Apsaugokite savo vaiką nuo karščio: 4 pagrindinės taisyklės

Pernelyg didelis karštis kūdikiui gali būti labai pavojingas ir net pasibaigti mirtimi. Taigi, vasarą labai svarbu vaikus apsaugoti ir laikytis pagrindinių keturių taisyklių, rašo „The Huffington Post“.

Kepurė ir saulės akiniai kūdikiui nuo 6 mėnesių būnant saulėje yra privalomi.<br>123rf nuotr.
Kepurė ir saulės akiniai kūdikiui nuo 6 mėnesių būnant saulėje yra privalomi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-07 08:02, atnaujinta 2018-02-12 04:47

Kūdikiams ir vaikams iki ketverių metų amžiaus, taip pat vyresniems nei 65 metų ir sergantiems chroniškomis ligomis žmonėms didžiausias pavojus kyla dėl šilumos sukeliamų problemų.

Kūdikių kūno temperatūrą reguliuojanti sistema dar nėra pilnai išsivysčiusi. Jie turi mažiau prakaito liaukų nei suaugusieji ir prakaituoja žymiai silpniau. Dėl to yra labai jautrūs hipertermijai – neįprastai aukštai kūno temperatūrai, kuri pavojinga gyvybei.

Jei kūdikiui nėra suteikiama skubi medicininė pagalba, hipertermija gali progresuoti iki perkaitimo, o šis išsivystyti į šilumos smūgį, kuomet kūdikio kūno temperatūra gali pakilti virš 39,5 laipsnių, prasidėti traukuliai, koma ar net mirtis.

Kadangi kūdikis negali tėvams pasakyti, kad yra ištroškęs, karštu oru vaikas gali pradėti pavojingai dehidratuoti, o vėliau išsivystyti ir hipertermija.

Labai svarbu išlikti budriems ir sekti šiuos įspėjamuosius kūdikių dehidratacijos požymius:

1. Sausa burna ar liežuvis.

2. Mažai ašarų kūdikiui verkiant.

3. Sumažėjęs kūdikio šlapinimasis.

4. Patamsėjęs arba pasikeitęs šlapimo kvapas.

5. Įdubusios akys ar skruostai.

6. Marga, šiurkšti, sukietėjusi oda.

7. Karščiavimas.

8. Apatija.

Jei manote, kad jūsų kūdikis dehidratuoja, Amerikos pediatrų akademija rekomenduoja duoti vaikui atsigerti elektrolitų tirpalo ar vandens ir nedelsiant kreiptis į gydytoją, kadangi dehidratacijos metu sparčiai kyla kūno temperatūra, galinti peraugti į perkaitimą ir šilumos smūgį.

Geriausias būdas išlaikyti kūdikį saugų vasaros karštyje yra neleisti jam dehidratuoti ir perkaisti.

Laikykitės šių rekomenduojamų saugos priemonių:

1. Įsitikinkite, kad karštą vasaros dieną jūsų vaikas geria papildomų skysčių, ypač vandens. Žindomiems kūdikiams taip pat reikia papildomų skysčių iš krūties arba buteliuko. Jeigu maitinate vaiką krūtimi, motinai taip pat reikia padidinti skysčių kiekį.

2. Esant ypač karštam orui, laikykite vaiką kambaryje su įjungtu oro kondicionieriumi. Ligų kontrolės centro teigimu, pirmoji apsauga nuo su šiluma susijusios mirties yra oro kondicionierius. Jei savo namuose jo neturite, eikite į vietą, kur jie veikia. Pavyzdžiui, prekybos centrai, viešosios bibliotekos, kavinės. Jei temperatūra nėra labai aukšta, gali padėti ir ventiliatoriai.

3. Jei su kūdikiu einate į lauką, renkite jį suknele arba labai plonos medžiagos, šviesių spalvų rūbeliais. Kepurės ir akiniai nuo saulės (jei kūdikiui daugiau nei 6 mėnesiai) yra privalomi, nes padeda apsaugoti vaiką nuo pavojingų saulės spindulių. Kūdikiai yra labai jautrūs saulės spinduliams, tad jiems įdegus nebefunkcionuoja prakaito liaukos, jau vaikystėje gali padidėti rizika susirgti odos vėžiu.

4. Niekada nepalikite vaiko be priežiūros automobilyje net ir labai trumpam laikui. Dauguma vaikų, mirštančių nuo hipertermijos, būna palikti uždaryti automobilyje vieni. Šioje situacijoje negelbsti ir paliktas praviras langas, nes automobilis iki pavojingo lygio gali įkaisti per 10 minučių. Karštos metalinės kėdutės ar sėdynės sagtys taip pat gali  sužeisti jautrią kūdikio odą.

Dauguma šių patarimų taip pat gali būti taikomi vyresniems vaikams, senyvo amžiaus ar rimtų sveikatos problemų turintiems žmonėms ir net augintiniams, kurie jie yra labai jautrūs aukštai temperatūrai. Dažnai šios žmonių grupės yra priklausomos nuo kitų, tad būtina priimti protingus sprendimus jiems apsaugoti karštą vasaros dieną.

Parengė Živilė Karevaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.