Liepos 23-oji. Vanilinių ledų ir Konstitucijos atsisakymo diena

Egipte šiandien didžiausia vieša metų šventė – Revoliucijos diena. Ja pažymimos 1952 m. revoliucijos, nuvertusios Egipto karalių, metinės.

Valgykit ledų, tai kur kas gardžiau, negu valgyti kiekvieną blogą žodį, kurį nugirsti iš neišsimiegojusio praeivio.<br>123rf nuotr.
Valgykit ledų, tai kur kas gardžiau, negu valgyti kiekvieną blogą žodį, kurį nugirsti iš neišsimiegojusio praeivio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 22, 2014, 7:31 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:28 PM

Omane – Renesanso diena. Taip prisimenama diena, kai dabartinis Omano sultonas Kuabos bin Saidas al Saidas sėdo į sostą. 1970 m. per rūmų perversmą jis nuvertė savo tėvą ir visiškai pakeitė šalies politiką – per tuos metus iš gūdžios uždaros provincijos Omanas virto klestinčia ir patrauklia valstybe.

1792 m. Abiejų Tautų Respublikoje nustojo galioti pirmoji Europoje rašytinė Konstitucija, priimta 1791 m. gegužės 3 d. Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Stanislovas Augustas (1764–1795 m.) prisijungė prie Targovicos konfederacijos ir šiuo žingsniu galutinai panaikino ketverių metų Seimo darbo vaisius. Tiesa, Rusijos kariuomenė jau buvo užėmusi visą Lietuvos teritoriją, tad didelio pasirinkimo ir nebuvo. Štai jums ir istorinė proga – eilinį kartą susivokti, kas mums duoda teises, o kas konstitucines teises nori atimti.

1940 m. JAV valstybės sekretorius Sumneris Wellesas paviešino deklaraciją, kurioje paskelbė, kad JAV laikysis trijų Baltijos valstybių – Estijos, Latvijos ir Lietuvos – aneksijos ir prijungimo prie Sovietų Sąjungos nepripažinimo politikos. Švęsti reikia net ne tai, o tai, kad išties laikėsi.

1914 m. Austrija-Vengrija, žinodama, kad Rusija palaiko Serbiją, ir pati turėdama Vokietijos paramą, įteikė Serbijai ultimatumą. Jame buvo reikalaujama leisti austrų valdžios atstovams patiems nustatyti, kas nužudė per Bosnijos provinciją keliavusį erchercogą Pranciškų Ferdinandą. Serbija šių sąlygų nepriėmė ir konfliktas po truputį virto pirmuoju pasauliniu karu. Vėlgi, kokia gi čia šventė – tik liūdnų apmąstymų apie kvailą žmonių užsispyrimą naktis.

Kadangi nesveiko maisto ir dešrainių prisikirtome visai neseniai, šiandien metas švęsti Vanilinių ledų dieną. Aišku, niekas nedraudžia švęsti ir Egipto revoliucijos ar antrosios turkų konstitucijos metinių. Žodžiu, būtų noras – progų pakanka. O jei maža – štai dar dvi:

* 1929 m. Italijoje valdantieji fašistai uždraudė vartoti užsienietiškus žodžius. Gerai, kad Lietuvoje tai dar niekam nešovė į galvą – kaipgi keiktumėmės?

* 1952 m. įkurta Europos plieno ir anglies sąjunga, tapusi pamatu dabartinei Europos Sąjungai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.