Ieškote darbo Palangoje? Jei nevilkite sijono – teks nusivilti

Palangiškis Žygimantas Mitkus kasmet ieško darbo kurorte, tačiau su tokia lyčių diskriminacija, kokią patyrė šiemet, susidūrė pirmą kartą. Žygimantas niekaip negalėjo patikėti, kad iš darbo buvo atleistas tik dėl to, jog yra vaikinas.

Palangoje kava prekiaujantis verslininkas į darbą priima tik merginas.<br>123rf nuotr.
Palangoje kava prekiaujantis verslininkas į darbą priima tik merginas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Karevaitė

2014-07-22 07:26, atnaujinta 2018-02-11 19:55

Apsidžiaugė radęs tobulą darbą

Kavos verslą Palangoje puoselėjantis verslininkas pats pasiūlė mokykloje tebesimokančiam Žygimantui darbą, kai šis atėjo aplankyti tam pačiam verslininkui dirbančios draugės.

„Ėjome su drauge pasivaikščioti ir sustojome aplankyti draugės, kuri daro ir pardavinėja kavą Basanvičiaus gatvėje esančiame „Smart“ automobiliuke. Išsikalbėjome, kad abu su drauge ieškome darbo, o tuo metu prie pokalbio prisijungė vadovas ir pasiūlė padirbėti“, – prisimena vaikinas.

Susitarę dėl darbo pradžios, atlyginimo ir kitų detalių jaunuoliai apsidžiaugė, jog surado tinkamą darbo vietą.

„Iš pirmo žvilgsnio darbas atrodė tobulas, bet iš tikrųjų taip nebuvo“, – sakė Žygimantas.

Atėjus pirmajai darbo dienai, vaikinas išmoko daryti kavą ir kitus gėrimus esančius meniu.

Per apmokymus vaikinui buvo prisakyta rašyti sąskaitas tik tada, kai kavą perka įtartinas, oficialiai apsirengęs asmuo, galimai esantis iš darbo ar mokesčių inspekcijos. Kitais atvejais jokios sąskaitos rašyti nereikia.

Be to, verslininkas prekiauja ne tik kava, bet ir šerbetu, kuriam bent jau tuo metu neturėjo leidimo. Žygimanto teigimu, darbuotojai dėl to tylėjo.

„Taip atidirbau dvi dienas – šefas labai gyrė, sakė, jog viską darau puikiai, todėl mane įdarbins ir liepė nuvažiuoti į Kretingą išsiimti higienos pasą“, – pasakojo Žygimantas.

„Atleidžiame, nes esi vaikinas“

Kitą dieną, už kelionę ir higienos pasą sumokėjus beveik 30 litų bei nemokamai atidirbus dvi dienas, moksleivio laukė nemalonios naujienos.

„Mane pažadino vadovo skambutis, kuris pranešė blogas naujienas, jog mane atleidžia net neįdarbinus vien dėl to, kad aš esu vaikinas. Šitame darbe reikia panelių“, – iki šiol negali patikėti Ž.Mitkus.

Verslininkas už pradirbtas valandas vaikinui nesumokėjo ir palinkėjo sėkmės kito darbo paieškose.

Atgauti pinigus šansų nedaug

Susisiekus su Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriumi, darbuotojai atsisakė komentuoti susiklosčiusią situaciją ir rekomendavo kreiptis į teisininkų skyrių.

Čia Žygimantui buvo paaiškinta, jog užmokestį už atidirbtas dienas įmanoma atgauti tik Valstybinei mokesčių inspekcijai įrodžius, jog verslininkas dirbo nelegaliai.

Moksleivis sako esantis nusiteikęs ryžtingai ir jeigu reikės, pats pabus sekliu, kad nelegalios prekybos vietos miesto centre būtų uždarytos, net jei pinigų ir nepavyks atgauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.