Dubajus A. Užkalnio akimis: iš niekur atsiradęs miestas akina

Dubajaus šlovės amžius jau praėjo, bet aplankyti jį vis dar verta. Miestas nepastebimai perėjo transformacijas: kažkada buvęs ne daugiau nei žvejų kaimas ir stotelė keliaujančių pirklių kupranugariams girdyti, XX amžiaus viduryje jis, kaip ir kiti aplinkiniai arabų emyratai, puolė džiaugtis naftos pinigais. Iš septynių teritorijų, sudarančių Jungtinius Arabų Emyratus, jis buvo kone skurdžiausias (na, čia kaip vargingiausias iš milijardierių šeimos – skurdas labai sąlyginis), todėl buvo kuriamas kaip turizmo, parduotuvių ir prekybos sostinė su didžiule veržlia oro bendrove, kuri nepastebimai apraizgė pasaulį ir padarė Dubajų patogia vieta sustoti porai dienų ir išleisti daug pinigų.

Prekybos centras „The Dubai Mall“.
Prekybos centras „The Dubai Mall“.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2014-10-22 21:54, atnaujinta 2018-01-25 01:13

Vienu metu pigių prekių centru buvęs Dubajus prieš porą dešimtmečių atsikratė alkanojo pasaulio pirklių minių, keliaujančių čia nebrangios buitinės technikos, tuo pat metu iššlavė rusų prostitutes ir ukrainietes pilvo šokėjas ir nusitaikė į prabangą. Ne viską pavyko padaryti skoningai (tiksliau, daugumą europiečių šiurpina ir stebina arabiškas tviskantis prabangos supratimas), tačiau priblokšti pavyko.

1 Viešbutis „Burj al Arab“

Yra ir aukštesnių pastatų, ir brangesnių viešbučių Dubajuje (nors sunku patikėti), tačiau šis burės formos statinys dirbtinėje saloje tapo Dubajaus simboliu, milijonų turistų fotografuotas iš Džumeiros paplūdimio ir tūkstančių aplankytas. Britų interjero dizaineriams buvo liepta sukurti tokią prabangą, kokios niekas nedrįstų net susapnuoti, ir jiems pavyko: akys raibsta nuo spalvų gausos ir blizgesio. Jei nesate svečiai, apsilankyti irgi galima užsisakius pietus ar vakarienę viename iš viešbučio restoranų. Dvivietis kambarys čia atsieina nuo 10 000 dirhamų (apie 7427 litus) parai.

2 Aukso turgus (Gold Souk)

Žmonės iš tos pasaulio dalies, kur daug aukso prilygsta grožiui (pirmiausia Indijos), važiuoja į Dubajų papuošalų prieš vestuves ir čia palieka tiek pinigų, kad paskui dešimt metų ir daugiau atidavinėja skolas namie, bet visi juk turi pamatyti, kad nuotaka apkarstyta papuošalais kaip Kalėdų eglutė. Turgus yra begalės nedidelių parduotuvių, kur aukso daugiau nei baravykų Dzūkijoje rudenį. Vulgaru? Nežmoniškai. Tačiau labai įspūdinga. Pardavėjai – visi svetimšaliai – žaibiškai perskaičiuoja visas valiutas, pritaiko nuolaidų ir stebina tuo, kad gali pasiūlyti absoliučiai viską.

3 Prekybos centras „The Dubai Mall“

Iš absurdiško dydžio prekybos centrų Dubajuje šis yra pats absurdiškiausias. Tai didžiausias pasaulyje prekybos centras – daugiau nei 1200 parduotuvių (todėl geriau pasirinkti, ko jums tikrai reikia, nes viską vargu ar spėsite savarankiškai apžiūrėti) ir pusė milijono kvadratinių metrų. Penkiolika tūkstančių vietų automobilių stovėjimo aikštelėse. Be savo viešbučio, daugiau nei dvidešimties kino ekranų ir daugiau nei šimto restoranų ir kavinių, čia dar yra ir akvariumas su didžiausiu pasaulyje akrilo langu (75 centimetrų storio plokštė sveria beveik 250 tonų), už kurio – 33 tūkstančiai jūrų gyvių. Dar labiau neįtikėtina, kad kažkas juos sugebėjo suskaičiuoti. Jei šis prekybos centras jūsų nenustebins, jūsų nenustebins niekas.

4 Dangoraižis „Burj Khalifa“

Beveik kilometro aukščio (830 metrų) pastatas – aukščiausia žmogaus pastatyta konstrukcija pasaulyje, aukštesni tik kalnai. Statytas 5 metus, šis dangoraižis daugeliui atrodo kaip netikras – lyg kokia trimatė kompiuterinė grafika. Amerikiečių architekto Adriano Smitho kūrinys pagerino daugelį pasaulio rekordų – ne tik pastato aukščio, bet ir aukščiausiai esančių gyvenamųjų patalpų, aukščiausiai esančio restorano, ilgiausią kelią kylančio lifto. Man labiausiai gaila darbininkų, kurie turi plauti langus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.