Palapinė permirko nuo lietaus? 10 patarimų, kaip išsirinkti gerą

Muzikos festivalio „Karklė 2014” dalyviai įsitikino – bloga palapinė gali sugadinti visą išvyką. Dydis, medžiaga, atsparumas vandeniui – į tai svarbu atkreipti dėmesį, kai renkatės savo poreikius atitinkančią palapinę.

Festivalyje "Karklė 2014" toli gražu ne visos palapinės atlaikė liūtį.
Festivalyje "Karklė 2014" toli gražu ne visos palapinės atlaikė liūtį.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Karevaitė

Aug 19, 2014, 8:27 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:28 AM

1. Žmonių skaičius

Nemanykite, kad keturvietėje palapinėje gali miegoti keturi žmonės. Taip nėra. Tokioje palapinėje telpa trys, o puikiai išsimiegoti gali du žmonės. Sakant „keturvietė palapinė“ turima omenyje, jog telpa keturi žmonės be pašalinių daiktų.

Taigi, keturių asmenų šeima turėtų ieškoti šešiavietės palapinės. Didesnėje palapinėje užteks vietos patalynei ir drabužiams susidėti. Jeigu oras bus prastas ir lis, miegant nereikės liestis prie šlapių palapinės kraštų.

Taip pat prieš pirkdami palapinę pagalvokite, kiek vietos jums reikės ir kiek daiktų planuojate laikyti papildomai. Taip pat prisiminkite suaugusių žmonių ūgį, kurie, ištiesę kojas, turi tilpti užtrauktoje palapinėje.

Atkreipkite dėmesį į palapinės išmatavimus. Vienam žmogui vidutiniškai turi būti skirta 55-70 cm, tad pagal palapinės plotį galėsite nuspręsti, kiek žmonių joje tilps.

2. Oro sąlygos

Kai kurios palapinės yra pritaikytos tik tam tikrai aplinkai. Vasarai skirtos palapinės yra lengvos medžiagos, turi daug ventiliacijos angų ir nėra skirtos miegoti esant atšiaurioms sąlygoms.

Trijų sezonų palapinė, tikėtina, geriau atlaiko stiprų lietų ir vėją, užtikrina apsaugą nuo šalčio, bet nėra skirta žiemai. Jeigu nesiruošiate iškylauti ant sniego, jums neprireiks brangios keturių sezonų (A 4) palapinės. Taigi, gerai apgalvokite, kokioms oro sąlygomis naudositės palapine.

3. Kiek laiko norite statytis palapinę

Yra palapinių su keliais kambariais, kuriose gali miegoti ir dešimt žmonių. Tačiau kiek laiko užtruks tokią pastatyti? Ar jums tikrai reikalinga didelė palapinė, kurią grupė žmonių statys kelias valandas? Juk grupės žmonių nebus, jei iškylausite su šeima. Tad reikia, kad palapinę pastatyti būtų nesudėtinga.

Kartais išbandyti palapinę galima ir parduotuvėje, o jeigu grįžus namo jos pastatyti nepavyksta, įvairių modelių vaizdinių instrukcijų galima rasti svetainėje „YouTube“.

Atsiminkite, jog už didesnę palapinę kempinge teks labiau paploninti piniginę. Taip pat ilgiau užtruksite ieškodami laisvo, lygaus, atokiau nuo medžio šakų nutolusio ploto.

4. Medžiaga

Prieš pirkdami įdėmiai išnagrinėkite medžiagas, iš ko palapinė pagaminta, nes tai gali turėti įtakos jūsų pasirinkimui. Brezentinės palapinės yra patikimos ir atsparios vandeniui, tačiau tampa labai sunkios, kai lyja ilgesnį laiką. Nailonas ir poliesteris taip pat atsparios vandeniui medžiagos, tačiau po ilgesnio laiko gali išblukti nuo saulės. Nailono audinys turėtų būti impregnuotas poliuretanu arba poliuretano ir silikono danga.

Prieš pirkdami neperšlampamąją palapinę patikrinkite, ar visos siūlės sandarios, nes išsirinkę pigesnį variantą galite nusivilti jau po pirmojo lietaus. Kokybiškos palapinės pagamintos iš „Rip-stop” audinio. Jis sunkiau plyšta ir yra neperšlampamas.

Palapinių strypai gali būti pagaminti iš įvairių medžiagų, tačiau turi būti tvirti ir gana sunkūs. Be to, įdėmiai apžiūrėkite palapinės užtrauktukus – tai pagrindinė palapinės dalis, kuriai sugedus, visos kitos problemos taps antraeilės. Užtrauktukai turi lengvai veikti, neįtraukti palapinės audinio ir nebūti surūdiję.

5. Atsparumas vandeniui

Taip pat labai svarbus atsparumas vandeniui. Jei etiketėje nurodyta, kad atsparumas vandeniui – 2000 milimetrų, tokia palapinė dažnai būna pigesnė ir yra skirta minimalioms išvykoms. Ji gali atlaikyti labai mažą drėgmę ir lietų.

Žinant lietingas Lietuvos vasaras, rekomenduojama rinktis palapinę, kuri būtų atspari bent 2500 milimetrų kritulių. Jei festivalyje ar iškyloje visą dieną lis, patalynė ir daiktai tokioje palapinėje išliks sausi. Profesionalios palapinės, kurios imamos į ilgus žygius, vandens atsparumas gali siekti iki 4000 milimetrų. 

Aktyvaus laisvalaikio ir ekstremaliojo sporto reikmenų parduotuvės „Efekto” direktorius Robertas Vengrys šeimoms pataria rinktis labiau vandeniui atsparias palapines: „Palapinės medžiagos vandens pralaidumas turėtų būti ne mažesnis nei 3000 milimetrų. Jei gamintojas žinomas, tokia palapinė atlaikys tikrai labai stiprų lietų.”

Verslininkas taip pat siūlo rinktis greitai surenkamą palapinę su kuo didesnėmis ventiliavimo angomis ir galimybe pasidaryti du miegamuosius.

„Iš praktikos bendraudamas su žmonėmis galiu pasakyti, kad daugumos žmonių pirmoji palapinė būna mažytė ir dažnai pirkta didelių prekybos tinklų parduotuvėse. Pasinaudoję ir dažnai nusivylę tokiomis palapinėmis žmonės ieško didesnių, kokybiškesnių palapinių”, – kalbėjo verslininkas.

6. Svoris

Prieš pirkdami palapinę taip pat pagalvokite, ar jums reikės ant pečių ją nešti didelius atstumus, ar tik išimti iš automobilio. Supakavus kai kurias dideles palapines, jos tampa gana sunkios ir užima daug vietos. Tad jeigu žadate keliauti pėsčiomis, ieškokite ypač lengvos palapinės, kurių pasirinkimas, priklausomai nuo kainos, dydžio ir kokybės, labai platus.

7. Vėdinimas

Jei prieš tai nesate stovyklavę esant blogoms sąlygoms, nežinote, ką reiškia atsibusti drėgnoje palapinėje. Daiktai ir patalynė sušlampa nuo drėgnų palapinės sienų, o stiprus kondensatas išlieka visoje palapinėje. Todėl ventiliacija palapinėje labai svarbu. Ieškokite palapinės, kurioje būtų bent vienas uždengiamas ventiliacijos tinklelis, kuris sumažintų kondensato problemą.

8. Grindys

Šeimos poreikiams skirtai palapinei reikia gerų, tvirtų grindų. Tai gali būti palapinės dugną atitinkanti forma, pagaminta iš 500 D poliesterio ir polietileno. Tokios grindys apsaugo nuo drėgnos žemės ir lietaus. Kad palapinė išliktų sausa, prieš ją statydami patieskite plastikinę permatomą plėvelę, kuri sulaikys drėgmę ir vandenį. Jeigu stipriai lyja, plėvelę prisegti galima ir ant palapinės stogo.

9. Įranga

Elementai, į kuriuos dar taip pat reikėtų atkreipti dėmesį:

– Durų skaičius (idealu dvi, kad nereikėtų laipioti per kitus žmones).

– Langų skaičius (ventiliacijai užtikrinti).

– Saugojimo kišenės (lengviau rasti smulkius daiktus).

– Papildomi aksesuarai (pavyzdžiui, labai didelis baldakimas).

Parduotuvės „Efekto” direktorius R.Vengrys taip pat pataria atkreipti dėmesį į palapinės aukštį: „Keturvietę palapinę rekomenduočiau rinktis ne žemesnę kaip 175 cm. Juk nebus labai malonu nuolat lankstytis ar ropoti ant kelių.”

Taip pat svarbus elementas – prieangis. Čia galima susidėti mažiau svarbius daiktus, o esant geram orui patogiai įsitaisyti.

10. Kaina

Kiekvienas palapinei pirkti gali skirti skirtingą sumą, tačiau yra keli pabrėžtini aspektai. Perkant labai pigią palapinę, daugiau sumokėsite ateityje keisdami užtrauktukus ir siūdami medžiagą. Taip pat galvokite apie sąlygas, kai naudositės palapine. Jei planuojate keliauti ekstremaliai arba tikitės stipraus vėjo ir lietaus, o palapinėje gyvensite ilgiau nei savaitgalį, palapinei nereikėtų taupyti. Taip pat brangiau kainuoja ypač lengvos ir mažos palapinės, skirtos neštis ant pečių.

Skaičiuojama, kad viena vieta vidutinės kokybės palapinėje kainuoja apie 100 litų. Tad dviejų, trijų ar keturių vietų palapinė atitinkamai kainuos 200, 300 ir 400 litų. Brangiausių – 4–6 vietų palapinių – kainos gali siekti iki 3000 litų.

„Aukštos, turinčios didelį prieangį palapinės kainos prasideda nuo 600 litų, tačiau įprastos trivietės palapinės kainuoja 300–450 litų, o dvivietės nuo 230 iki 350 litų”, – kainas vardijo R.Vengrys.

Pasidomėkite, galbūt jūsų poreikius atitinkanti palapinė internete kainuos daug pigiau nei parduotuvėje.

Svarbu, kad įsigijus palapinę jai būtų taikoma garantija, kuria galėtumėte pasinaudoti, jei jos kokybė neatitiks žadėtosios.

Prieš važiuodami iškylauti, pabandykite palapinę sudėti prie namų. Taip patikrinsite, ar komplekte yra visos reikiamos dalys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.