Keliauk į salą, kurią nuo audrų apsaugo ugnikalnis (II)

Tai – turbūt populiariausia sala Kanaruose, pamėgta ne tik keliautojų bet ir filmų režisierių. Kas mėnesį čia nutinka vis kažkas gražaus. Kovą čia žydi migdolų medžiai, kurių žiedais nusėti beveik visi salos šlaitai. Jei į šią salą važiuosite atostogauti vasarį, pakliūsite į karnavalines linksmybes. Net nukeliavę gruodžio ir sausio mėnesiais Nuojuosius metus galėsite sutikti šildydamiesi saulės spinduliuose. Į šį žemės lopinėlį Atlanto vandenyne keliavę žmonės dažnai mini, jog būtent šioje vietoje pamiršo kasdienius rūpesčius, o kai kurie net negalvojo apie grįžimą atgal.

Dėl didžiausios pasaulyje spalvingų paukščių kolekcijos Loro parkas dar yra vadinamas papūgų parku.<br>Kelionių organizatoriaus „Novaturas" nuotr.
Dėl didžiausios pasaulyje spalvingų paukščių kolekcijos Loro parkas dar yra vadinamas papūgų parku.<br>Kelionių organizatoriaus „Novaturas" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2014, 8:08 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:06 PM

Nuo gamtos stichijų saugo ugnikalnis

Taip, tai – Tenerifė. Visą salą juosia kalnų virtinės, o jos centre stūkso trečias pagal dydį pasaulyje Teidės vulkanas. Šis gamtos kūrinys yra aukščiausias Ispanijos taškas, o kartu ir natūrali kliūtis audringiems, drėgniems orams, atkeliaujantiems iš Vakarų.

Centrinis kalnų masyvas skiria salą į pietinę ir šiaurinę dalis, skirtingas savo gamta ir klimato sąlygomis. Teidė matoma beveik iš bet kurio salos krašto, sakoma, jog pasiklydus, kelią namo galima rasti pagal viršukalnę.

Daugiau nei prieš 200 metų gamtininkas Aleksandras fon Humboltas į Teidės snieguotą viršūnę kilo kone 29 valandas. Dabar, atsiradus reikaimai technologijai, keliautojai į 3555 metrų aukštį specialiu keltu gali pakilti per 10 minučių.

Likę 163 metrai palikti turistų malonumui, tam, kad juos įveiktų patys. Įveikusiems kliūtis – grožis akims: sustingusios lavos gabalai, uolos, viršūnėje – sniegas, o priešais atsiveriantis peizažas primena Mėnulio ar Marso planetos peizažą.

Taip pat saulėtą dieną nuo viršūnės matomos visos Kanarų salos. Tačiau tarp tiek malonumų negali nebūti kokių nors draudimų. Vienas jų – draudimas vaikščioti sustingusio ugnikalnio kraterio dugnu. Taip siekiama jį apsaugoti nuo turistų. Kalbama, kad po lavos akmenėlį išsivežantys turistai jau pažemino kraterio dugną vienu metru.

Peizažas tiko „Žvaigždžių karams“

Atvykę maloniai nustebsite – visur vyrauja švara, o takai, kuriais galite vaikščioti ir grožėtis vandenynu, kloti marmurinėmis plytelėmis. Egzotiškas, svetimą planetą primenantis salos peizažas, mirga į vandenyną smengančiais juodais vulkaniniais krantais ir smėlio paplūdimiais, kurių vienas supiltas iš Saharos dykumos smėlio.

Nieko nuostabaus, jog šioje saloje buvo filmuoti net keli „Žvaigždžių karų“ epizodai. Romantikos išsiilgę atvykėliai galės klaidžioti bananų plantacijose, apirusiose vilose ir kalkėmis balintuose kaimeliuose, bei maudytis laukiniuose juodojo smėlio paplūdimiuose, kuriuose įgaunamas pats gražiausias įdegis.

Loro parkas – pavyzdys visam pasauliui

Nepamirškite aplankyti ir žavaus Loro parko, kuriame išvysite daugybę puikių pasirodymų. Šis parkas įkurtas 1972 metais salos šiaurėje esančiame seniausiame Puerto de la Kruso kurorte. Loro parkas yra vertinamas ne tik lankytojų, tačiau yra gavęs daugybę tarptautinių apdovanojimų, kurių didžiausią reikšmę turi „parko, tarnaujančio pavyzdžiu visiems pasaulio zoologijos sodams“ titulas.

Didžioji dauguma ten gyvenančių gyvūnų yra išgelbėti iš piktos valios žmonių rankų arba atkeliavę iš cirkų ir netgi atstumti savo gentainių.

Dėl didžiausios pasaulyje spalvingų paukščių kolekcijos Loro parkas dar yra vadinamas papūgų parku. Parko svečius taip pat maloniai gasdina milžiniškas ryklių akvariumas, žavi 1500 sukauptų jūros gyvūnų bei arti 40 koralų rūšių.

Mažuosius lankytojus pralinksmins pingvinariumo gyventojai, jūrų liūtai privers kvatoti iki ašarų ir stebins vienintelių Europoje Floridos orkų pasirodymu.

Loro parke sukaupta ir gausi augalų kolekcija: palmės, didžiuliai, įvairių formų kaktusai, bei svaiginančius kvapus skleidžiančios orchidėjos, o tarp jų ilsisi krokodilai, pelikanai ir turistų kepures atiminėja padūkėlės šimpanzės.

Rio de Žaneiro dvynys

Jei į šią salą vyksite vasario mėnesį – pakliūsite į tradicinį karnavalą, kuris mažai kuo nusileidžiantis garsiajam Rio de Žaneiro. Kiekvienais metais šiam renginiui priskiriama vis kitokia tematika, tad gyventojai jau gerokai anksčiau pradeda ruošti naujus kostiumus ir dekoracijas, repetuoja muzikinius ir teatrinius pasirodymus.

Karnavalo organizatoriai teigia, jog Santa Cruzo karnavalas neturi laikrodžių laiko skaičiavimui, nes vakarėlis tęsiasi tiek, kiek gali ištverti žmogaus.

„Pakliūsite į tikrą linksmybių sūkurį, jei nuspręsite Tenerifę aplankyti būtent šio karnavalo metu.  Manoma, kad jis tarptautiniu mastu yra antras pagal populiarumą žinomas karnavalas po Rio de Žaneiro.  Iš visų Kanarų salų jis yra pats svarbiausias ir didžiausias, pritraukiantis žmones iš visų pasaulio kampelių.

Įspūdingiausios karnavalų šventės vyksta būtent Santa Cruz de Tenerife ir Puerto de la Cruz kurortuose“, – apie abejingų nepaliekantį reginį pasakojo kelionių organizatoriaus „Novaturas“ rinkodaros vadovė Ieva Dorelaitienė.

Kelionė Pragaro tarpekliu

„Pragaro tarpeklis“ – būtent taip vadinamas pietinėje Tenerifės salos dalyje, Adeje miestelyje, esantis didžiulis tarpeklis. Ši prašmatni vieta nepaisant savo gąsdinančio vardo yra viena iš Tenerifės oazių ir tai yra vienintelė vieta, kurioje natūraliai teka vanduo.

Kelias tęsiasi kone 6 kilometrus, tad kartais tenka praeiti gilius praėjimus ir užlandas, kur yra išties tamsu ir šalta. Kalnuotais keliukais bei tarpekliais puoštas tarpukalnis yra unikalus tuo, kad visam keliui nueiti ir apsižvalgyti užtenka vos kelių valandų.

Šios siaurukalnės maršrutas baigiasi prie didžiausio Tenerifėje esančio krioklio. Pats krioklys nėra labai įstabus, tačiau ilgą laiką keliaujant ir nematant nė mažiausios užuominos į vandenį, toks gamtos stebuklas yra netikėtas tokiame sausame gamtovaizdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?