Liepos 17-oji. Pasaulio lietuvių vienybės diena

Pasaulyje išsibarstę lietuviai ne taip seniai tapo varomąja Lietuvos valstybės atkūrimo jėga, neleido užmiršti okupacijos, kovojo už šalies atminimą. Dabar išvykę tautiečiai gali tapti mūsų šalies ambasadoriais, skleisti žinią apie tėvynę ir padėti mums įveikti prietarus, bei provincialumą. Svarbiausia – neužmiršti ir neatstumti vieniems kitų.

Gerai, kad vis dažniau pasikviečiame lietuvius iš viso pasaulio į Lietuvą. Gerai, kad visame pasaulyje surinkę lietuvaites sulaukiame susižavėjimo šūkių: „Kokios gražios jūsų merginos!“<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gerai, kad vis dažniau pasikviečiame lietuvius iš viso pasaulio į Lietuvą. Gerai, kad visame pasaulyje surinkę lietuvaites sulaukiame susižavėjimo šūkių: „Kokios gražios jūsų merginos!“<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 16, 2014, 7:17 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:35 PM

Taigi, skambink visiems draugams emigrantams, susisiek per „Skype“ su visais pažįstamais tautiečiais, kurie dabar blaškosi po pasaulį, ir tiesiog pabendraukite. Jie tik čia atvažiavę giriasi, kaip ten gerai, o sėdėdami ten taip ilgisi sąžiningo ir šiurkštaus lietuviško mandagumo bei nepakeliamai artimo vaišingumo.

Pinigų stoka gali išstumti iš Tėvynės, tačiau jokie pinigai jos nepadės nusipirkti kitur.

Beje, šią dieną 1251 m. popiežiaus Inocento IV Milane surašyta bule buvo paskelbta katalikiška Lietuvos karalystė, suteikiant jai „šv. Petro nuosavybės“ teises. Popiežius pavedė Kulmo vyskupui karūnuoti Mindaugą Lietuvos karaliumi.

Kitas vienybę patikrinęs įvykis atsitiko 1933 m. 0 val. 36 min. Įveikęs rekordinius 6411 km lietuvių pilotų Dariaus ir Girėno lėktuvas „Lituanica“ netoli Kuhdamo kaimo, Soldino apylinkėse (tuo metu Vokietija, dabar – Lenkijos teritorija), užkabino medžių viršūnes, nulaužė kelis medžius ir nukritęs sudužo. Iki kelionės tikslo - Kauno buvo likę tik 650 km.

Žinia, kad netoli Soldino sudužo lėktuvas, kurį vokiečių oro policija pripažino esant „Lituanica“, Lietuvą pasiekė apie 11 val. 30 min. 1968 m. garsiausiems Lietuvos didvyriams pilotams Dariui ir Girėnui Aukštųjų Šančių kapinėse atidengtas paminklas.

Minime Tarptautinio kriminalinio teismo, arba Tarptautinės teisės dieną. 1998 m. diplomatų konferencijoje Romoje pasirašyta sutartis dėl tarptautinio kriminalinio teismo, kuris tirtų ir persekiotų už tokius nusikaltimus, kaip genocidas, karo ar prieš žmoniją nukreipti nusikaltimai ir t. t., įsteigimo.

Keistesnių progų mėgėjai gali švęsti Lesoto karaliaus gimimo dieną, Pietų Korėjos Konstitucijos dieną (1948 m.), ar Slovakijos nepriklausomybės dieną (1992 m.).

Hampšyro kolegijos (JAV) vasaros studijų matematikams lankytojai – tokias studijas talentingiausiems vyresnių klasių moksleiviams kolegija rengia nuo 1971 m. - šiandien švenčia kasmetinę humoristinę Geltonosios kiaulės šventę. Visi keičiasi dovanomis, kurios privalo būti susijusios arba su geltonomis kiaulėmis, arba su matematika. Dėl kažkokio iškreiptai matematinio humoro jausmo geltonos kiaulės čia asocijuojasi su velykiniais kiaušiniais. Žodžiu, keista kaip Lobočevskio geometrija, bet linksmiau – gera proga keistuoliams.

1453 m. įvyko paskutinis šimtamečio karo mūšis. Tai, kad Prancūzijos armija įveikė anglus jau atrodo nė nebesvarbu – svarbu, kad pagaliau tai baigėsi.

1955 m. Kalifornijoje Waltas Disney atidarė atrakcionų parką – pirmąjį pasaulyje Disneilendą. Švęsti gali net tie kas ten nebuvo – pasistatai kieme vandens čiuožyklą, šalia padedi paliuko Mikio figūra ir jau atrakcionų parkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.