Liepos 6-oji. Lietuvos valstybės ir tautinio kostiumo diena

1253 m. karūnuotas pirmas ir vienintelis Lietuvos karalius, Mindaugas. Nuo 1991 m. pirmojo suvienytos Lietuvos valstybės valdovo, kunigaikščio Mindaugo vainikavimo dieną švenčiama Valstybės diena. Ta proga paskutinę Dainų šventės dieną pasitinkame dėvėdami tautinį kostiumą. Neturintys klausos gali Dainų dienoje ir nedainuoti.

Lietuvos valstybė yra ne prezidentė ir net ne karalius Mindaugas, o tu ir aš. Tik kai tai suvoki, ši sąvoka nustoja būti žodžiais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos valstybė yra ne prezidentė ir net ne karalius Mindaugas, o tu ir aš. Tik kai tai suvoki, ši sąvoka nustoja būti žodžiais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 4, 2014, 12:37 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:57 AM

Tibeto tikintieji švenčia keturioliktojo Dalai Lamos gimimo dieną. Nemažai jo pasekėju turime ir čia, tad vegetariškų puotų nusimato.

Kazachstane – sostinė diena. Perkėlęs šalies sostinę iš Alma Atos į Celinogradą ir pervadinęs jį Astana, vienintelis Kazachstano prezidentas, Vytauto Didžiojo ordino laureatas Nursultanas Nazarbajevas, švenčia savo gimtadienį (gimė - 1940 m.).

Kaimanų salose Konstitucijos diena. Malavio Respublikoje šiandien nepriklausomybės ir Respublikos diena – 1964 m. Ji atgavo nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos. Komorai irgi švenčia 1975 m. atgautą nepriklausomybę nuo Prancūzijos.

Čekai mini religijos reformatoriaus Jano Huso dieną. Kaip ir daugelis viduramžiais mėginusiu reformuoti šią, sunkiausiai besikeičiančią, pasaulio organizaciją, 1415 m. jis buvo sudegintas ant laužo.

1785 m. JAV piniginiu vienetu pasirinktas doleris. Spėjame, kad pasirinkę jį nė neįtarė, kokia svarbia ir įvairiausių piniguočių mylima valiuta šis žalias banknotas virs. Žodžiu, su amerikiečiais šią dieną turėtų švęsti kinai, rusai ir visi besivystančio pasaulio diktatoriai. Aišku, ir pas mus vienas kitas šio banknoto mėgėjas tikrai atsiras.

1947 m. Sovietų Sąjungoje pradėta legendinio automato AK-47 gamyba. Legenda, aišku, kvepia krauju, tačiau geras ginklas ir yra geras tuo, kad baisus yra priešui, o ne savininkui. Visais atvejais, netikime, kad pasaulyje atsiras daug švenčiančių šia proga.

Nuo 1967 m. pirmąjį liepos sekmadienį Bristolyje (Didžioji Britanija) vyksta tradicinis Šv. Pauliaus karnavalas. Afrikiečių ir Karibų jūros regiono gyventojų rengiamo karnavalo tikslas, suvienyti įvairių rasių žmones vieningam šėlsmui. Ir tai jiems sekasi – pavyzdžiui, 2008 m. karnavale lankėsi 70 tūkst. žmonių. Na, o tikrų šventikų (ne tų, kur šventi, o tų, kur švenčia), šiandien laukia tarptautinė bučinių diena. Nereikia mušti 1926 m. bučinių kino ekrane rekordo (tų metų filme „Don Žuanas“ suskaičiuotas 191 bučinys) – pakaks pabučiuoti visus kuriuos myli ir pats pasijusi, kaip pabučiuotas. Na, o jei neturi net šuns, kurį galėtum išbučiuoti, pabučiuok bent šaukštą košės kasdieninės ir jau pasijusi ne toks vienišas... Gali pabučiuoti ir sardelę, bet nesitikėk, kad ji dėl to priims tave į savo pakelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.