Liepos 13-oji. Durbės mūšio metinės ir „Hollywood“ ženklo diena

Baltijos krantų gyventojai švenčia – 1260 m. susivieniję žemaičiai, kuršiai ir estai Durbės mūšyje sutriuškino Livonijos ordiną. Holivudo filmų žiūrovai švenčia – 1923 m. pasaulis gavo vieną žymiausių kino pramonės simbolių. Los Andželo kalvose pastatytas ženklas „Hollywoodland“. Dabar net nebeaišku ar kas švenčia, kas liūdi, o kam tai nesvarbu, tačiau 1944 m. vokiečių okupantus Lietuvos sostinėje Vilniuje pakeitė sovietų okupantai. Skrudintų bulvyčių dieną mini tik drąsiausieji – tie, kur nebijo nė veidrodžio!

123 nuotr.<br>Kadaise Holivudo simbolis turėjo daugiau raidžių, užtat dabar neša daugiau pinigų.
123 nuotr.<br>Kadaise Holivudo simbolis turėjo daugiau raidžių, užtat dabar neša daugiau pinigų.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 10, 2014, 6:37 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:01 AM

1260 m. netoli Liepojos, prie Durbės ežero, įvyko Durbės mūšis, kuriame žemaičiai, kuršiai ir estai sutriuškino Livonijos ordino pajėgas. Žuvo apie 150 ordino riterių, ordino kariuomenės vadai Burhardtas von Hornhausenas, Heinrichas Botelis ir karalaitis Karolis su savo daliniu. Durbės mūšis buvo didžiausias XIII a. ir XIV a. lietuvių laimėjimas per karus su Vokiečių ordinu. Jis parodė Žemaičių žemių konfederacijos jėgą. Po mūšio Baltijos šalyse pasikeitė politinė padėtis: Livonijos ordinas iš Durbės (Livonijoje) ir Georgenburgo pilių išvedė savo įgulas, Livonijos ordino ir Vokiečių ordino pavergtose žemėse sukilo kuršiai, žiemgaliai, estai, prasidėjo Didysis prūsų sukilimas, trukęs 14 metų (1260-1274 m.). Puiki proga sušukti protėviams artimą šūkį: „Už jūsų ir mūsų laisvę!“

Matyt tai švenčia tik karo veteranai, tačiau ką jau jiems daugiau ir bedaryti. 1944 m. vokiečiams atsitraukus, generolo Černiachovskio vadovaujami raudonosios armijos daliniai užėmė Vilnių. Tam įvykiui pažymėti Vilniaus centre, dabartinės Kudirkos aikštės vietoje, buvo pastatytas paminklas Černiachovskiui ir iki pat nepriklausomybės atkūrimo aikštė vadinosi jo vardu.

Juodkalnija švenčia Valstybingumo dieną. 1878 m. Berlyno kongresas pripažino Juodkalniją dvidešimt septintąja nepriklausoma pasaulio valstybe. Jei tik nori, jie tikrai leis švęsti kartu.

1923 m. Los Andželo (Kalifornija, JAV) kalvose oficialiai atidarytas „Hollywood“ ženklas, tapęs pasaulio kino pramonės sostinės simboliu. Tiesa, pradžioje ten buvo parašyta „Hollywoodland“, tačiau paskutinės keturios raidės pašalintos renovuojant ženklą 1949 m. Štai proga, kurią paminėti gali susivieniję ir gero, ir blogo kino mėgėjai.

Tik patys drąsiausi, nebijantys net veidrodžio, šiandien su amerikiečiais švenčia Skrudintų bulvyčių dieną. Pagerbkime drąsuolius spragsinčio aliejaus garsais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.