Liaudies medicina: vaistinėlę susikurkite patys!

Lietuviška vasara, nors ir trumputė, bet turtinga savo vaistinių žolelių gausa ir įvairove. O augalai, skirti žmogaus sveikatai stiprinti, pradedami rinkti praėjus birželiui - liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Kaip pačiam susikurti vaistinėlę iš naudingiausių Lietuvoje randamų augalų, pataria viena žinomiausių žolininkių Adelė Karaliūnaitė.

Vasarą kiekvienas gali gamtoje pasirinkti reikiamų vaistažolių.<br>V.Balkūno nuotr.
Vasarą kiekvienas gali gamtoje pasirinkti reikiamų vaistažolių.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Jun 30, 2014, 1:23 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:10 AM

Skausmą malšinti padės liepžiedžiai

Jei kūną kankina skausmai, nebūtina griebtis skausmą malšinančių tablečių, natūralių vaistažolių galite pasirinkti gamtoje ar sode. „Geriausi skausmo malšintojai yra liepžiedžiai (lot. Flores Tilliae). Jų reikia pasirinkti didesnį kiekį, nes liepžiedžiai puikiai tiks peršalus, gripuojant ar tiesiog norint gerai išsimiegoti po ilgos kelionės ar sunkios darbo dienos,“– teigė A. Karaliūnaitė.

Liepžiedžių arbatą rekomenduojama gerti, prieš einant miegoti, nes ji skatina gausų prakaitavimą. Šią arbatą puikiai pagardina šaukštelis aviečių uogienės.

Vaistinė dirvuolė gerina virškinimą

Sutrikus virškinimui, rekomenduojama naudoti vaistinę dirvuolę (lot. Agrimonia eupatoria).

„Ši vaistažolė skatina virškinimo fermentų išskyrimą. Ji renkama pamiškėse, skinama su stiebu, o džiovinti ją reikia pavėsyje. Plikant vaistinės dirvuolės arbatą, naudojami tik augalo lapai ir žiedai, o sudegintų stiebų pelenai puikiai tinka gerti nuo rėmens ėdimo. Nakčiai pusę arbatinio šaukštelio išmaišykite pusėje stiklinės mineralinio vandens, tokį mišinį naudokite ne mažiau kaip 4 savaitės“, – pasakojo žolininkė.

Geriausia pagalba kepenims – dirvinė usnis

Vasara – iškylų į gamtą, vakarėlių ir pramogų metas. Poilsiautojai gamtoje paprastai kepa įvairius mėsos kepsnius ant laužo, vartoja alkoholį, rūko bei valgo gausiai. Tokie įpročiai kenkia žmogaus sveikatai, o labiausiai kepenų veiklai. A. Karaliūnaitės teigimu, norint išvengti kepenų veiklos sutrikimų, patartina vasarą maitintis kuo natūralesniu maistu, gerti daug sulčių, į mitybos racioną įtraukti kuo daugiau žalių daržovių. Ruošiantis žiemai, rekomenduojama pasirinkti dirvinės usnies žiedų (lot. Cirsium arvense) ir šio augalo lapus lygiomis dalimis, ši vaistažolė yra efektyvi priemonė gerinti kepenų veiklą. Šį augalą galite naudoti profilaktiškai, kiekvieną rytą prieš valgį išgerdami puodelį dirvinės usnies arbatos.

Nuovargiui malšinti – mėta

Kiekvieno iš mūsų darbas dažnai reikalauja nemažai energijos, įtempto mąstymo, todėl paprastai žmonės norėdami numalšinti nuovargį renkasi stiprią kavą, energetinius gėrimus, po sunkios darbo dienos norėdami atsipalaiduoti rūko ar vartoja alkoholinius gėrimus. Nuovargį įveikti gali padėti mėtos žolelės (lot. Mentha) , kurios randamos laukinėje gamtoje ar auginamos daržuose.

„Vasarą galima paruošti arbatą iš žalių mėtų lapelių, norėdami atsigaivinti gerkite vandenį su mėtomis, pagardintą keliomis sutraiškytomis agrasto uogomis. Ruošdamiesi šaltajam sezonui, džiovinkite mėtas surištas šluotelėmis, jau sudžiuvusios mėtos nukuliamos ir laikomos popieriniame maišelyje tamsioje vietoje“, – rekomendavo A. Karaliūnaitė.

Grožiui puoselėti – rožių žiedlapiai

Vaistinių žolelių lengvai galite rasti gamtoje, o ieškodami natūralių produktų grožiui puoselėti, juos galite rasti savo sode. Natūralų aliejų, tinkantį viso kūno priežiūrai, galite pasigaminti iš sode augančių rožių (lot. Rosa). Žolininkė rekomenduoja, auginamų rožių netręšti mineralinėmis trąšomis ir nepurkšti chemikalais bent dvi savaites. Prisiskynę stiklainį rožių žiedlapių užpilkite juos migdolų aliejumi, šį mišinį palaikykite saulėje 3 dienas ir nukoškite. Gautą aliejų užpilkite ant šviežiai pririnktų rožių žiedlapių ir vėl laikykite saulėje tris dienas bei nukoškite. Visą šį procesą pakartokite trečią kartą, taip gausite natūralų rožių aliejų, puikiai tinkantį grožiui puoselėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.