Liepos 22-oji. Skaičiaus „pi“ ir žiurkių naikintojų diena

Antroji metuose skaičiaus „pi“ diena. Pirmoji, visiems suprantama, yra kovo 14-ąją. Visi žinome, kad 3.14 yra sutrumpintas skaičius „pi“. O kodėl šiandien? Nes 22 septintojo mėnesio diena, o padalinę 22 iš 7 gausime „pi“. Aišku, tik didžių moksliukų, bet vis tiek šventė.

„Ką darai, Fiodorai? Ar jau visai atsargumo pamiršai taip pypsėdamas!“ „Atsipalaiduok, Larisa – šiandien mūsų priešų šventė, galima pasiausti. O ir kaip nepypsėti skaičiaus „pi“ dieną?“<br>123rf nuotr.
„Ką darai, Fiodorai? Ar jau visai atsargumo pamiršai taip pypsėdamas!“ „Atsipalaiduok, Larisa – šiandien mūsų priešų šventė, galima pasiausti. O ir kaip nepypsėti skaičiaus „pi“ dieną?“<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 21, 2014, 6:54 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:04 PM

Pasaulio žiurkių naikintojų diena, beje, irgi yra antroji metuose. Tačiau šį sykį viskas dėl pasakorių kaltės. Mat broliai Grimai parašė, kad fleitininkas savo muzika iš Hamelino miesto išviliojo visas žiurkes birželio 26-ąją, o Roberto Browningo eilėraštyje minima liepos 22-oji. Žodžiu, žiurkių naikintojai vis tiek švenčia, tad ir žiurkės gali lengviau atsipūsti.

Šią dieną 1919 m. Norvegija pripažino Lietuvą de facto, o 1922 m. Lietuvos Respublika ir JAV užmezgė abipusius oficialius diplomatinius santykius. Žodžiu, tikra Lietuviškos diplomatijos triumfo diena.

Lietuvių kovotojų už laisvę drąsą galime paminėti prisiminę 1945 m. Šią dieną netoli Lyduvėnų geležinkelio stoties (Raseinių aps., Kelmės valsčius) esančiame miške įvyko Virtukų kautynės. Išduoti ir 1500 NKVD karių apsupti Žebenkšties rinktinės partizanai kelias valandas gynė savo įtvirtinimus, o po to sėkmingai atsitraukė ir NKVD nesugebėjo sunaikinti būrio. Iš 60 Žebenkšties kovotojų žuvo likę atsitraukimą dengti 14 karių, NKVD neteko 40 stribų.

1706 m. Anglijos ir Škotijos karalysčių atstovai sutarė dėl sąjungos akto, kuris po abiejų šalių Parlamentų patvirtinimo buvo pasirašytas 1707 m. Taip susikūrė nauja, Didžiosios Britanijos, karalystė. Sako, dabar škotai nori atsiskirti. Negi pasaulis praras tokią įvaizdinę abiejų karalysčių sąjungos vėliavą, vadinamą „Union Jack“?

Švenčia vairuotojai, ypač turintys automobilius „Peugeot“. 1894 m. surengtos pirmosios automobilių lenktynės, kuriose motorizuoti ekipažai varžėsi, važiuodami iš Paryžiaus į Ruaną. Pirmasis finišą pasiekė Jules-Albert de Dionas, tačiau oficiali pergalė buvo skirta Georgesui Lemaitre, vairavusiam 3 arklio jėgų „Peugeot“ automobilį.

Švenčia keliautojai, ypač – vienišiai. 1933 m. Wiley Postas tapo pirmuoju žmogumi, kuris vienas apskrido aplink pasaulį. Per 7 dienas, 18 val. Ir 45 min. jis įveikė 25099 km.

Norvegai tikrai nešvenčia, bet pamąstyti progą turi tikrai rimtą. 2011 m. Psichopatas Andersas Breivikas Norvegijoje surengė du teroro išpuolius. Oslo centre savo gamybos bomba mėgino susprogdinti vyriausybės statinius, o po to Utiojos saloje surengė ten stovyklavusių jaunuolių skerdynes. Tą dieną žuvo 77 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.