31 būdas sustabdyti gausų prakaitavimą per karščius

Jei jaučiate, jog prakaituojate per daug, egzistuoja daugybė paprastų, nebrangių ir natūralių būdų, kaip gausų prakaitavimą sustabdyti ar net pagerinti jūsų kūno kvapą. Be to, jums visai nereiks išlaidauti.

Lengvai sustabdyti gausų prakaitavimą galima ir namų sąlygomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lengvai sustabdyti gausų prakaitavimą galima ir namų sąlygomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-07 19:06, atnaujinta 2018-02-11 11:45

Gausus prakaitavimas izoliuoja

Nemalonu vien pagalvoti, kad net paprastas rankos paspaudimas oficialiame darbo susitikime gali virsti nepatogiu vien dėl jūsų drėgnų rankų. Taip pat nėra nieko baisesnio negu spraustis lifte su būriu žmonių karštą vasaros dieną. 

Gausus kūno prakaitavimas galiausiai gali sumenkinti jūsų pasitikėjimą savimi. Nepasitikintys savimi žmonės dažniausiai yra drovūs ir nesilanko viešuose renginiuose vien tam, kad išvengtų pažeminimo. 

Gausus prakaitavimas, dažnai įvardijamas kaip hiperhidrozė, kankina maždaug 1 procentą visos žmonių populiacijos ir dažniau pasireiškia gausiu pėdų ir delnų prakaitavimu. Taip atsitinka, kai nervų sistema tampa hiperaktyvi ir išskiria daugiau prakaito negu reikia.

Prakaitavimas yra natūralus organizmo procesas, tačiau jei jis nekontroliuojamas, jis gali tapti gana klaikiu. Nesijaudinkite, yra galybė natūralių būdų kaip sumažinti gausų prakaitavimą, kurie suveiks greičiau nei per dvi savaites.

1. Gerkite daug vandens

Vanduo būtinas kiekvieną dieną, jis efektyviai praturtina kūną mineralais ir pašalina nereikalingus toksinus. Ekspertai rekomenduoja gerti 6-8 vandens stiklines per dieną.

2. Nesinervinkite

Stresas ir nuolatinis nerimas skatina prakaitavimą

3. Mažinkite kofeino kiekį

Kofeinas skatina nerimą, kuris paskatina kūno prakaitavimą

4. Išbandykite akupunktūrą

Tai paprasta senovinė technika, kuri yra labai efektyvi. Adatėlės nutaikomos į tam tikras kūno vietas, tokiu būdu subalansuojama energija, taip pat atpalaiduojamos smegenys, tiksliau tam tikra jų vieta – pagumburys, kuris sumažina išskiriamo prakaito kiekį.

5. Joga

Jogos praktikavimas yra vienas geriausių natūralių būdų, kontroliuojančių gausų prakaitavimą. Ji veikia per meditaciją, nervinės sistemos nuraminimą, taip sumažinant prakaito išskyrimą. Joga taip pat moko taisyklingo kvėpavimo, tai padeda didelį stresą išgyvenantiems žmonėms.

6. Nenaudokite dezodoranto

Nenaudokite dezodoranto ar muilo – toks pasiūlymas gali skambėti keistai, tačiau kai kurie žmonės nežino, jog kai kurie dezodorantai ar muilai tiesiog netinka jūsų kūnui, taip pakenkdami, o ne pagelbėdami. Tokios priemonės gali skatinti didesnį bakterijų atsiradimų ant jūsų kūno. Būtent jos ir sukelia nemalonų kvapą. 

7. Šaltas dušas

Prauskitės po šaltu dušu. Nors tai nėra pats maloniausias dalykas pasaulyje, tokios maudynės tikrai padeda. Besimaudydami naudokite antibakterinį muilą, kad kūnas būtų švarus ir neskleistų nemalonaus kvapo.

8. Nesimaudykite karštoje vonioje

Nors karštos vonios yra naudingos ir efektyviai pašalina įvairius toksinus iš jūsų kūno, gausus prakaitavimas nusveria karštų vonių privalumus.

9. Pomidorų sultys

Gerkite pomidorų sultis – jos sumažins kūno prakaitavimą. Be to, papildomi vitaminai ir kitos maistinės medžiagos jums bus tik į naudą.

10. Negerkite karštų gėrimų

Jei gausiai prakaituojate, karšti gėrimai yra didžiausias jūsų priešas. Įsivaizduokite, jei išgėrę karštą puodelį kavos turite eiti į svarbų susitikimą. Naudingiau gerti sultis, gaiviuosius gėrimus ar šaltą kavą arba arbatą.

11. Šalavijų arbata

Pabandykite gerti šalavijų arbatą. Gerkite ją du ar keturis kartus per dieną. Arbata padės kūnui sureguliuoti prakaito išskyrimą.

12. Arbatos maišeliai

Užplikykite arbatą maišeliuose, o vėliau šiame skystyje mirkykite savo rankas ir kojas. Tai veiksminga priemonė mažinant galūnių prakaitavimą.

13. Vatos pagalvėlės

Paprastas vatos pagalvėles pamirkykite valgomosios sodos ir citrinų sulčių mišinyje, vėliau išmirkyta vata ištrinkite savo galūnes.

14. Jokių svaigiųjų medžiagų

Venkite alkoholio ir cigarečių. Cheminės medžiagos, esančios šiuose produktuose, apsunkina organizmo prakaito kontrolę, nes svaigiosios medžiagos sulėtina kraujo cirkuliaciją.

15. Saldu ir aštru

Stenkitės vengti saldžių, aštrių ar chemiškai apdorotų patiekalų. Nepamirškite, jūs esate, tai - ką suvalgote. Aštrūs patiekalai gali būti gardūs ir sveiki, tačiau jie skatina kūną prakaituoti. Didelės chemiškai padoroto maisto porcijos taip pat paskatins kūno prakaitavimą. Įsidėmėkite, jog gausų prakaitavimą skatina pusfabrikačiai, užšaldyti produktai bei greitasis maistas.

16. „Teisingas maistas“

Nepakankamas B grupės vitaminų kiekis organizme reiškia, jog kūnas negali efektyviai pasisavinti maistingų medžiagų ir greitai pašalinti toksinus. Tai reiškia, jog kūnas yra išvargęs ir dažniau išskiria prakaitą. Todėl rekomenduojama valgyti kruopas, šviežius vaisius, daržoves, žuvį, kiaušinius, nedidelius kiekius raudonos mėsos, pupas.

17. Šaltas vanduo

Nieko nėra geriau, nei atsigerti šalto vandens karštą vasaros dieną. Šaltas vanduo nuramina, sureguliuoja kūno temperatūrą ir neskatina prakaito išskyrimo.

18. Depiliacija

Šalinkite plaukelius nuo pažastų ir zoną aplink kirkšnį – tai vienas efektyviausių būdų sumažinti gausų prakaitavimą. To priežastis yra paprasta – prakaitas dažniausiai kaupiasi aplink plaukus bei skatina bakterijų sukeliančių nemalonų kvapą išsiskyrimą.

19. Nedėvėkite nailono ar poliesterio

Dėvėkite drabužius iš natūralių medžiagų – medvilnė ir vilna leidžia jūsų kūnui kvėpuoti.

20. Dėvėkite laisvo kirpimo drabužius

Jei dėvite pernelyg aptemptus drabužius, gali būti, jog oras tiesiog negali cirkuliuoti aplink jūsų odą. Dėl šio priežasties, kūnas pradeda labiau prakaituoti. Karštu oru patartina dėvėti laisvo kirpimo drabužius, atidengiančius dekoltė.

21. Nešiokitės papildomus marškinėlius

Itin karštomis dienomis su savimi nešiokitės dar vienus švarius marškinėlius.

22. Dėvėkite apatinius marškinėlius

Kokybiški apatiniai marškinėliai yra pagaminti iš medvilnės, kuri efektyviai sugeria kūno prakaitą ir leidžia jam greičiau išgaruoti.

23. Krakmolykite savo marškinius

Iškrakmolyti marškiniai neprilips prie kūno, vadinasi jie išliks vėsesni, o erdvė tarp drabužių ir odos leis orui lengvai cirkuliuoti.

24. Vėsinkite galvą

Jei tenka ilgai būti saulėje, užsidėkite kepurę ir akinius nuo saulės. Akiniai padės apsaugoti akis nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių, o kepurė apsaugos nuo karščio ar saulės smūgio.

25. Dėvėkite kojines

Kojinės atvėsins pėdas, padės išgaruoti prakaitui.

26. Numeskite svorio

90% žmonių gausiai prakaituoja dėl viršsvorio. Tikėtina, jog atsikratant papildomų kilogramų sumažėja kūno prakaitavimas.

27. Nesimankštinkite prieš susitikimus

Sportas yra svarbus sveikos gyvensenos komponentas, tačiau jei ruošiatės svarbiam susitikimui, geriau treniruotes atidėkite.

28. Naudokitės kondicionieriumi

Kai keliaujate ar tiesiog vaikštote, kartkartėmis sustokite ir užsukite į vietas, kuriose veikia oro kondicionieriai. Pavyzdžiui, užėjus į vėsią parduotuvę subalansuosite kūno temperatūrą.

29. Atvykite anksčiau

Venkite skubėti besiruošdami į darbą, svarbų susitikimą ar pasimatymą. Įpraskite iš namų išeiti šiek tiek anksčiau, atvykdami į reikiamą vietą anksčiau ar laiku nesijaudinsite ir neprakaituosite. Atvykę į susitikimą šiek tiek ankščiau, pasinaudokite proga išgerti šalto vandens.

30. Dezodorantas nėra reikalingas

Nebūtina pirkti dezodoranto, apsilankykite vaistinėje ir paieškokite produkto, kurio veiklioji medžiaga yra aliuminio chloridas. Ši medžiaga sumažina kūno prakaito išskyrimą ir užkemša prakaito poras.

31. Nepasiduokite

Jei išvardinti patarimai jums nepadėjo, gali būti, jog gausiai prakaituojate dėl hormonų disbalanso, paveldimumo, lytinio brendimo. Laimei visuomet galite pasikonsultuoti su gydytoju, kuris padės išspręsti šią nemalonią problemą

Pagal hubpages.com parengė Erika Bružaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.