Kodėl vasarą ištuštėja treniruočių salės?

Prasidėjusi vasara Kaune smarkiai sumažino sporto klubų lankytojų skaičių. Nors birželis nelepino šiluma, jau nuo pavasario vis daugiau sporto entuziastų renkasi kitus treniruočių būdus gryname ore. O kai kurie vasarą nusprendė skirti poilsiui.

Specialistai sako, kad vasara, kai treniruočių salėse sumažėja lankytojų, yra puikus metas naujokams.
Specialistai sako, kad vasara, kai treniruočių salėse sumažėja lankytojų, yra puikus metas naujokams.
Daugiau nuotraukų (1)

Stanislovas Ramanauskas

Jul 7, 2014, 5:12 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:19 AM

Vos tik sulaukę šilto ir gražaus oro sportiškam gyvenimo būdui prijaučiantys kauniečiai skuba prisipūsti per žiemą ištuštėjusias dviračių padangas, valo dulkes nuo bėgimo batelių ar imasi kitos veiklos, uždarą ir tvankią sporto salę iškeisdami į aktyvų laisvalaikį gamtoje, rašo dienraščio „Lietuvos rytas“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Todėl kiekvienais metais vasaros sezonas varo į neviltį sporto klubų savininkus ir trenerius. Jie teigia, kad šiltomis dienomis nemažai klientų tiesiog užmiršta sales. Verslininkai meldžia vėsaus ir lietingo oro, kai dalis sporto gerbėjų sugrįžta į patalpas.

Sumažėja beveik per pusę

Vilijampolėje esančio sporto klubo treneris Martynas Lukaševičius teigia, jog vasara ypač baudžia šios sporto šakos verslą.

„Vasaros metu sporto klube žmonių sumažėja beveik perpus, palyginti su pavasariu, kai klientų būna daugiausia. Sumažėja tiek moterų, tiek vyrų. Teko pastebėti, jog padėtis visuose klubuose panaši“, – patirtimi dalijasi pašnekovas.

Žmones nuo sporto labiausiai atbaido karštas oras ir su juo susiję nauji laisvalaikio leidimo būdai.

„Kai kurie lankytojai išvažiuoja atostogauti, stengiasi daugiau laiko praleisti su šeima ar draugais gamtoje, atsiranda įvairių laisvalaikio pramogų. O kai prasideda karščiai, dalis žmonių jau nebesuranda valios ir kantrybės tęsti treniruotes“, – atskleidžia specialistas.

Anot M.Lukaševičiaus, vasarą labiausiai pažeidžiami yra vadinamieji „sezoniniai“ klientai, kurie tikisi per kelis mėnesius greitai pasiekti norimų rezultatų.

„Kaip labiausiai nepastovius lankytojus išskirčiau tuos, kurie į sporto klubą ateina po Naujųjų metų ar pavasarį, pasižadėję sau, kad iki vasaros pasieks tam tikrų užsibrėžtų tikslų. Jie pasportuoja, dažniausiai jiems nepavyksta ir atėjus šilumai jų tiesiog nebelieka“, – pasakoja treneris.

Rezultatai išnyksta greitai

Nors vasarą lankytojų gerokai sumažėja, M.Lukaševičius džiaugiasi, kad daugelis ištikimiausiųjų sportuoja klube ištisus metus, nepaisydami sezonų. „Viskas priklauso nuo žmogaus įdirbio. Tiems, kurie įpratę treniruotis ir nori pasiekti rezultatų, visiškai nesvarbu, ar jie sportuoja žiemą, ar vasarą“, – teigia jis.

Treneris sakė pastebėjęs, jog daug žmonių į treniruočių sales užsuka ne vien tik numesti svorio ar priauginti raumenų. Nemažai jų sporto klubus lanko rūpindamiesi sveikata. Tie žmonės patenkinti savo išvaizda, bet ateina būtent tam, kad sportuotų ir gerai jaustųsi. Nenuostabu, kad atėjus vasarai šie kauniečiai treniruotes perkelia į lauką.

Tačiau klientai, kurie vasarą sporto sales iškeičia į poilsį ar treniruotes gamtoje, dažniausiai sugrįžta praradę rezultatus.

„Išskirtiniai yra tie žmonės, kurie iš tiesų lauke daug bėgioja, važinėja dviračiu ar imasi kitų treniruočių būdų. Pavyzdžiui, tarp jaunų vaikinų yra labai populiari vadinamoji gatvės atletika. Tiesiog artimiausioje atviroje sporto aikštelėje atliekami pratimai ant skersinių ar lygiagrečių“, – pasakoja treneris.

Dėl ilgalaikės pertraukos labai greitai netenkama visų pasiektų sporto rezultatų. „Užtenka dviejų savaičių ar mėnesio, ir žmogus praras viską, dėl ko sunkiai dirbo. Dviejų apsilankymų salėje per savaitę užtenka, norint palaikyti sportinę formą, gerai jaustis“, – pabrėžia treneris.

Lietus parginė atgal į sales

Kito Kaune įsikūrusio sporto klubo „ProGym“ savininkas ir treneris Vytautas Janulevičius pasakoja, kad jo vadovaujamas klubas taip pat kenčia nuo šiltojo metų sezono.

„Kiekvieną vasarą žmonių klube labai sumažėja, nubyra apie 40 procentų. Neišskirčiau vyrų ar moterų, tačiau labiausiai sumažėja jaunuolių ir paauglių. Jie vasarą arba dirba, arba atostogauja, nebeturi motyvacijos ir valios sportuoti. Žinoma, šiltas oras veikia ir kitus atostogaujančius žmones, kurie progai pasitaikius laisvalaikį leidžia gamtoje“, – pasakoja verslininkas.

Nors šiemet buvo ankstyvas ir šiltas pavasaris, o klientai anksti suskubo palikti treniruočių sales, V.Janulevičius teigia, jog šalta ir lietinga vasaros pradžia parginė juos atgal.

„Sezono pradžia labai palanki sporto klubams. Palyginti su praėjusiomis vasaromis, šiais metais žmonių sumažėjo beveik perpus mažiau“, – džiaugėsi vyras.

Tenka mažinti užsiėmimus

Sveikatingumo centro „Hermis“ vadybininkas Paulius Jonavičius taip pat patvirtino, jog vasarą sporto klube mažėja lankytojų. Pasak jo, įmonė praranda bent 30 procentų klientų. Tačiau tai nestebina.

„Sporto klubai yra sezoninis verslas. Imkime pavyzdžiu Palangą. Darbymetis ten prasideda vasarą, kai sušyla orai. Treniruočių salėse viskas atvirkščiai, ir to neišvengsime“, – pasakojo centro atstovas.

P.Jonavičiaus teigimu, sumažėjęs klientų skaičius verčia keisti ir treniruočių tvarkaraštį.

„Žiemą, kai žmonių skaičius būna didžiausias, per savaitę įvyksta nuo 30 iki 35 užsiėmimų, o vasarą lieka apie 20–25“, – statistiką vardijo pašnekovas.

Palankus metas naujokams

Nors dabar žmonių sporto klubuose gerokai sumažėjo, vasara išties puikus metas pradėti lankytis treniruočių salėse. Daugelis klubų skelbia įvairias akcijas, o kainas muša net per pusę. Rimtai sportuoti pasiryžusiems žmonėms tai – puiki proga sutaupyti.

Pranašumų sportuoti šiltuoju metų laiku įžvelgė ir kalbinti sporto specialistai.

V.Janulevičius įsitikinęs, kad didžiausias vasaros privalumas naujokams – sumažėjęs lankytojų skaičius.

„Atslūgus žmonių srautui, treneris gali skirti daugiau laiko konkrečiam asmeniui, labiau padirbėti individualiai“, – pasakoja treniruočių žinovas.

„Sportuoti vasarą ypač naudinga tiems, kurie trokšta suformuoti liesą raumenų sluoksnį ar numesti svorio.

Karštymečiu pagreitėja medžiagų apykaita, ne taip greitai kaupiasi riebalai, lengviau jų atsikratyti. Galima sau leisti daugiau pasmaguriauti“, – šypsosi ilgametę praktiką turintis M.Lukaševičius.

Sportuojant svarbu nepersistengti

Intensyviai treniruojantis vasarą reikia nepamiršti galimos rizikos ir tausoti sveikatą.

LSMU Kauno klinikų gydytoja radiologė Laima Dobrovolskienė perspėja, kad kiekvieną vasarą padaugėja atvejų, kai žmonės netinkamai sportuodami nualina organizmą ir prisišaukia rimtų sveikatos problemų.

„Aktyviai sportuojant vasarą, per dieną reikia išgerti apie 3 litrus vėsaus, bet ne šalto, negazuoto mineralinio vandens. Rekomenduojama vartoti daugiau kalio ir magnio turinčių vaisių, daržovių arba maisto papildų, kurių sudėtyje būtų šių mikroelementų.

Reikėtų saugotis tiesioginių ultravioletinių spindulių, vengti sportuoti vidurdienį (12–15 val.), kai saulė yra aktyviausia. Pravartu daryti dažnesnes pertraukas tarp įvairių pratimų ir įsiklausyti į organizmo siunčiamus signalus“, – patarimus, kaip sportuoti ir išlikti sveikiems, dalijo gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.