Keliaujame į Joniškio kraštą, kur sirpsta saldžiausios vyšnios

Joniškis.<br>V.Balkūno nuotr.
Joniškis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-29 16:49, atnaujinta 2018-02-12 09:36

„Tie, kas lankys Joniškį ne tik kaip tarpinę stotelę pakeliui į Latviją ar Rygą, pirmiausia turi apsilankyti Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčioje, kurioje galima grožėtis Adomo Varno paveikslu „Angelas sargas“, XVIII–XIX a. paveikslais. Bažnyčią nesunku rasti – jos 65 metrų aukščio bokštas matyti nuo plento Šiauliai–Joniškis vidurio. Iš ten, atsisukę atgal, pamatysite ir Šiaulių katedros bokštą. Taip pat būtina aplankyti Joniškio istorijos ir kultūros muziejų, kuris turi unikalų filialą – Krepšinio muziejų.“ - sako Jonas Bruveris, muzikologas.

„92 vasaros dienos“ kviečia į kelionę po Joniškio kraštą – pamatyti, išbandyti, pajusti!

PAMATYK IR APLANKYK

Mūšos Tyrelis

Kur žema, ten ir pelkės. Rajone jos užima net 1 tūkst. 100 ha plotą. Didžiausia – Mūšos Tyrelis. Pelkėje telkšo ir vienintelis rajone, nė 6 ha neužimantis Miknaičių ežerėlis – buvusių poledynmečio ežerų palikimas.

Žagarės ozas


Žagarės miškas užima didžiąją dalį Žagarės regioninio parko, įsteigto 1992 metais ir saugančio svarbiausias rajono gamtos ir kultūros vertybes. Čia yra ir pačios įdomiausios rajone reljefo formos – du ilgi siauri kalvagūbriai (ozai), susidarę maždaug prieš 13 tūkst. metų ledyno plyšiuose arba tuneliuose cirkuliuojant ledo tirpsmo vandenims ir susiklojus juose smėliui, žvyrui, gargždui.

Žagarės ozas pats ilgiausias (8 km) iš 5 Lietuvoje geologiniais gamtos paminklais paskelbtų ozų. Ir įspūdingiausias, nes aplink kalvagūbrį plyti lygumos ir nuo jo atsiveria nuostabūs apylinkių vaizdai. Įspūdingiausia ozo dalis – Žvelgaičio piliakalnis.

Švedpolio šaltinis


Švėtės dešiniajame krante 2 km į šiaurės rytus nuo Žagarės trykšta Švedpolio šaltinis. Šaltinis išteka 1,2 m aukščiau upės vandens lygio ir sraunia srovele už 12 m pasiekia Švėtę. Vanduo gėlas, prisotintas kalcio ir magnio hidrokarbonatų.

Augalas iškasena

Lietuvoje tik Joniškio ir Pakruojo rajonuose dar aptinkama kultūrinių augalų „iškasena“ – gumbuotasis gurgždys.

Net šeši Joniškio rajone augantys ąžuolai paskelbti gamtos paminklais. Įspūdingiausias – Reibiniškio miške žaliuojantis 24 m aukščio dvikamienis ąžuolas. Du ąžuolo liemenys, tarp kurių 30 cm ertmė, 2,5 m aukštyje suaugę į vieną kamieną, o aukščiau vėl atsiskyrę.

Joniškis


Joniškio puošmena – baroko ir klasicizmo bruožų turinti Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčia, pastatyta 1901 metais (architektas Karolis Eduardas Strandmanas). 
 Sinagogų kompleksas – 1823 metais klasicizmo stiliumi pastatyta Baltoji sinagoga (Miesto a. 4A), dar vadinama Vasaros, ir 1865 metais statyta Raudonoji sinagoga.


Dabartiniais laikais atstatytas 1928-aisiais architekto Vladimiro Dubeneckio sukurtas, 1961 metais sovietų valdžios nugriautas Lietuvos nepriklausomybės paminklas.

Žagarės dvaro rūmai


Dviaukščiai, U formos rūmai, turintys klasicistinių bruožų, pastatyti tarp 1840 ir 1860 metų. Viduje gausu medžio drožinių. Dvare yra žirgynas, maniežas ir ratinės kompleksas, statytas apie 1895–1900 metus. Maniežas dengtas tuo metu unikalia klijuoto medžio konstrukcija, jame įrengta speciali žiūrovų ložė. Žirgyno pastatų išorė primena anglų gotikos stilių.

Egzotiškiausias ir seniausias parko statinys olandiškas vėjo malūnas minimas nuo 1780 metų (veikė iki 1914-ųjų). Jo sienos mūrytos iš stambių lauko akmenų, skaldos ir plytų.

Dvarai


Jakiškių dvaro sodybos (netoli Joniškio, apie 1,5 km nuo kelio Ryga–Kaliningradas) išliko 1898 metais statyti klasicistinių bruožų rūmai su 17 kambarių, ledainė, garinis malūnas, parkas. Šalia dvaro pastato išliko parko fragmentų – įvažiavimo į sodybą liepų alėja, seni maumedžiai, tuopos, pušys.

Jakiškių kaime stovinti Šv. Ignaco kapinių koplyčia yra viena iš nedaugelio Lietuvoje išlikusių medinių koplyčių. Vertingiausia jos dalis – aukštas valminis stogas su bokšteliu kraigo viduryje ir arkinės dvivėrės durys.

Malūnai

Rajone yra 5 vėjo malūnai: Žagarėje, Melniuose, Mekiuose, Šlapakiuose ir Plikiškiuose. Vienas seniausių yra 1897 metais statytas Melnių malūnas. Pamatai iš akmens mūro, sienos iš plūkto molio, iš lauko apkaltos lentomis. Išlikęs autentiškas vidus ir įranga.

Mekių malūno pamatai ir sienos lipdytos iš akmenų mūro ir apdrėbtos moliu. Plikiškių vėjo malūno pamatai mūryti iš akmenų, kepurė medinė, medinis fasadas apkaltas gontais.

Krepšinio muziejus

2009-aisiais jis įkurtas Joniškyje (Livonijos g. 3) Leono Karaliūno iniciatyva. Muziejuje eksponuojama sportininkų marškinėliai, prizai, fotografijos, leidiniai krepšinio tematika.
Tai vienintelis Lietuvoje krepšinio muziejus.

Teniso muziejus

Joniškyje svečių namuose„Šiaurės vartai“ (Upytės g. 5A) veikia Romualdo Franckaičio įkurtas antrasis Lietuvoje Teniso muziejus. Muziejuje eksponuojami XIX amžiaus pabaigos stalo teniso rakečių komplektai, 3 tūkst. 800 teniso kamuoliukų kolekcija.

DALYVAUK

Vyšnių festivalis


Žagarės vyšnių festivalio tradiciniai renginiai– futbolo turnyras, mugės, žirgų konkūras. Jis vyksta liepą, kai prinoksta žagarvyšnės. Tomis dienomis Žagarėje galima paskanauti naminės vyšnių giros, vyšnių šokolade, vyšnių muso.

Kas treji metai Joniškyje vyksta respublikinė tautodailininkų tapybos darbų paroda, skirta joniškiečio dailininko Adomo Varno premijai laimėti. Parodoje pristatomi autoriai iš visos Lietuvos.


Pirmąjį liepos savaitgalį, minint miesto įkūrimo metines, joniškiečiai ir miesto svečiai kviečiami į nuotaikingą, senas tradicijas išsaugojusią Joniškio miesto šventę.

PARAGAUK

Joniškiečių „kiurkiai“

Jie išvirę kiurksi, todėl taip vadinami. Daromi tik Joniškio apylinkėse. Užminkoma kietoka tešla iš miltų ir vandens, daromi paplotėliai, ant jų dedama įdaro. Žiemą tai dažniausiai rūkyti smulkiai pjaustyti lašinukai arba virtas kumpis, į kuriuos įmušamas kiaušinis, įdedama pipirų, vasarą įdaras dažniau būna varškė su peletrūnu. Žiemą tokie virtiniai valgomi su raugintais kopūstais, varškiniai – su tirpintu sviestu ir grietine.

Svarbiausias darbas – gražiai užlankstyti paplotėlį, kad neišsileistų verdant. Kai ištrauktas virtinis paspaustas pirštu „sukiurksi“ – galima griebti iš puodo.

O ką tu rekomenduoji aplankyti ir pamatyti Joniškio krašte? Padėk vasaros keliautojams - pasidalyk savo patarimais, nuotraukomis ir vaizdo medžiaga! Siųsk vasara@lrytas.lt arba įkelk čia, o mes mėnesio pabaigoje įdomiausio teksto, nuotraukų ar video autoriui padovanosime kvietimą į vieną iš šios vasaros festivalių! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?