. Data tik apytikslė, bet negi dėl to tokio išradimo nepaminėsime?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.