Tokijas A. Užkalnio akimis: gyvųjų ėmimas į dangų

Jei manote, kad mėgstate miestą, tačiau nežinote, ar tikrai visa širdimi, važiuokite į Tokiją. Čia jus patikrins. Labiau miestietiško miesto pasaulyje nėra: čia nėra vietos tiems, kuriems patinka basomis lakstyti po žolę. Tai koncentruotos, grynos, į veną švirkščiamos civilizacijos sultys. Retas susižavi miniomis ir spūstimi, tačiau išrinktieji palaimingai pajunta, kad šis miestas labai gerbia privatumą. Tokijas – ne romantikos, o vienišų žmonių miestas. Ir jis taip toli nuo mums įprasto pasaulio, kad galite pasijusti gyvi paimti į dangų.

Jasukunio šventykla (Yasukuni).
Jasukunio šventykla (Yasukuni).
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis

Oct 18, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 7:44 PM

Daug kartų buvau Tokijuje ir vis tiek negalėjau iki soties atsigerti šio begalinio miesto bekraščio dydžio. Svaigino suvokimas, kad niekada neišvaikščiosiu ne tik visų gatvių, bet ir jų šimtadalio. Norėčiau kada pasilikti savaitei dangoraižyje, niekur neiti, tik pro langus iš viršaus žiūrėti į pilką betoną apačioje, o naktį kiek tik akys užmato – į šviesų purslus. Turbūt labai daug prirašyčiau visko.

1. Viešbutis „Tokyo Park Hyatt“

Tokijuje yra brangesnių viešbučių ir aukštesnių dangoraižių, tačiau būtent šie trys bokštai, projektuoti garsiausio japonų architekto Kenzo Tange ir pastatyti 1994 metais, yra ta vieta, kur jūs norite būti (net jei reikės parduoti automobilį ir vieną inkstą, kad sumokėtumėte už nakvynę). Viešbutis prasideda nuo 39-ojo aukšto, ir buvo filmo „Pasiklydę vertime“ („Lost in Translation“) veiksmo vieta – viduje viskas asketiška. Amerikietiškas „Niujorko baras“ po stogu yra toks tobulas, kad norisi verkti. Jei pasiseka, gulint vonioje pro stiklo sieną tolumoje matyti šventasis Fudžio ugnikalnis. Man buvo matyti. Kambarys atsieina nuo 63 tūkstančių jenų (apie 1570 litų) už parą.

2. Jasukunio šventykla (Yasukuni) ir Jūšūkano (Yūshūkan) karo muziejus

Šventykloje esantis prieštaringai vertinamas muziejus labai įdomus (nors jis turistams labai nereklamuojamas): čia japonai prisimena ir garbina savo šalies imperatoriškąją praeitį ir XX amžiaus vidurio karo žygdarbius, kurie daugelio kaimynų vadinami karo nusikaltimais. Čia net yra torpedų, kurias vairavo savižudžiai, ir kavinė, kurioje maistas toks, koks jūrininkams buvo tiekiamas karo laivuose.

3. Šindžiuku (Shinjuku) geležinkelio stotis

Nepaisant užsienietiško rašto ir mastelio, miesto transportu Tokijuje išmokti naudotis lengva: po trečio vizito net ir lietuvis guviai orientuojasi ir šokinėja iš vieno metro traukinio į kitą. Jei pritrūko iššūkių, nerkite į šią stotį. Per ją kasdien keliauja daugiau nei 3,6 mln. žmonių – tai daugiausia keleivių turinti stotis planetoje. Stotyje yra daugiau nei du šimtai išėjimų į miestą, nors ji pati iš esmės yra miestas po žeme. Pabuvę čia daugiau niekada nebesakysite, kad Kauno prekybos centre „Mega“ yra daug lankytojų.

4. Cukidžio (Tsukiji) žuvų turgus

Važiuokite ten ankstų rytą – laiko skirtumas ir nemiga bus jūsų naudai. Prekyba ir veiksmas didžiausiame pasaulyje žuvų turguje prasideda labai anksti. Į didmeninės prekybos teritoriją žioplinėtojų jau nebeleidžia – man labai pasisekė, nes buvau ten tada, kai dar bet kuris atvykėlis su fotoaparatu rankoje galėjo klaidžioti tarp dėžių ir elektros krautuvų, pilnų keisčiausių gyvių, ir iš arti apžiūrinėti 300 kilogramų sveriančius tunus. Čia rasite geriausių pasaulyje sušių su šviežiausia žalia žuvimi: rinkitės bet kurią užeigą, ir paprastų patiekalų kokybė dar kartą įtikins, kad jūs gyvi buvote paimti į dangų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.