Vežimu keliaujantys Panevėžio lėlininkai džiugina kraštiečius

„Sustokit, sustokit“, – rankomis mojuodama per savo daržą kibiru nešina prie kelio tekinomis atbėgo pusamžė moteris. Netoli Panevėžio esančioje sodų bendrijoje „Šilas“ sustabdžiusi spalvingą dviejų arklių tempiamą Panevėžio lėlių vežimo teatro vežimą, sodininkė Genovaitė Kaminskienė lėlininkus pavaišino ką tik nuskintais žirniais ir pasidžiaugė, kad jie vėl išsiruošė į gastroles džiuginti žmonių savo spektakliais.

Šiemet Panevėžio lėlių vežimo teatras į vasaros gastroles išvažiavo jau 29-ąjį kartą.<br>R.Stundžienės nuotr.
Šiemet Panevėžio lėlių vežimo teatras į vasaros gastroles išvažiavo jau 29-ąjį kartą.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 7, 2014, 6:42 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:11 AM

Šiemet unikalaus Panevėžio lėlių vežimo teatro trupė jau 29-ąjį kartą iškeliavo į gastroles. Arklių poros traukiamas lėlininkų vežimas gastrolėse praleis 10 dienų.

Panevėžio lėlių vežimo teatro vadovas, vyriausiasis režisierius Antanas Markuckis kartu su dar septyniais trupės nariais šįkart gastrolėms pasirinko Panevėžio, šių metų Lietuvos kultūros sostinės, apylinkes. Šįkart lėlininkai gastroliuos neįprastai arti namų, o juk per tris dešimtmečius vasaros gastrolių metu yra apkeliavę pačius įvairiausius Lietuvos regionus – nuo Žemaitijos iki Vilniaus krašto.

A.Markuckio suburta trupė dirba tiksliai tarsi laikrodis. Vežimui atvažiavus į numatytą spektakliui vietą, mažiau nei per pusvalandį pasiruošiama vaidinimui: vežimas transformuojamas į sceną, paruošiamos vietos žiūrovams. Šiemet lėlininkai gastrolėms pasirinko naujausią savo spektaklį „Pusantros saujos“.

Kol aktoriai su padėjėjais ruošia sceną, A.Markuckis pasirūpina ištikimaisiais pagalbininkais – pora Lietuvos sunkiųjų veislės arklių: juos iškinko, nuvedęs pririša pavėsyje, atneša vandens. Jau beveik tris dešimtmečius teatralų gastrolėms arklius paskolina Kėdainių rajone įsikūrusi Krakių žemės ūkio bendrovė.

Teatro vadovas juokauja, kad dabar net ir kaimuose arkliai jau tapę retenybe, todėl mažiesiems žiūrovams galimybė juos apžiūrėti ar paglostyti tampa ne mažesne atrakcija, nei pasižiūrėti spektaklį.

Šiomis dienomis į Lietuvą atėję karščiai – nelengvas išbandymas gražuoliams arkliams, juos visą dieną įnirtingai puola kraujasiurbiai vabzdžiai. Dar gerai, kad šiemet gastrolių maršrutas driekiasi lygumomis – kalvotomis vietovėmis traukti apie 3 tonas sveriantį vežimą arkliams labai nelengva.

Jau ne vienerius metus Panevėžio lėlių vežimo teatro trupė svajoja apie lengvesnį ir patogesnį vežimą, kurį ir arkliams būtų lengviau traukti, ir, esant reikalui, būtų galima automobiliu tempti. Tačiau ne kartą iš politikų girdėję pažadų surasti tokiam vežimui pagaminti reikalingų 70 tūkst. litų, lėlininkai toliau džiuginti žmonių keliauja senuoju raudonšoniu vežimu.

Ilgametė Panevėžio lėlių vežimo teatro aktorė Rima Lapinskienė, kuri į vasaros gastroles išvažiavo jau 22 kartą, lrytas.lt sakė, kad ypač malonu vaidinti kaimo vaikams, kurie neišlepinti pramogų ir kuriems kiekvienas renginys – šventė.

Važiuodami per Lietuvos provinciją, lėlininkai prisižiūri visko. Yra tekę ir naktį pabėgusius arklius gaudyti, ir permirkusiems iki siūlelio per liūtį važiuoti.

R.Lapinskienei ypač į atmintį įstrigo prieš kelerius metus per gastroles aptiktas prasigėręs kaimas. Ten trupei sustojus vaidinti, vieną vaiką gimdytojai atvedė vietoj įprastų rūbelių aprengę ... subliuškusia pripučiama maudymosi liemene.

Nors už spektaklį žiūrovai moka simbolinį 2 litų mokestį, kone kiekviename kaime atsiranda vaikų, kurie ir tiek sumokėti negali. „Žiūrim, kad jau iš už kokio krūmo galvos kyšo“, – pasakoja A.Markuckis, tokiais atvejais kviečiantis vaikus ateiti spektaklio pasižiūrėti už dyka. Būna ir taip, kad lėlininkams sustojus kaime, ateina vaikai, prašydami duoti ko nors pavalgyti. Tačiau dažniau būna atvirkščiai – vietos žmonės stengiasi aktorius pavaišinti, arba naminių kiaušinių ar lašinių paltį po spektaklio įteikia.

Ir pirmadienį užsukę į Bernatonių kaimą lėlininkai buvo svetingai pasitikti – aktyvios vietos bendruomenės moterys ne tik gėlių aktoriams įteikė, tačiau ir avižų arkliams parūpino. O pasižiūrėti spektaklio susirinko apie pusšimtis pasipuošusių žiūrovų – nuo vaikų iki garbaus amžiaus bernatoniečių. Tarp pastarųjų – ir vyriausia kaimo gyventoja, 81 metų Elena Milevičienė.

Liepos 6-ąją pradėję gastroles Daukniūnų kaime ir po spektaklio kartu su vietos bendruomene sugiedoję valstybės himną, teatro trupės nariai Panevėžio mieste ir aplinkiniuose miesteliuose, sodų bendrijose per dešimt dienų parodys 30 spektaklių.

Panevėžio lėlių vežimo teatro gastrolių maršrutas:

Liepos 7 d., pirmadienis:

12 val. Bernatoniai (prie Kultūros namų) 16 val. Prie Siauruko depo (Geležinkelio g. 23) 18 val. Panevėžio Rožyno progimnazija (sporto aikštėje) 21 val. Sodų bendrija „Merkurijus“ (Šeškų km., Panevėžio raj.) 8 d. (antradienis)

13 val. Piniava (prie konferencijų salės aikštelėje) 17 val. Marijonų g. (prie Bažnyčios parko) 20 val. Panevėžio gamtos mokykla 9 d. (trečiadienis)

12 val. Tulpių g. 23 15 val. Tulpių g 9.

10 d. (ketvirtadienis)

13 val. Liūdynė (prie Kultūros namų) 17 val. Velžys (prie Velžio seniūnijos) 21 val. Staniūnai (lentpjūvės teritorijoje)

11 d. (penktadienis)

12 val. Nemuno g. (prie parduotuvės „N-18“) 15 val. Panevėžio Muzikinis teatras 18 val. Laisvės aikštė (prie Kolegijos)

12 d. (šeštadienis)

12 val. Šilagalys (prie Kultūros namų) 16 val. „Saulėtekio“ progimnazija (sporto aikštelė) 19 val. M. Karkos pagrindinė mokykla (aikštėje

13 d. (sekmadienis)

12 val. Minties gimnazija 16 val. Ąžuolo pagrindinė mokykla 20 val. Molainių kaimas (prie bendruomenės namų)

14 d. (pirmadienis)

13 val. J. Miltinio gimnazija (sporto aikštelėje) 17 val. Žemynos mokykla (sporto aikštelėje) 20 val. Stetiškių aerodromas (aikštėje)

15 d. (antradienis)

12 val. Skaistakalnio pagrindinė mokykla (sporto aikštelėje) 16 val. Dembavos pagrindinė mokykla

16 d. (trečiadienis)

14 val. Vaivadai (prie buvusios „Katino“ parduotuvės) 19 val. Sodų bendrija „Kaubariškis“ (prie administracijos pastato)

19 d. (šeštadienis)

Linkaučiai (Audronės ir Albino Kisielių sodyboje)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.