Kinų pramoga – iš kapo prikeltas sovietų monstras

Privažiuojant prie Bohajaus įlankos netoli Kinijos miesto Tianjino pasitinka visai neįprasti Kinijai siluetai. Jaučiuosi, tarsi artėjame prie Maskvos Raudonosios aikštės. Kiek toliau Arbato gatvės kičinė imitacija, restoranai rusiškais pavadinimais, šokinėja tradiciniais rūbais aprėdytas rusiškas juokdarys, čia pat visa eilė matrioškų, daug kitų dar sovietinį laikotarpį primenančių atributų.

Binhajaus pramogų parkio pagrindinis eksponatas – šaltojo karo laikų tarybinės karinės technikos stebuklas lėktuvnešis „Kiev”.<br>V.Daraškevičiaus nuotr.
Binhajaus pramogų parkio pagrindinis eksponatas – šaltojo karo laikų tarybinės karinės technikos stebuklas lėktuvnešis „Kiev”.<br>V.Daraškevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Daraškevičius, specialiai lrytas.lt, Kinija

2014-07-21 23:42, atnaujinta 2018-02-11 19:59

Atrodo, staiga atsidūrei Rusijoje. Tai Binhajaus pramogų parkas - muziejus, kurio pagrindinis eksponatas – šaltojo karo laikų tarybinės karinės technikos stebuklas lėktuvnešis „Kiev”.

Iš Rusijos nupirktas kartu su visa jo ginkluote (lėktuvais, sraigtasparniais, raketomis) nurašytas lėktuvnešis nuleistas į įlanką, o pakrantėje sukurta visa infrastruktūra, imituojanti Rusijos ir Ukrainos vaizdus. Netgi bilietas į šį parką panašus į kinišką kelionės pasą. Šioje šalyje vykstant į užsienį reikia gauti specialų dokumentą, kaip buvo ir Sovietų Sąjungoje).

Maidano arkos ir vaškiniai virėjai

Taip vietiniai lankytojai turi galimybę palyginti pigiai, už 50 juanių (apie 20lt), pasijusti lyg ir užsienyje. „Arbato” gatvėje restorane „Kiev” galima paragauti rusiškų patiekalų, greta stovinčiame kioske nusipirkti rusiškų produktų. Ir restorane, ir kioske darbuojasi rusai iš Novosibirsko.

Visai greta - Kijevo Maidano arkų, dažnokai pastaruoju rodytų TV ekrane, imitacija. Šalia arkų - reaktyvinis kompleksas „Grad”, kurio pirmtakė „Katiuša” pasižymėjo antrajame pasauliniame kare. O per garsiakalbius skamba populiarioji „Vychodila na bereg Katiuša…” - netoliese pastatytoje scenoje šoka ir dainuoja profesionalus rusų artistų kolektyvas.

Pačiame laive beveik viskas palikta taip, kaip buvo ir jo karinės tarnybos metu, netgi virėjų vaškinės figūros yra. Tik personalo kajutės pertvarkytos į prabangų 148 vietų viešbutį, yra ir keli prezidentinės klasės apartamentai), veikia pora restoranų, pardavinėjami rusiški suvenyrai. Populiariausias jų – d lėktuvnešio „Kiev“ maketo etalių komplektas. Nuolat rengiami kariniai pasirodymai, imituojant laivo karinės technikos šūvius, kurių metu negailima garso ir dūmų. Prieš laivą netgi įrengtos tribūnos žiūrovams.

Šaltojo karo atgyvena

„Kijev“ buvo pastatytas 1972 metais, per patį Šaltojo karo bei ginklavimosi varžybų įkarštį... Maskva bandė sukurti vis tobulesnius ginklus , didinančius jų karinę galią. Gruodžio 26 d Nikolajevo laivų statybos gamykloje į vandenį iškilmingai buvo nuleistas šis sunkusis lėktuvnešis, kurio įranga ir ginkluotė atspindėjo visus aukščiausius to meto tarybinės karinės pramonės pasiekimus.

273 metrų ilgio 41000 tonų svorio laive buvo dislokuota 18 viršgarsinių naikintuvų JAK 38 , galinčių vertikaliai kilti ir leistis, 16 sraigtasparnių K25, pritaikytų kovai su povandeniniais laivais, 2 žvalgybiniai malūnsparniai, keliolika raketinių kompleksų „Bazaljt“ (galėjo buti komplektuojami ir su atominėmis galvutėmis), po 2 zenitinius- raketinius kompleksus „Štorm“ ir „Osa -M“, keletas torpedinių kompleksų, keletas artileriniu kompleksų, hidroakustinis kompleksas, dvi galingos radiolokacionės stotys bei artimojo valdymo radiolokacinis kompleksas savų skraidančiųjų aparatų koordinavimui.

Laivo ekipažas buvo 1362 žmonės.

Po ilgų techninių bei ginkluotės bandymų 1977 metais buvo pradėta reali tarnyba. Kreiseris sukėlė didelį vakarų žvalgybos bei spaudos susidomėjimą. Buvo rašoma , kad laivas gali talpinti apie 100 naikintuvų ir 30 sraigtasparnių. Kad supainiotų NATO žvalgybą, orlaivių numeriai buvo vis perpiešiami.

Kreiseris pagal paskirtį tarnavo trumpai. 1993 metais dėl lėšų trūkumo jis atsidūrė laivų kapavietėje ir turėjo būti supjaustytas metalo laužui, bet net tam reikalui pritrūkus pinigų liko pūti, kol juo susidomėjo kinai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.