Liepos 20-oji. Perkūno ir Žmogaus Mėnulyje diena

Nuo senų laikų Lietuvoje buvo švenčiama dievo Perkūno šventė. Šią dieną žmonės aukodavo Perkūnui jaučius, žirgus. Melsdavosi Perkūnui, kad būtų geras oras dirbant rugiapjūtės darbus. Kad Perkūnas nenutrenktų, namus apkaišydavo eglės ir žilvičio šakomis. Deginant šias šakeles buvo tarsi smilkomi debesys. Buvo manoma, kad jei Perkūnas nutrenkia žmogų, tas žmogus bus paimtas pas dievus. Krikščionybė šią dieną sutapatino su šv. Elijo švente.

Čia nufotografuotas Buzzas Aldrinas nebuvo pirmasis žmogus Mėnulyje – palietė palydovo paviršių keliomis sekundėmis vėliau negu jį fotografuojantis Nellas Armstrongas. Bet progra dėl to nenublanksta.<br>NASA nuotr.
Čia nufotografuotas Buzzas Aldrinas nebuvo pirmasis žmogus Mėnulyje – palietė palydovo paviršių keliomis sekundėmis vėliau negu jį fotografuojantis Nellas Armstrongas. Bet progra dėl to nenublanksta.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 19, 2014, 4:47 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:58 PM

Pasaulinės šachmatų federacijos FIDE sprendimu nuo 1966 m. švenčiama Tarptautinė šachmatų diena. Jau senovės Indijoje žaistas loginis žaidimas reikalauja strateginio mąstymo ir sugebėjimo numatyti kelis ėjimus į priekį, tad ne veltui sudėtingos politinės intrigos lyginamos su šachmatų partija.

1969 m. kosminio laivo „Appolo 11“ Mėnulio kapsulė su dviem kosmonautais sėkmingai nusileido Mėnulyje, Ramybės jūros rajone. Pirmieji pasaulio žmonės atsidūrė kito kosminio dangaus kūno paviršiuje! Praėjus dar septynioms valandoms, Neilas Armstrongas ir Buzzas Aldrinas tapoKos pirmaisiais Žemės gyventojais, pasivaikščiojusiais Mėnulyje. Keista, bet būtent ta proga Argentinoje, Urugvajuje ir Brazilijoje švenčiama Draugų diena (Dia del Amigo).

Jau nuo 1958 m. vis buvo bandoma sukurti Pasaulinę draugų dieną. Argentinoje šią dieną sukūrė filosofas, psichologas, istorikas, muzikantas ir odontologas, profesorius Enriko Ernesto Febbraro. Staiga supratęs, kad visa žmonija susivienijo kartu stebėdama „Appolo 11“ kosmonautų išsilaipinimą Mėnulyje, jis į 100 pasaulio šalių išsiuntė 4000 laiškų ir sulaukė 700 atsakymų. Žmonės draugiški! Galiausiai Argentinoje oficialiai paskelbta Draugų diena (tiesa, ne išeiginė) kiekvienais metas minima vis triukšmingiau. 2005 m. draugai taip energingai sveikino vieni kitus, kad šaly sutriko mobilusis ryšys. O šį vakarą vietų restorane nerasi nė su žiburiu – viskas užsakyta jau prieš savaitę. Ir tik nereikia liūdėti, kad tokios dienos neturime Lietuvoje – susitik su draugas ir turėsi!

1919 m. kovose su bolševikais susikūrus Lietuvos kariuomenei, įsteigtas pirmas ir aukščiausias valstybės apdovanojimas – kryžius „Už Tėvynę“. Nuo 1920 m. vasario 3 d. prezidento įsaku apdovanojimas pervadintas „Vyčio kryžiumi“, o 1930 m. – „Vyčio Kryžiaus ordinu“.„Vyčio Kryžiaus ordinas“ tapo pirmuoju 1991 m. atkurtu Lietuvos valstybės apdovanojimu. Žodžiu, už Vytį ir kryžių, ir už tuos, kurie buvo ar yra jo verti!

Besipliuškenantys Kauno mariose šiandien pliuškenasi trigubai aktyviau. 1959 m. statant Kauno hidroelektrinę buvo užtvenktas Nemunas. Dėl to susidarė 63,5 kv. km ploto vandens saugykla – Kauno marios. Iš marių užlietos teritorijos iškeldintos 45 gyvenvietės, tarp jų - ir Rumšiškių miestelis. Birštonas ir Darsūniškis liko neužlieti dėl to, kad buvo įrengti pylimai, sausinimo kanalai, vandens perpumpavimo stotys.

1807 m. Napoleonas Bonapartas įteikė Nicephore Niepce'ui patentą už pirmojo pasaulyje vidaus degimo variklio išradimą. Tiesa, pripažino, kad variklis neištariamu pavadinimu „Pyreolophore“ tikrai veikia, tik išvydęs, kaip šio variklio varomas laivas plaukia prieš srovę Senos upe. Beje, brolių Niepce'ų sukurtame variklyje degė ne skysti degalai, o iki dulkių susmulkintos degios medžiagos (anglis ir t. t.), taigi jis dar vadinamas „kontroliuojamo dulkių sprogimo“ varikliu. Bet kam tai rūpi – svarbu atsirado tai, kas pakeitė arklį!

Jokių keistų švenčių šiandien! Visi minime Draugų dieną, o susirinkę kartu vaikštome „mėnulio eisena“. Ne ta, kurią kadaise parodė Neilas Armstrongas – be skafandro taip nepavyks, o paprastąją – Michaelo Jacksono. Sakote, neišeis? Tai ir gerai – draugai juoksis, reiškia, dar valanda gyvenimo bus praleista laimingai!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.