Liepos 7-oji. Stačiatikių Joninės ir „septyni septyni“ diena

Anglų žiniasklaidą šią dieną praminė „septyni septyni diena“, kai rašė apie 2005 m. liepos 7 d. teroristų įvykdytus sprogdinimus Londono transporto sistemoje. Septintojo mėnesio septintoji diena ir Kinijoje turi savo simbolį – ten „septyni septyni“ vadinamas Kinijos ir Japonijos karo metu, 1937 m. prasidėjęs mūšis dėl Marko Polo tilto. 5600 japonų kareivių užpuolė 100 kinų ginamą objektą. Mūšis tesėsi dvi dienas, gyvi liko 4 kinai. Net Tanzanijoje šiandien minima „Saba Saba“ diena – jų kalba tai irgi reiškia septyni septyni. Gal progos ir ne pačios linksmiausios, tačiau skaičių magijos mėgėjai turi dėl ko susirinkti.

Ukrainiečiai, baltarusiai, rusai ir kitur gyvenantys stačiatikiai šiandien brenda į vandenį – tokios Ivano kupalos Joninės.<br>123rf nuotr.
Ukrainiečiai, baltarusiai, rusai ir kitur gyvenantys stačiatikiai šiandien brenda į vandenį – tokios Ivano kupalos Joninės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 4, 2014, 1:55 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:52 AM

Neatsišventę šiandien gali siausti kartu su slavais. Rusijoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje ir kitose slavų gyvenamose vietovėse šiandien švenčiamos Joninės. Grigaliaus kalendoriaus liepos septintoji, pagal seną kalendorių buvo birželio 24-ąją – Jono krikštytojo gimimo diena. Taigi, švenčiama „Ivan Kupala“ diena - nenustebkite išvydę nuogus mauduolius.

Japonijoje jau nuo 755 metų rengiamas Tanabata festivalis. Anot legendos paukščių tako žvaigždynas atskyrė įsimylėjėlius – Vegos ir Altayro žvaigždes - ir jiems leista susitikti tik kartą per metus. Teisingai – šiandien. Išskirti įsimylėjėliai, aišku neturi kada švęsti, labai užsiėmę ilgesiu, o romantikai gali ir paminėti.

Saliamono salose švenčiama Nepriklausomybės diena – ilgai buvusi Jungtinės Karalystės kolonija, nepriklausomybę atgavo 1978 m.

1911 m. pasirašyta pirmoji tarptautinė sutartis, kuria buvo siekiama nuo žmogaus veiksmų apsaugoti laukinius gyvūnus. JAV, Didžioji Britanija, Japonija ir Rusija pasirašė Šiaurės Atlanto kailinių ruonių sutartį, kuria uždraudė ruonių medžioklę atviruose vandenyse. Kukli pradžia, tačiau juk gero darbo. Tad švenčiame kartu su ruoniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.