Delis: vargo šalies sostinė su grožio blyksniais

Indijos sostinė Delis visada buvo pilkesnis ir mažiau turistų lankomas miestas nei Mumbajus arba Kalkuta. Daugiau biurokratų, daugiau verslininkų, tačiau už ministerijų tvorų ir fasadų – ta pati užgrūsta, purvina, karšta Indija.

3 Senasis Delis
3 Senasis Delis
1 Miesto transportas<br>A.Užkalnio nuotr.
1 Miesto transportas<br>A.Užkalnio nuotr.
2 Raudonasis fortas
2 Raudonasis fortas
4 Tadž Mahalis (Taj Mahal)
4 Tadž Mahalis (Taj Mahal)
5 Restoranas „Bukhara“
5 Restoranas „Bukhara“
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

Aug 24, 2014, 1:00 PM, atnaujinta May 30, 2017, 10:47 PM

Delis nebegali pasigirti blogiausiu pasaulio oro uostu (Indiros Gandhi tarptautinis oro uostas daugelį metų buvo įvardijamas kaip baisiausias) – prieš kelerius metus jį smarkiai atnaujino, ir dabar jis tik vidutiniškai chaotiškas. Užtat netvarka mieste kaip visada. Elektros tiekimas nutrūksta net ir prabangiausiuose viešbučiuose. Žmonės, pirmą sykį atvykę į Delį, sužino, kas yra skurdas. Baisiau yra tik Bangladeše. Tokią nuomonę "Gyvenimo būdui" išsakė Andrius Užkalnis.

1 Miesto transportas

Kelionės lengvai nepamiršite. Taksi veža pagal du tarifus: jei nori įjungto kondicionieriaus, mokėsi brangiau. Smagesnės yra autorikšos – būdelės, užkeltos ant motorolerio. Jei esate baltasis, nesitikėkite mokėti tiek kiek vietos gyventojai. Dėl tarifo susitarkite iš anksto, kitaip atvykę klausysite pamokslų, kiek daug jūs turite pinigų, palyginti su vairuotoju, ir kaip jam reikia pagalbos.

2 Raudonasis fortas

Du šimtus metų iki XIX amžiaus vidurio tai buvo valdovų rezidencija – didžiulė teritorija su raižyto akmens statiniais, pievelėmis, sodais. Net kai ten daug turistų, vietos vis tiek yra tiek, kad puikiai galima atsikvėpti nuo Delio karščio ir grūsties.

3 Senasis Delis

Senasis Delis nuo naujojo, santykinai išpuoselėto, skiriasi kaip Vilniaus taboras nuo turistinės Pilies gatvės. Senajame Delyje – laidų raizgalynė, griūvančios parduotuvės su prieš 40 metų guašu išdailintomis iškabomis. Elgetos, netvarka ir nešvara – viskas, ko dairosi ir trokšta visi, kurie skuba į Indiją, norėdami pabėgti nuo laukinio kapitalizmo ir ieškodami dvasingumo. Puiki valanda nuotraukoms.

4 Tadž Mahalis (Taj Mahal)

Balto marmuro mauzoliejus – paminklas prarastai valdovo meilei – turbūt labiausiai lankoma vieta ne tik Indijoje, bet ir visoje Azijoje. Be to, tolokai nuo sostinės (200 km į pietus – pustrečios valandos kelio automobiliu). Tačiau tikrai verta pasistengti ten nuvykti. Pirmasis įspūdis tolumoje pamačius mauzoliejų, atskirtą pievelės ir baseinų, išliks jūsų atmintyje iki gyvenimo pabaigos: balto marmuro pastatas plevena ore.

5 Restoranas „Bukhara“, viešbutyje „ITC Maurya“ (Diplomatic Enclave, Sardar Patel Marg, New Delhi 110 021)

Tai turbūt brangiausia vakarienė Delyje – galėsite pagalvoti apie tai, kad vidutinis Indijos gyventojas tiek maistui išleidžia per du mėnesius. Tačiau ne tai svarbiausia. Garsiame, prezidentų ir pramogų pasaulio žvaigždžių lankytame restorane patiekiama ant žarijų kepta mėsa, marinuota jogurte ir kitaip gardinta, paruošta pagal tradicinius Šiaurės Vakarų Indijos regiono receptus – tai ta šalies dalis, kuri glaudžiasi prie Pakistano. Prieskonių gausa ir harmonija – lyg svaigus debesis. Gerkite alų, ne vyną, nebent norėtumėte, kad vakarienės kaina išskristų į kosmosą kartu su jūsų pojūčiais. Vakarienė – nuo 5000 rupijų vienam svečiui, arba apie 212 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.