Vaizdai Vilniaus paupiuose ir paežerėse – lyg filme apie šnipus

Prie ežerų ar upių mėgstantys išlenkti alaus, vyno ar stipresnio gėrimo turėtų būti budresni – juos medžiojantys policijos pareigūnai griebėsi naujos taktikos. Jie paplūdimius stebi vilkėdami civiliniais drabužiais ir apsimesdami eiliniais poilsiautojais.

Alų gurkšnojantis jaunuolis nesuprato, kad prie jo artinasi civiliniais drabužiais vilkintis policininkas. Gal todėl jis ir nespėjo paslėpti butelio.<br>V.Balkūno nuotr.
Alų gurkšnojantis jaunuolis nesuprato, kad prie jo artinasi civiliniais drabužiais vilkintis policininkas. Gal todėl jis ir nespėjo paslėpti butelio.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2014-07-20 23:00, atnaujinta 2018-02-11 20:31

„Pamačiau gražią merginą. Norėjau pasiūlyti alaus – paaiškėjo, kad policininkė“, – „Sostinei“ guodėsi vilnietis Denisas, nubaustas už tai, kad prie Žaliųjų ežerų gurkšnojo alų.

Gal vaikinas ir nebūtų įkliuvęs, jei iš tolo būtų išvydęs uniformuotus pareigūnus, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Tačiau jie į paplūdimį atėjo vilkėdami civiliškai.

„Kaip filmuose apie šnipus“, – šyptelėjo kitas vilnietis, taip pat nesuskubęs paslėpti skardinės alaus.

Net žandikaulis atvipo

Per kelias valandas – 49 protokolai, dauguma už alkoholinių gėrimų vartojimą viešosiose vietose. Tai – rezultatai trečiadienio vakarą vykusio reido, kurio metu pareigūnai budėjo paplūdimiuose.

Vilniečiai jau buvo įpratę paslėpti alaus butelius, kai prie vandens pasirodydavo uniformuoti policininkai.

Bet šį kartą ne vienam ištroškusiam poilsiautojui atvipdavo žandikaulis, kai prieš jį išdygdavo iš minios niekuo neišsiskiriantys asmenys, tiesiantys tarnybinius pažymėjimus ir traukiantys protokolų lapus.

Žalieji ežerai – tai vieta, kur mėgėjų išlenkti alaus daugiausia. Todėl čia ir buvo mestos didžiausios pareigūnų pajėgos.

Įdėmiai stebėjo aplinką

Uniformuoti 1-ojo policijos komisariato pareigūnai sėdi automobilyje, kad surašytų protokolus arba skubėtų paplūdimiuose budintiems kolegoms į pagalbą.

Iš poilsiautojų niekuo neišsiskiriantys policininkai pasklinda po pakrantes: jie prisėda ant suolo, kartu įdėmiai stebėdami aplinką, neskubėdami suka ratus paplūdimiu, lyg ieškodami vietos, kur įsikurti.

Alaus policininkei ketinęs siūlyti Denisas iš pradžių mėgino ginčytis, kad sėdi kavinės teritorijoje ir turi teisę gurkšnoti šį gėrimą.

Bet pareigūnė pasiūlė apsidairyti. „Na, taip – krepšinio aikštelė“, – pritarė jaunuolis.

15 litų – bauda, kurią Denisui teks sumokėti už pažeidimą.

Jam šis susidūrimas su policininkais yra ne pirmas. Ir ne tiktai Denisui. Paklausti, ar šįmet buvo sučiupti už nusižengimus (nuo to priklauso baudos dydis), ne vienas išlemeno „taip“.

Denisas už alaus gėrimą viešojoje vietoje baustas Kaune, kiti buvo įkliuvę už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Trečiadienį prie Žaliųjų ežerų buvo nubausti ne tik vilniečiai – įkliuvo ir Latvijos bei Rusijos pilietės. Jos aiškino nežinojusios, kad viešojoje vietoje negalima gerti net silpno alaus.

Nelengva rinkti butelius

Žalieji ežerai – galvos skausmas ir Pavilnių bei Verkių regioninių parkų administracijos atstovams, kurie talkino policininkams.

„Ši vieta tiesiog traukia alaus mėgėjus. Niekur kitur jų tiek nėra“, – kalbėjo jie.

Tai patvirtino ir tuščius alaus butelius bei skardines rinkęs Antonas. Tiesa, uždarbį butelių rinkėjas kiek sumenkino, esą per dieną susižeria 20–30 litų. Netrukus jis skubėjo parduotuvės link su dviem krepšiais, prigrūstais tuščių butelių. Aišku, kad uždirba daugiau.

„Sunkus tai darbas, juk buteliai ne vienoje vietoje sukrauti.

Reikia apeiti, visas pakampes apžiūrėti“, – savo darbo subtilumus aiškino Antonas, kuris nevengia prieiti prie poilsiautojų ir pasiteirauti, ar butelis jau tuščias. O kartais jis ir pakėlęs butelį pasižiūri.

Prirašė daugybę protokolų

Nuostaba, paskui pašaipos, dar vėliau – rimtėjantis veidas skaitant protokolą. Tokia reakcija buvo alaus gėrėjų, kuriuos pričiupo neuniformuoti policininkai.

1-ojo policijos komisariato vyresnioji tyrėja Lina Milašienė sutiko, kad protokolų prirašyta daug – vien už alkoholio vartojimą 46. Kiti trys – už viešosios tvarkos ir Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Per ankstesnį šio komisariato pareigūnų pasivaikščiojimą po paplūdimius įkliuvo 40 alaus gėrėjų.

Vienintelis uniformuotas paplūdimiuose budėjęs savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus 2-ojo kontrolės poskyrio vedėjas Justinas Jurčiukonis su kolega vien Žirmūnų paplūdimyje sučiupo septynis alaus gėrėjus.

„Pikčiausia, kad šį paplūdimį pamėgusios šeimos su vaikais, o iš aplinkinių namų atslenka gyventojai su bambaliais. Mažyliai priversti žiūrėti, kaip girtuokliai juos tuština“, – piktinosi J.Jurčiukonis.

Ramiau buvo tiktai Valakampiuose. Tik 2-ajame paplūdimyje užtiktas vienas alaus butelį tuštinantis vaikinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.