10 priežasčių apsilankyti Amsterdame rudenį

Vyrauja nuomonė, kad geriausia Amsterdamą aplankyti pavasarį, tulpių žydėjimo metu. Tačiau į šį miestą verta atvykti bet kuriuo metų laiku, nes jis ir be tulpių gali pasiūlyti daug: 165 miesto veidą išraižiusius kanalus, 1200 tiltų ir tiltelių, metropoliteno šurmulį ir nuostabią architektūrą. Maža to, prie Šiaurės jūros įsikūrusiame uostamiestyje atrasite pasaulinio garso meno galerijų.

Amsterdamas gali pasiūlyti daug: 165 miesto veidą išraižiusius kanalus, 1200 tiltų ir tiltelių, metropoliteno šurmulį ir nuostabią architektūrą.
Amsterdamas gali pasiūlyti daug: 165 miesto veidą išraižiusius kanalus, 1200 tiltų ir tiltelių, metropoliteno šurmulį ir nuostabią architektūrą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-06 09:00, atnaujinta 2018-01-28 12:11

Taip pat miestą garsina vieni siauriausių namų pasaulyje, Vincento van Gogh‘o muziejus, Rembrandto namu, Raudonųjų žibintų kvartalas ir blusturgiais, kuriuose už patrauklią kainą rasite įvairiausių antikvarinių gėrybių.

Uostamiestis prie Šiaurės jūros turistus sužavi savo įvairove, tolerancija ir laisve.

Oro linijų bendrovė „airBaltic“ siūlo apsilankyti Amsterdame rudenį. Abejojantiems ji pateikia 10 priežasčių, kodėl vis dėlto verta tai padaryti:

1. Nacionalinis Nyderlandų muziejus („Rijksmuseum“)

Po dešimties metų rekonstrukcijos darbų muziejus savo duris lankytojams atvėrė tik pernai. Iki tol veikė tik kelios salės, kuriose buvo eksponuojami Rembrandto, Jano Vermeerio ir kitų kūrėjų darbai.

Dabar atvykę į didžiausią Amsterdamo muziejų galite išvysti daug daugiau: prabangių keramikos dirbinių, skulptūrų, archeologinių artefaktų, drabužių, Azijos menų ir kitas ekspozicijas.

Bilieto kainą į muziejų – 15 eurų, iki 18 metų įėjimas nemokamas.

2. Vincento van Gogh‘o muziejus

Pats muziejaus pavadinimas išduoda, kad šiame meno muziejuje sukaupta didžiausia pasaulyje Vincento van Gogh'o tapybos darbų ir piešinių kolekcija. Nuolatinė muziejaus ekspozicija pasakoja apie garsiojo dailininko gyvenimą ir jo kūrybą. Joje taip pat pristatoma daugelis jo žinomiausių paveikslų: „Bulvių valgytojai“, „Miegamasis (Arle)“, vienas iš trijų „Saulėgrąžų“ paveikslų ir kt.

Taip pat muziejuje eksponuojami V. van Gogh'o amžininkų – Paul Gauguin, Georges Seurat, Claude Monet, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso – darbai.

Bilieto kainą į muziejų – 15 eurų, iki 18 metų įėjimas nemokamas.

3. Anos Frank namas

Ši vieta turėtų ypač patikti istorijos mylėtojams. Garsiosios žydaitės Anos Frank namai kasdien atviri lankytojams. Jie savo akimis išvysta, kur ir kaip Frankų šeima slėpėsi per Antrąjį pasaulinį karą.

Turistams atviras ir pačios Anos kambarys-slėptuvė. Į jį ir šiandien patenkama taip, kaip anksčiau – per duris, paslėptas už knygų lentynos.

Suaugusiajam bilietas į A.Frank namus kainuoja 9 eurus, 10-17 metų asmenims – 4,50 eurų, o iki 10 metų – įėjimas nemokamas.

4. Albert Cuyp turgus

Tai – didžiausias gatvės turgus, veikiantis jau daugiau nei šimtmetį. Šiame turguje gausu šviežių vaisių ir daržovių, įvairiausių augalų, žuvies, įmantrių audinių, madingų drabužių ir papuošalų.

Pailsėti galima tradicinėje kavinėje. Rekomenduotina atvykus į turgų ne tik kavos išgerti, bet ir suvalgyti ką tik iškeptų vaflių.

5. Raudonųjų žibintų kvartalas

Šios vietos tikriausiai nė nereikia pristatyti. Tai bene garsiausias visame pasaulyje gatvių tinklas, kuriame dirba prostitutės. Savo paslaugas jos siūlo tiesiog pasirodydamos per langą.

Taip pat tai viena pagrindinių Amsterdamo turistų pramogų vietų – kvartale gausu sekso reikmenų parduotuvių, sekso teatrų. Dar čia veikia prostitucijos muziejus. Jis vilioja smalsius turistus, kurie visada norėjo sužinoti, kaip atrodo gyvenimas kitoje vitrinų pusėje, bet neišdrįso to paklausti.

6. Tradicinės kavinės ir restoranai

Apsilankykite vietinių gyventojų pamėgtose kavinėse ir restoranuose. Venkite turistams skirtų maitinimosi įstaigų, nes taip nepajusite tikrosios miesto dvasios.

Būnant Amsterdame būtina paragauti olandiško sūrio (populiariausi „Edam“ ir „Gouda“).

Olandai juokauja, kad keptos bulvytės (vlaamse frites) yra jų nacionalinis patiekalas. Tad viešėdami Amsterdame būtinai jų paragaukite. Tačiau įsidėmėkite, kad čia jos valgomos ne su kečiupu, o su majonezu.

7. Namas su slapta bažnyčia („Ons’ Lieve Heer op Solder“)

Tai išskirtinis namas. Jo siaurais laiptais galima patekti į slaptą bažnyčią, įrengtą antrajame namo aukšte. Bažnyčia slapta, nes tam tikru laikotarpiu Nyderlandų protestantai toleravo katalikus su viena sąlyga: jų maldos namai negalėjo būti matomi iš gatvės.

Ekskursijos name vedamos olandų, anglų, prancūzų, vokiečių, ispanų, italų ir rusų kalbomis.

Bilieto kainą į namą su slapta bažnyčia – 8 eurai, iki 5-18 metų asmenims – 4 eurai, vaikams iki 5 metų – nemokamai.

8. Galanterijos muziejus („Tassenmuseum“)

Kiekviena stileiva privalo apsilankyti galanterijos muziejuje. Jame eksponuojamos „Gucci“, „Louis Vuitton“ „Prada“ ir kitos odinės piniginės. Seniausia piniginė muziejuje - iš XVII amžiaus.

Bilietas į galanterijos muziejų suaugusiems kainuoja 9,5 euro, pensininkams ir studentams - 8 eurai, 13-18 amžiaus asmenimis – 6 eurai, iki 13 metų – įėjimas nemokamas.

9. Gėlių turgus

Tai vienas didžiausių ir spalvingiausių gėlių turgų pasaulyje. Jei mylite tulpes, jums čia tikrai patiks.

Čia prekiaujama įvairiausių spalvų, fantaziją pranokstančiomis tulpėmis. Žinoma, čia taip pat galima įsigyti ir narcizų, lelijų, rožių ir kitų augalų.

Gėlių turguje galima rasti pačių įmantriausių augalų už patrauklią kainą.

10. Filmų institutas („EYE Film Institute“)

Institute galima nemokamai peržiūrėti vietinės kolekcijos filmus. Peržiūra vyksta kambaryje, kuriame iš visų pusių žmogų supa didelis ekranas su rodomais įvairių filmų fragmentais.

Parodoma daugiau nei šimtas reguliariai besikeičiančių scenų. Filmai sugrupuoti pagal temas: pasaulio atradimai, kino žvaigždės, spalvos, Nyderlandai, siaubas ir t. t.

Žiūrovai, įsitaisę minkštoje sofutėje, tol žiūri filmų fragmentus, kol išsirenka vieną, labiausiai patikusį. Jį išsirinkę gali žiūrėti vieną filmą iki jo pabaigos.

Kaip pasiekti Amsterdamą?

Į Nyderlandų sostinę Amsterdamą iš Lietuvos galima atvykti keliais būdais.

Pirmasis – keliaukite savo automobiliu. Vilnių ir Amsterdamą skiria 1670 kilometrų atstumas. Kelionė bus ilga, tačiau galėsite aplankyti pakeliui esančius miestus.

Antrasis – vykite į ekskursiją autobusu. Tokias keliones siūlančių vežėjų – apstu.

Trečiasis – skriskite lėktuvu. Kaip tik visai neseniai oro linijų bendrovė „airBaltic“ pradėjo skrydžių maršrutą Vilnius-Amsterdamas. Naujoji skrydžių kryptis yra jungiamoji su KLM, o tai reiškia, kad bus lengviau nuskristi į pietų Afriką, pietų Ameriką, Okeaniją ir Aziją.

Į Nyderlandų sostinę lėktuvai skrenda keturis kartus per savaitę, o bilietų kainos prasideda nuo 49 eurų (169 litų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.