Liepos 31-oji. J.Cezario ir Neįprastų muzikos instrumentų diena

Minime Neįprastų muzikos instrumentų dieną – muziką juk galima išgauti ir iš puodo, tarkos, pjūklo, skalbinių virvės ar pienės stiebo. Beje, kas muzikos visai nemėgsta, turėtų bent jau padėkoti Julijui Cezariui, kurio dėka vasara pailgėjo šia diena – nutarė vyras savo vardo mėnesį pailginti, atėmė dieną iš vasario ir pridėjo prie liepos. Et, turėjo kadaise valdovai galių!

Puodai gali virsti puikiais būgnais. Beje, tai geriau, negu atiduoti juos prastam virėjui...<br>123rf nuotr.
Puodai gali virsti puikiais būgnais. Beje, tai geriau, negu atiduoti juos prastam virėjui...<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 29, 2014, 4:43 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:05 PM

Malaizijoje – Didvyrių diena. Havajuose „Ka Hae Hawai’i“, arba šalies Vėliavos diena, kurią valstijos gubernatorius paskelbė 1990 m. Nuo tada ji švenčiama kasmet.

1790 m. JAV išduotas pirmasis patentas. Jį gavo Samuelis Hopkinsas už potašo išskyrimo proceso išradimą. Taigi, nepainiokime jų su verslo liudijimais ir pagerbkime išradėjus, kurie jau užpatentavo šitiek daug naudingų dalykų…

1971 m. pirmieji žmonės važinėjosi Mėnulio paviršiumi. Tai savo atsigabentu mėnuleigiu atliko „Apollo 15“ kosmonautai. Tokia progą galima pažymėti taip įvairiai ir keistai, kad nė neaprašinėsime. Svarbiausia užduotis – gauti lunatiko pravardę.

Britų karo jūreiviai šiandieną pasitinka raudodami, o likusiems pasaulio gyventojams tai gali būti ir šventė. 1970 m. Karališkojo Jungtinės Karalystės jūrų laivyno jūreiviai paskutinį kartą gavo tradicinę dienos normą romo. Romą kasdien jūreiviams išduodavo nuo 1655 m. Tiesa, dėl nuolatinės girtuoklystės ir disciplinos pažeidimų jo dozę vis mažindavo. Pradžioje tai buvo pusė pintos, vėliau – ketvirtis, aštuntadalis ir galiausiai… Šią dieną daugelis jūreivių atėjo savo romo užsirišę gedulo raištį, o vienoje apmokymų stovykloje netgi buvo surengtos romo laidotuvės su dūdų orkestru. Kodėl mums reikėtų tai švęsti? Nes pasaulyje liko mažiau girtų prie ginklų.

Svarbiausia šiandienos proga tikrai nėra šventinė. Tačiau tikrai iškilminga, vienijanti ir verčianti susimąstyti – o ką paaukotume mes „vardan tos“? 1991 m. apie 5 val. ryto sovietų milicijos ypatingosios paskirties būrys OMON iš Rygos užpuolė Lietuvos pasienio postą Medininkuose ir nužudė septynis ten dirbusius pareigūnus. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas. Du žudynėse dalyvavę OMON nariai vis dar slapstomi Rusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.