Liepos 18-oji. Tarptautinė aludarių ir Dešrainio diena

Mintis švęsti Tarptautinę aludarių dieną kilo apie alų rašiusiam JAV žurnalistui Jay Brooksui. Ši data pasirinkta, nes šiandien šv. Arnoldo, kai kuriuose bažnyčios raštuose minimo kaip aludarių globėjo, vardadienis. Kadangi kai kurie mokslininkai mano, kad būtent alus paskatino klajoklius užsiimti žemdirbyste, o sėslus gyvenimas savo ruožtu sukūrė civilizaciją, šis gėrimas vertas savo dienos. Svarbiausia, kad jam nebūtų atiduodamos visos dienos.

Alus su dešrainiu – gal ir gelbėja nevykusią vasarą, bet visiškai žudo figūrą.<br>123rf nuotr.
Alus su dešrainiu – gal ir gelbėja nevykusią vasarą, bet visiškai žudo figūrą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 17, 2014, 6:10 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:56 PM

Kiekvienas gurmanas, prabangaus ir subtilaus maisto mėgėjas, kuris šiandien nori rimtai švęsti ir nė nesiruošia minėti Tarptautinės alaus dienos, tiesiog privalo paminėti Dešrainio dieną! Šio amerikietiškos virtuvės šedevro, gurmanų aistros objekto ir karališko gomurio džiaugsmo dieną amerikiečiai oficialiai mini nuo 1957 m. Ar galėjo tas vokiečių emigrantas, 1871 m. Niujorke pradėjęs prekiauti dešrelėmis batone, žinoti, kad jo išradimas sužlugdys visos nacijos gerą skonį, o virėjo talentą pakeis kečupas? Negalėjo! Už tai ir įsimeskime po „sosiską“ – vis tiek vidutinio amerikiečio nepavysim.

Tarptautinė Nelsono Mandelos diena minima per jo gimtadienį. Oficialiai Jungtinės Tautos šią dieną paskelbė 2009 m. Svarbiausia jos idėja – priminti mums, kad kiekvienas asmuo turi galios pakeisti pasaulį. Deja, ne skundais, keiksmais ir zyzimu, o darbu, tikslo siekimu, principų laikymusi, garbe, auka…

Švenčia agnostikai – 1870 m. Pirmasis Vatikano susirinkimas atmetė ligi tol šventai sektą dogmą, kad popiežius yra neklystantis. Ne tikėjimo dogmų pabaiga, bet vis šioks toks sveiko proto gūsis.

Labai prastų knygų mėgėjai gali irgi švęsti – 1925 m. Adolfas Hitleris išleido savo rašliavą „Mein Kampf“.

Reaktyvinių lėktuvų pilotai irgi turi progą – 1942 m. į orą pirmą kartą pakilo pirmojo serijinio reaktyvinio naikintuvo „Messerschmitt Me262“ prototipas.

Lietuvos elektrikai tiesiog privalo sugiedoti „Elektrėnų žiburiai. 1961 m. padėtas kertinis Lietuvos valstybinės rajoninės elektrinės Elektrėnuose akmuo. Pagal „Teploelektroprojekt“ instituto Rygos skyriaus paruoštą projektą elektrinę statė ir montavo „Sevenergostroj“ tresto Lietuvos VRE statybos valdyba.

Na, o lenkai didžiuodamiesi prisimena tą dieną, kuomet jų šaly buvo pastatytas aukščiausias pasaulyje statinys. Tai buvo 1974 m. sumontuota 646,38 m aukščio Varšuvos radijo antena. Deja, 1991 m. remontuojama antena nuvirto, užtat iki pat 2008 m. ji išliko aukščiausia kada nors pastatyta dirbtine konstrukcija Žemėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.