Liepos 25 d. – Jūros šventė! Bikinio ir šamo diena

Šiandien Klaipėdoje prasideda jubiliejinė Jūros šventė. Paskutinis liepos penktadienis – sistemų administratoriaus diena. Pastebėk jį bent šiandien. Sunku pavadinti švente atominio ginklo bandymą Bikinio atole (1949 m.), tačiau būtent šis bandymas įkvėpė įžūlų madymosi kostiumėlį pavadinti bikiniu, o tai jau rimta proga. Klasikinės muzikos gerbėjai šiandien niūniuoja Mocartą – 1788 m. genijus užbaigė savo 40-ąją simfoniją. Amerikiečiai švenčia šamo dieną, o visi mėgstantys bendrauti – nuotolinio ryšio amžiaus pradžią. 1837 m. elektriniu telegrafu pasiųsta pirmoji telegrama.

Kiekvienas atsisveikinimas su jūra yra ir jos pasveikinimas. Kiekviena diena prie jūros yra šventė, o šiandien tai oficialu!<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kiekvienas atsisveikinimas su jūra yra ir jos pasveikinimas. Kiekviena diena prie jūros yra šventė, o šiandien tai oficialu!<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 24, 2014, 4:54 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:17 PM

Kas galėtų patikėti, kad amžinai jaunatviškai, svaigiai, triukšmingai ir ūmiai Klaipėdos Jūros šventei jau 80 metų? Netikime ir mes! Todėl visi lekiam prie jūros, paspoksoti, ar neptūnas dar paeina. Ir patikrinti, ar mokame jūreivio eiseną patys.

Šiandiena nuo seno buvo vadinama Nuobaigomis – lietuviai ruošdavosi rugiapjūtės pabaigtuvėms. Ant paskutinio likusio nenupjauto javų plotelio, jievaro, būdavo dedamas duonos kepalas, druskos ir netgi sūrio – taip žmonės deivei Žemynai dėkodavo už derlių. Krikščionybė šią dieną sutapatino su šv. Jokūbo varduvėmis. Su kuo ją betapatintume, švęsti vis tiek yra ką.

JAV šiandien Nacionalinė šamo diena, tad ir mes galime paragauti šamo sriubos. Arba paklausyti Samo iš „Bix“ koncerto. Ar bent jau pasveikinti su švente kokį nors pažįstamą chamą. Nors jei rimtai, siūlytume nuvažiuoti prie kokios balos išsimaudyti – orai tinkami.

Sistemos administratorius – tai asmuo, besirūpinantis įmonės vidiniu ir išoriniu tinklu. Šiai profesijai priskiriami ir duomenų bazių administratoriai, telefono sistemų ir balso pašto administratoriai. Žodžiu, visi tie, kurie nežinia kuo užsiima, bet niekaip nepadaro, kad būtum patenkintas darbo kompiuteriu. Sistemų administratoriaus diena švenčiama kasmet paskutinį liepos penktadienį, taigi džiaukis – bent šiandien jis nieko nepagadins.

1837 m. Londone Williamas Cooke'as ir Charlesas Wheatstone'as pirmą kartą pademonstravo sėkmingai veikiantį elektrinį telegrafą, kuriuo pasiuntė žinutę iš Eustono į Kamdene. Atrodo nieko tokio, tačiau nuo to prasidėjo greitojo ryšio ir, galiausiai, informatikos amžius

1788 m. Wolfgangas Amadeus Mozartas užbaigė savo 40-ąją simfoniją G-moll. Gera proga ją pašvilpauti.

1908 m. Japonijoje įkurta kompanija „Ajinomoto“ (liet. skonio pagrindas), kurios pagrindiniu produktu tapo šiais laikais taip visus gąsdinantis maisto papildas E621, arba mononatrio glutamatas. Tokijo imperinio universiteto profesorius Kukunae Ikeda išskyrė jį iš jūržolės, kuri buvo pagrindinė tradicinės japonų sriubos kombu sudedamoji dalis ir užpatentavo jo gamybos procesą. Baisusis E621 vieniems kelia panika, o kitiems gerina pavytusių morkų skonį, su kuo ir sveikiname.

1946 m. vykdant operaciją „Kryžkelė“, JAV Bikinio atolo lagūnoje po vandeniu susprogdinta atominė bomba. Bandymams prieštaravo beveik visas pasaulis, tad amerikiečių poelgis buvo įvertintas, kaip itin įžūlus. Žodį „įžūlus“ pasigavo ir kaip tik tuo metu itin atvirus dviejų dalių maudymosi kostiumėlius moterims pristatantys Paryžiaus dizaineriai, kurie juos ir pavadini susprogdinto atolo vardu – bikiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.