Silpni bendražygiai nuotykių kelionę gali paversti košmaru

Keliauti į užsienį per atostogas jau savaime reiškia atitrūkimą nuo kasdienės rutinos bei nuotykius. Tačiau žmonės poilsį kelionėje įsivaizduoja skirtingai – vieni trokšta ilgai drybsoti prieš saulę, kiti mėgsta mesti sau iššūkius, pažinti, išmokti kažką naujo ir todėl renkasi aktyvų poilsį. Tokioms kelionėms reikia kur kas atidesnio pasiruošimo ir daugiau informacijos.

Jei trokštate mesti sau iššūkį ir kelionėje patirti nuotykių, pasirinkite patikimą bendražygį.<br>123rf nuotr.
Jei trokštate mesti sau iššūkį ir kelionėje patirti nuotykių, pasirinkite patikimą bendražygį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 14, 2014, 5:49 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:57 PM

Intensyvumas gali tapti iššūkiu

Atostogų kelionės paprastai skirstomos į poilsines ir pažintines. Poilsinės kelionės vadinamos pasyviomis – tai atostogos prie jūros ir baseino, dažniausiai Viduržemio jūros regione, Egipte ar Kanarų salose. Tokiu atveju užsakomas vienas viešbutis visam atostogų laikotarpiui ir dienos leidžiamos daugmaž vienoje vietoje, nebent kelias dienas leidžiamasi į ekskursijas.

Tuo tarpu pažintinės kelionės yra poilsinių priešingybė – tai kelionės lėktuvu ar autobusu, orientuotos ne į pasyvų poilsį, o į keliavimą. Tokiu atveju neretai kasnakt nakvojama vis kitame mieste ir kitame viešbutyje. Kaip taisyklė, tai būna kelionės po Europos miestus, žygiai kalnais, vyno kelių ar religinės kelionės, pramogų parkų lankymas.

Aktyvioms kelionėms priskiriamos ir slidinėjimo, burlenčių, jėgos aitvarų, nardymo kelionės, nepaisant to, kad tokių atostogų metu dažniausiai apsistojama vienoje vietoje.

Planuojant aktyvų poilsį užsienyje būtina suprasti, jog kartu su nuotykių troškimu tokioms atostogoms reikės ir atitinkamo nusiteikimo, ryžto bei fizinių jėgų. Pirmiausia keliautojas pats sau turi atsakyti, ar yra pasiruošęs iššūkiams. Taip pat būtina įvertinti kartu keliaujančius žmones – ar jie visi vienodai supranta atostogas ir yra joms pasiruošę. Jau išsiruošus į kelionę galioja auksinė taisyklė – atostogų intensyvumas priklausys nuo silpniausio grupės nario.

Nuotykių kryptys ir sezonai

Keliautojai aktyvias atostogas renkasi visais metų laikais – nors šiltuoju sezonu kur kas daugiau yra besirenkančių poilsines keliones, nuo rudens pradžios ir iki pat vėlyvo pavasario aktyvios pažintinės kelionės sudaro reikšmingą dalį visų išvykų.

Veikla aktyvių atostogų metu priklauso nuo sezono ir pasirinktos krypties. Pažintinėms kelionėms po Europos miestus – Paryžių, Berlyną, Barseloną – tinkamiausi yra ruduo ir pavasaris, kai šilta, bet ne karšta, miestuose nėra turistų antplūdžio ir pigesni viešbučiai.

Norintys išbandyti ar užsiimti jėgos aitvarų sportu dažnai vykta į Rodo salą, banglenčių mylėtojai keliauja į Kanarų salas, ypač Fuerteventūrą. Šaltuoju metų laiku norintys šilumos renkasi nardymą Egipte, o mėgstantys žiemos pramogas vyksta slidinėti. Slidinėtojų pamėgtos vietos – Italija, Prancūzija, Šveicarija, Austrijos Alpės, taip pat Andora. Žygiams kalnuose tam skirtų trasų yra Slovakijoje ir Austrijoje.

Pažintinėms kelionėms itin tinkama Prancūzija, kurią garsina specializuoti konjako, vyno bei šampano keliai. Iš Lietuvos kelionės po miestus dažniausiai driekiasi per Beniliukso šalis – Belgiją, Nyderlandus, Liuksemburgą, taip pat Čekiją, Vokietiją ir Lenkiją. Tačiau siekiantiems suderinti poilsį ir aktyvų atostogų ritmą, tam nepamainoma kryptis yra Balkanai – Kroatija, Juodkalnija, taip pat Italija, Ispanija ir Portugalija.

Aktyviau – dažnai ir brangiau

Aktyviai praleisti atostogas užsienyje renkasi apie penktadalis keliautojų. Nors tokių atostogautojų portretas labai nesiskiria nuo kitų, tačiau pažintinius žygius dažniau renkasi vieniši keliautojai ir vyresnio amžiaus žmonės. Slidinėti keliauja jaunų žmonių grupės, jėgos aitvarų, banglenčių sportas yra patrauklesnis vyrams, o į pramogų parkus dažniau vyksta šeimos.

Žinoma, aktyvus ir įvairiomis pramogomis gausus poilsis užsienyje dažnai reiškia ir didesnes kelionės išlaidas. Vidutiniškai aktyvios atostogos kainuoja daugiau nei poilsinės kelionės į šiltus kraštus prie jūros. Tačiau daug kas priklauso ir nuo pasirinkto maršruto, ir nuo pramogų. Pavyzdžiui, kelionė po Lenkiją ar Čekiją, tikėtina, kainuos gerokai pigiau nei pasyvus poilsis šiltuose kraštuose.

Parengė Arūnas Navickas, kelionių portalo TopTravel.lt vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.