Šlykšti tiesa apie tai, kas slypi naujame maudymosi kostiumėlyje

Maudymosi kostiumėlių matavimasis gali būti pakankamai nemaloni patirtis. Pasirodo, bijoti reikėtų ne nusirengti viešoje vietoje pastatytoje persirengimo kabinoje, o pasimatuoti maudymosi kostiumėlio kelnaites, kurių viduje visada būna įklijuota plona plastikinė plėvelė. Ši plėvelė gali būti užteršta išmatomis ar ligas sukeliančiomis bakterijomis.

Naujas maudymosi kostiumėlis gali būti įvairių ligų židinys.<br>123rf nuotr.
Naujas maudymosi kostiumėlis gali būti įvairių ligų židinys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2014, 8:41 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:04 AM

Plastikinė plėvelė beveik neapsaugo

Dauguma moteriškų maudymosi kostiumėlių yra parduodami su lengvai nuplėšiama sanitarine plėvele, kuri turi apsaugoti nuo įvairių skysčių ir mikrobų. Tačiau, remiantis specialistų duomenimis, higieninės plėvelės naujų kostiumėlių tarpkojuose nėra patikimas saugotojas nuo žmogaus kontakto su bakterijomis ir įvairiais virusais.

Philipas Tierno, Niujorko universiteto mikrobiologijos ir patologijos klinikos profesorius, pristatė savo akademinį tyrimą apie mikroflorą ir žmogaus išskyras rastas ant įvairių drabužių pirktų parduotuvėse, pradedant apatiniu trikotažu baigiant suknelėmis. Kaip galima nuspėti, profesorius rado daugybę nešvarumų, tokių kaip odos likučiai, išmatos ir kvėpavimo takuose plintančių bakterijos, makšties mikroorganizmai.

Drabužiai, kuriuose rasta daugiausia įvairių mikrobų, buvo maudymosi kostiumėliai bei apatinis trikotažas. Šio tyrimo metu, įvairių nešvarumų ir bakterijų kiekis nepriklausė nuo skiritingų prekės ženklų ar jų kainų. Nesvarbu, ar parduotuvė yra prestižinė ar parduodanti pigius drabužius, žmonės besimatuojantys įvairius drabužius užteršė juos savo bakterijomis.

Daugiausia nešvarumų – bikiniuose

Daugiausia rastų bakterijų buvo ant siauručių ir atvirų maudymosi kostiumėlių. Nors dažnai moterims rekomenduojama nenusivilkti savo apatinių besimatuojant maudymosi aprangą, daugybę jų vis tiek nusirengia tam, kad pamatytų kaip naujasis kostiumėlis atrodo ant nuogo kūno. Kuo maudymosi kostiumėlis atviresnis, tuo labiau didėja tikimybė, jog moteris nusirengs savo apatinius, besimatuodama jį.

Pasak P.Tierno, kai kurios moterys besimatuodamos kostiumėlius, nuplėšdavo apsauginę plėvelę.

„Ne kiekviena moteris tą darė. Kai kurios galbūt nežinojo, jog apsauginės plėvelės nėra saugios. Kai kurios po matavimosi plastikinę plėvelę užklijuodavo atgal, kitos - ne“, – pasakojo tyrėjas.

Ne visos bakterijos pavojingos

Pasak tyrėjo, faktas, jog maudymosi kostiumėliuose yra įvairių mikroorganizmų, nebūtinai reiškia jog jie sukels pavojų jūsų sveikatai.

„Džiugu tai, jog didžioji dalis žmonių turi stiprų imunitetą, taigi nedidelis kiekis bakterijų matuojantis drabužius jų nesusargdins. Pavyzdžiui, apie ketvirtis žmonių nešioja stafilokoko bakteriją, kuri gali tykoti parduotuvėje kabančiuose maudymosi kostiumėliuose, tačiau dauguma panašios padermės bakterijų nekelia infekcijos rizikos“, – aiškino profesorius.

Tačiau tai nereiškia, jog randami mikroorganizmai yra visiškai nekenksmingi. Fekalinės bakterijos gali sukelti daugybę skirtingų ligų, kaip hepatitas A, fakultatyviniai anaerobai ar viduriavimas. Kiti mikrobai, kaip meticilinui atsparus stafilokokas, kuris gali būti itin pavojingas ar streptokokas, kuris gali sukelti ūmų skausmą ar net odą graužiančią ligą (ekstremaliais atvejais). Plačiai paplitusios bakterijos, tokios kaip salmonelė ar noro virusas (skrandžio liga) taip pat gali gyventi ant naujų, neskalbtų maudymosi kostiumėlių.

Kaip išvengti mikrobų sukeliamų ligų?

Išvengti įvairių mikrobų platinamų ligų galite paprasčiausiai dėvėdami apatinius, kai matuojatės naują maudymosi kostiumėlį. Būtina prisiminti, jog pirkti naują maudymosi kostiumėlį reiškia tą patį, kaip įsigyti drabužius iš dėvėtų rūbų parduotuvės, todėl nusipirkę naują maudymosi aprangą būtinai ją išplaukite. Išplauti naujas maudymosi glaudes patariama ir vyrams, nors jie ir rečiau matuojasi jas parduotuvėje. Svarbu prisiminti, jog įvairūs drabužiai atkeliauja iš užsienio ir gali būti užkrėsti mikrobais ne tik nuo purvinų rankų bet ir nešvarių mašinų.

Taip pat, negana plauti savo maudymosi kostiumėlį, būtina palaikyti ir savo asmeninę higieną, kai matuojatės maudymosi aprangą. Todėl, įsiminkite, jog po apsilankymo parduotuvėse, prieš eidami valgyti būtinai nusiplaukite savo rankas.

Pagal huffingtonpost.com parengė Erika Bružaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.