Liepos 11-oji. Pasaulio gyventojų ir šokolado diena

1989 m. Jungtinių Tautų Organizacija rekomendavo šią dieną paskelbti Pasaulio gyventojų diena. Puiki proga susimąstyti apie gimstamumo, mirtingumo, apgyvendinimo, migravimo, išsilavinimo ir kitokias problemas. Jau dabar Europoje kas penktas gyventojas yra vyresnis nei 65 metų. Numatoma, kad 2050 metais šis skaičius išaugs 35 proc. - vienas kūdikis prieš du pensininkus.

Pasaulio gyventojas mėgsta šokoladą, tad bent jau dvi progas vasarai įpusėjant turime.<br>T.Bauro nuotr.
Pasaulio gyventojas mėgsta šokoladą, tad bent jau dvi progas vasarai įpusėjant turime.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 9, 2014, 5:25 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:52 AM

Mongolijoje – Revoliucijos diena ir pirmoji nacionalinio festivalio „Naadam“ diena. Šis žodis reiškia „žaidynes“, tad tris dienas ir vyks vyrų žaidynės – mongoliškos imtynės, arklių lenktynės ir šaudymas iš lanko. Gal kiek senoviška, tačiau kadaise tai padėjo jiems nukariauti pusę pasaulio.

Kinai švenčia Jūrų dieną ir prisimena didį mingų dinastijos laikų navigatorių bei keliautoją Dženg He, kuris šią dieną 1405 m. pirmą kartą išplaukė tyrinėti pasaulio. Na, o Belgijoje švenčiama šalies flamandų bendruomenės diena.

Pirmajam varpui sutrūkus per bandymą, šią dieną 1859 m. pirmą kartą virš Londono nuvilnijo naujojo Big Beno varpo dūžiai. Tiesa, po dviejų mėnesių trūko ir šis, tačiau kiek paremontuotas skamba ligi šiol. Su kuo ir svaikiname.

Jei vis dar liūdite, kad Lietuva ne karalystė, privalote paminėti šią dieną. 1918 m. Lietuvos Valstybės Taryba Lietuvą paskelbė konstitucine monarchija. Tą pačią dieną karaliumi išrinko (iš 6 ar 7 kandidatų) Viurtembergo grafo sūnų Vilhelmą fon Urachą. Po poros dienų Taryba išrinktąjį karalių oficialiai pakvietė užimti Lietuvos sostą.

Speciali Lietuvos delegacija jau liepos pirmąją buvo susitikusi su Vilhelmu ir jis tą dieną sutiko su visomis būsimam karaliui Lietuvos Tarybos iškeltomis sąlygomis - vadintis Mindaugu II, leisti savo vaikus į lietuvišką mokyklą, valdyti kartu su demokratiškai renkamu parlamentu, savo dvariškiais, ministrais ir aukštais valstybės pareigūnais skirti tik lietuviškai kalbančius Lietuvos gyventojus, be parlamento sutikimo nebūti užsienyje daugiau kaip 2 mėn. per metus ir kt.

Fon Urachas jau pradėjo mokytis lietuvių kalbos bei rengtis kraustytis gyventi į Vilnių - karališkąja Mindaugo II rezidencija planuota paversti Verkių rūmus. Į Vilnių jis taip niekada ir neatvyko, nebuvo karūnuotas, o lapkričio pradžioje Lietuvos Taryba atšaukė savo sprendimą ir būsimą šalies valdymo formą pavedė įteisinti pirmajam Seimui.

Na, o saldumynų mėgėjai šiandien su džiaugsmu švęs prancūzų 1995 m. sugalvotą Pasaulinę šokolado dieną. O žinote, kas džiugiausia? Kad prisiriję ir išsiterlioję šokoladu iki soties galime laukti antrosios šokolado dienos, kuri bus rugsėjo 4-ąją. Et, kodėl dvejų Naujųjų metų per metus niekas nesugalvojo?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.