Andrių Užkalnį Sirakūzuose suviliojo gardžios spurgos

Sirakūzai: senosios didybės šešėliai

4. Sirakūzų katedra (Duomo)
4. Sirakūzų katedra (Duomo)
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 29, 2014, 10:45 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:22 PM

Šis nedidelis miestas Sicilijos salos pietuose, kuriame gyventojų šiandien kaip Panevėžyje, vienu metu buvo galingiausias ir turtingiausias miestas pasaulyje. Ne Sicilijoje, ne Europoje, bet pasaulyje. Tais laikais Viduržemio jūra buvo lyg didžiausias pasaulio prekybos koridorius, ir uostuose, kelių kryžkelėje tarp Azijos, Europos ir Afrikos, nusėsdavo daug pinigų. Sirakūzai buvo toks uostas. Miestas, įkurtas graikų kolonistų, senesnis nei krikščionybė: jam 2700 metų. Sicilijoje, kur kiekvienam kvadratiniam kilometrui tenka daugiau istorijos negu turbūt bet kur pasaulyje, tai vienas maloniausių taškų.

1 Ortidžia (Ortigia)

Tai miesto dalis – sala, kažkada buvusi tvirtovė, dabar sujungta su likusiais Sirakūzais dviem tiltais. Čia rasite viską, ko reikia turistui: begales senų gražių pastatų, visą įsivaizduojamą Sicilijos maistą restoranuose, galėsite pasivaikščioti krantine.

2 Levantės krantinė (Lungomare di Levante)

Viena mieliausių senovinių krantinių ne tik Italijos pajūryje, bet ir turbūt visame pasaulyje. Čia miestas tarsi prisiplojęs žiūri į jūrą – vakarais lengva įsivaizduoti, kaip žmonėms ta riba atrodė lyg civilizuoto pasaulio kraštas. Romantiškiausių pasivaikščiojimų ieškokite būtent čia.

3 Graikų amfiteatras

Tai, ką matote šiandien, yra tik liekanos: XVI amžiuje tuometiniai Sicilijos šeimininkai panaudojo senovinius akmenis Ortidžios tvirtovei apjuosti (taip, ir tais laikais žmonės elgėsi lyg skrupulų neturintys prekybos centrų statytojai). Pastatytas V amžiuje prieš Kristų, šis teatras buvo ta vieta, kur vyko klasikinių senovės graikų tragedijų premjeros. Prisilieskite prie šių akmenų: ant kažkurių iš jų sėdėjo Archimedas, garsiausias antikos mokslininkas ir Sirakūzų atstovas.

4 Sirakūzų katedra (Duomo)

XVIII amžiaus prabangi barokinė katedra gal nėra nei didžiausia, nei labiausiai išskirtinė architektūros išlepintoje Sicilijoje, tačiau priešais ją – labai jauki aikštė. Čia susisukęs tėvukas, regis, senesnis už patį miestą, kepa kaštainius ant ugnies. Jei jums pasakytų, kad tam žmogui 500 metų, turbūt patikėtumėte.

5 Sicilietiškos spurgos (Zeppole)

Gatvės maistas, kuriam sunku atsispirti: tešlos gabalėliai, virti aliejuje, populiarūs daug kur Italijoje, o Sirakūzuose jų siūloma ne tik saldžių, bet ir sūrių, su ančiuviais viduje. Fantastiška užkanda prie paprasto stalo vyno. Kepama gatvėje ir parduodama tik vakare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.