Per atogrąžų kaitrą keleivius gaivina kontrolieriai

Pamatę ryškiai geltonas uniformas sostinės troleibusų ir autobusų keleiviai buvo nustebę. Dažniausiai bilietus parodyti prašantys kontrolieriai antradienį dirbo kiek kitokį darbą.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jul 29, 2014, 3:31 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:08 PM

Į dusinančiu karščiu smogiančius visuomeninio transporto priemonių salonus po pietų lipę pareigūnai vadavo keleivius nuo karščio. Dalijant geriamo vandens butelius vilniečių veidai skleidė šypsenas.

„O gal ir ledus dalijate?“ – juokėsi sodriai įdegęs dryžuotais marškinėliais vilkintis vyras. Jo nugara žliaugė prakaitas autobusui sustojus Žaliojo tilto stotelėje.

Vanduo antradienio vidurdienį buvo dalijamas viešojo transporto stotelėse, kuriose būna daugiausia keleivių. Jose kas valandą sulaukiama apie tūkstantį žmonių.

Šiomis dienomis sinoptikai fiksuoja karščio rekordus. Portalo lrytas.lt termometras stotelėse ir transporte rodė daugiau nei 35 laipsnius karščio. Oro drėgnumo rodyklė negailestingai rodė 50 ir didesnį oro drėgnumą.

Tad vilniečių odą kaitino maždaug 45 laipsnių pojūčio kaitra. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba tokią temperatūrą vadina stichine.

Vienas iš vandenį dalijusių kontrolierių pripažino, jog svilinant tokiam karščiui jiems sunkiau iš keleivių išprašyti bilietų, nes žmonės būna labiau išvargę.

Stotelėje žalio šviesoforo signalo laukiančio troleibuso priekinės durys buvo atidarytos. Kabinoje sėdėjusiai vairuotojai Albinai kontrolieriai taip pat davė vandens. Išvargusi moteris gūžtelėjo pečiais – jokio kondicionieriaus jos darbo vietoje nėra. Kabinos kampe įrengtas sprindžio skersmens ventiliatorius 35 laipsnių kaitros nesumažina.

„Spaudimas didelis, negalima dirbti, labai sunku“, – prakaitą braukė vairuotoja.

Galima ir nualpti

Prieš kelias savaites portalo reporteriai atliko eksperimentą. Karštą liepos pirmos pusės dieną buvo matuojami temperatūra ir santykinis oro drėgnumas populiarių miesto maršrutų autobusuose ir troleibusuose. Tą dieną korespondentės akivaizdoje 1G numeriu pažymėtame autobuse nualpo vaikas.

Maždaug dvylikos metų berniuką žmonės gaivino kone minutę. Vaikas atsigavo tik apipiltas gerų žmonių per grūstį atsiųstu mineraliniu vandeniu. Berniukas nualpo prie pat vairuotojo kabinos, tad šis pastebėjo nelaimę ir nusprendė pastovėti stotelėje šiek tiek ilgiau ir pravėdinti saloną.

Pro atidarytas duris įlėkęs gaivesnio oro gūsis lengviau atsikvėpti padėjo ir kitiems šalia vaiko stovintiems, prakaitu žliaugiantiems keleiviams. Atgaivintą vaiką žmonės pasodino prie lango.

Tvanku visame miesto transporte

Raudonis termometro stulpelyje vykdyto eksperimento dieną šokinėjo aukščiau 30 laipsnių padalos, o oro drėgmę rodanti rodyklė žemiau 55 procentų suktis nenorėjo.

Naujame „Volvo 7700 A“ serijos autobuse termometras rodė 32 laipsnius, oro drėgmė buvo 58 proc. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos skelbiamoje karščio indekso lentelėje matyti: tokia kombinacija yra lygi net 42 laipsniams karščio. Žemesnėje temperatūroje dažniausiai skalbiami net drabužiai.

Seno tipo „Škoda 15 Tr“  troleibuse kaitrą ištverti nebuvo taip sunku. Nors troleibusas ir buvo beveik sausakimšas, per atlapus langus pučianti gaiva neleido užtemti sąmonei. Termometras rodė 32 laipsnius, oro drėgmė buvo 57 procentai – lygu maždaug 41 laipsniui karščio.

Nemaloniausia tvanka tąkart dusino „Mercedes O 405 N2“ markės 53-iojo maršruto autobuse. Nors jame temperatūra buvo tokia pati, kaip kitose transporto priemonėse, o drėgmė – 59 proc., užtat langai – aklinai užverti. Tad oras į vidų sruvo tik per stogo liukus. Per juos į vidų taip pat plieskė saulė.

Tiesa, autobuse nebuvo daug žmonių. Kas dedasi piko metu šio populiaraus maršruto autobuso viduje, baisu ir pagalvoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.