Dažniausia Lietuvos atostogautojų draugija - šeima

Lietuvoje gyvena stiprių šeimos ryšių vienijama visuomenė. Įsibėgėjant atostogų sezonui atlikta apklausa parodė, kad dažniausiai šią vasarą poilsiausime šeimos narių draugijoje.

Su sutuoktiniais dažniausiai ilsėsis 26-55 metų žmonės, vaikai sudarys draugiją žmonėms iki 45 metų.<br>123rf nuotr.
Su sutuoktiniais dažniausiai ilsėsis 26-55 metų žmonės, vaikai sudarys draugiją žmonėms iki 45 metų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 21, 2014, 3:02 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:16 PM

Visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad 45 proc. gyventojų atostogas praleis su sutuoktiniu, beveik 30 proc. – su vaikais, dar 12 proc – su giminaičiais. Ir tik 18 proc. teigė atostogausią su draugais, o 13 proc. ilsėsis vieni.

Su sutuoktiniais dažniausiai ilsėsis 26-55 metų žmonės, vaikai sudarys draugiją žmonėms iki 45 metų. Vyresnio amžiaus žmonės ilsėsis arba vieni, arba su suaugusių savo vaikų šeimomis.

„Tyrimo duomenys parodė, kad Lietuvoje šeimas sieja glaudūs santykiai – apie 20 proc. namų ūkių kartu gyvena trys kartos – seneliai, tėvai ir vaikai. Galima būtų teigti, kad toks stiprus šeimos narių ryšys nulemtas ekonominių sunkumų. Tačiau pasirinkimas kartu su šeima, vaikais, tėvais praleisti ir atostogų laisvalaikį leidžia teigti, kad šeimas sieja kur kas glaudesni ryšiai ir interesai“, – teigia „PZU Lietuva“ Standartinių rizikų skyriaus vadovė Gitana Beinorienė.

Jos teigimu, atostogos šeimos rate toli gražu nesietinos su ekonominiu faktoriumi ir nuostatomis, kad atostogauti su šeima pigiau.

„Paaiškėjo, kad kuo aukštesnės žmonių pajamos, tuo dažniau jie renkasi atostogas su šeima. Iš tiesų suorganizuoti visos šeimos poilsį kartu nėra taip paprasta ir pigu. Kur kas pigiau atostogauti vienam ar kartu su draugais, tačiau tokių poilsiautojų yra tik apie 30 proc. Visos kitos šeimos linkusios taupyti lėšas atostogoms ir ilsėtis kartu“, – teigė G.Beinorienė.

Tiesa, ji atkreipė dėmesį į per tyrimą išryškėjusią tendenciją, kad būtent atostogoms šeimos labiausiai pristinga pinigų. Apie lėšų poreikį atostogoms pasisakė daugiau nei ketvirtadalis apklaustųjų.

G.Beinorienės teigimu, Lietuvos gyventojai būtent šeimos atostogoms būtų linkę išleisti daugiau, jei tik atsirastų papildomas biudžetas. Jos įsitikinimu, prasidėjęs atostogų sezonas tampa išskirtiniu šeimų bendravimo periodu, kuomet giminės turi daugiau galimybių ir laiko, kurį gali praleisti kartu.

„PZU Lietuva“ užsakymu visuomenės nuomonės tyrimą atliko „Spinter tyrimai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.