Poilsį gamtoje kartais sugadina kraujasiurbiai. Ką daryti?

Ir nepastebėtas vabzdžio įkandimas gali priversti žmogaus organizmą balansuoti tarp gyvybės bei mirties. Kartais užtenka nuo kelių iki keliolikos minučių, kad žmogus mirtų nuo alerginės reakcijos.

Lietuviai labiausiai alergiški bičių, vapsvų ir širšių įkandimams.<br>123rf nuotr.
Lietuviai labiausiai alergiški bičių, vapsvų ir širšių įkandimams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 20, 2014, 6:27 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:35 PM

Jungtinių Valstijų mokslininkai teigia, kad beveik vienas procentas jų šalies gyventojų alergiški vabzdžių įkandimams, o per metus miršta 30-50 žmonių, kuriems alerginę reakciją sukėlė vabzdžio įkandimas.

Lietuvoje tokios statistikos nėra, bet žinoma, jog lietuviai labiausiai alergiški bičių, vapsvų ir širšių įkandimams.

Alergiją gali sukelti ir uodų, skruzdžių, mažųjų musyčių bei kitų vabzdžių išskyros. Ir šių gyvių sukelta alergija gali būti mirtinai pavojinga jautriam žmogui, tačiau tai pasitaiko labai retai.

Į gamtą - su adrenalino ampule

Kai įkandimo vietoje oda truputį parausta, patinsta, ją niežti ir net skauda – tai normali organizmo reakcija. Tokie nemalonūs pojūčiai greitai praeina.

Bet kartais atsitinka taip, kad, įgėlus vabzdžiui, pradeda dažniau plakti širdis, žmogų pradeda pykinti, jam skauda galvą, tinsta kūnas. Tinsta ir kvėpavimo takai, tada žmogus pradeda dusti, praranda sąmonę.

Tai – vadinamasis anafilaksinis šokas, dėl kurio mirtis gali ištikti per kelias minutes. Tuomet gali padėti adrenalino injekcija.

Turėti šio vaisto būtina kiekvienam alergiškam žmogui, ypač tuomet, jei jis vyksta į gamtą. Injekciją suleisti reikia iškart po vabzdžio įkandimo į raumenis ar po oda, galima net per drabužius. Nukentėjusį žmogų būtina iš karto vežti į ligoninę.

Niežulį slopina gyslotis

Lengvas alergines reakcijas, kai po įgėlimo parausta ir niežti odą, per pusvalandį galima nuslopinti įkandimo vietą patepus specialiais tepalais ar išgėrus vaistų.

Liaudies išmintis, įkandus uodui arba kitam vabzdžiui, pataria pasižvalgyti daugeliu gydomųjų savybių pasižyminčio gysločio, dar vadinamo trauklapiu.

Sutrynus gysločio lapą tarp pirštų ir patepus ištryškusiomis sultimis įkąstą vietą, jau po kelių minučių niežėjimas ir tinimas sumažės.

Vilioja kvapai ir saldumynai

Kaip išvengti vabzdžių įkandimų ir galimų pasekmių?

Vykstant į gamtą arba einant į laukus, medikai pataria nevilkėti ryškių drabužių, nesipurkšti dezodorantu arba kvepalais – malonus kvapas vilioja ir vabzdžius.

Be to, gamtoje nereikėtų valgyti saldumynų – juos vabzdžiai irgi mėgsta.

Reikia stengtis, kad atviro kūno būtų kuo mažiau, o neuždengtas vietas patartina purkšti apsauginėmis priemonėmis, prieš tai įsitikinus, ar jos nesukels alerginės reakcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.