Niujorkas: murzina ir pavargusi A. Užkalnio meilė

Rašiau apie daug miestų, kur 24 valandų limitas yra pragariškai nedėkingas. Rašydamas apie Niujorką pasiekiau paskutinį pragaro ratą, nes miestas yra daugumos mano svajonių koncentracija. Skauda širdį, kai reikia susiaurinti viską iki kelių potyrių.

1 Centrinis parkas
1 Centrinis parkas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis

Oct 27, 2014, 6:42 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 2:24 PM

Niujorkas yra svetimųjų miestas, kaip ir Vilnius, surinkęs atvykėlius, ir tik iš dalies jiems aplaužęs ragus. Čia susirinko visi, kurių labiausiai nekenčia tamsus ir piktas lietuvis, žemės referendumo sumanytojas: žydai, juodaodžiai, baltieji amerikiečiai, arabai, pakistaniečiai, siauraakiai iš Tolimųjų Rytų. Ir visi toliau gyvena susispietę taip, kaip jiems patinka, kiekvienas gaudo laimę už uodegos. Niujorke yra galybė veiklos, vaizdų ir įžymybių.

Aš griebiu tai, kas man maloniausiai kvepia šiame pavargusiame, suodiname, tačiau taip šiltai priimančiame ir apkabinančiame mieste. Čia mano meilės Amerikos jaukiausia kūno vieta. Dangoraižius pamatysite patys. Muziejus irgi pasirinksite savarankiškai. Čia rašau apie vietas ir patirtį, kurių nevalia praleisti.

1 Centrinis parkas

Absurdiškai erdvus žalumos plotas pačiame Manhatano centre, kuriame kiekvienas žemės lopinėlis yra net ne aukso, o deimantų vertės. Tai puikus priminimas, kad ir Amerika ne viską matuoja pinigais. Čia užtenka vietos visiems. Man patinka čia vaikščioti skersai išilgai ir kalbėtis.

2 Kelionė Niujorko taksi

Jei kada mąstėte, kaip atrodo interneto komentatorius, besikeikiantis ir viskuo nepatenkintas, sėskite į Niujorko taksi. Vairuotojas dažnai menkai moka angliškai, yra mažaraštis, keikiasi ir pastarąjį kartą prausėsi dar prieš pasaulinę finansų krizę. Geltonuosius taksi vairuoja tie Niujorko atvykėliai, kuriems niekada nepasisekė arba dar pasiseks.

3 Staten Ailando perkėla (Staten Island Ferry) ir Laisvės statula

Šią Prancūzijos dovaną Amerikai matė daug atvykėlių. Statulą su deglu rankoje puikiai galima apžiūrėti nuo kelto, plukdančio iš Manhatano į Staten Ailando salą. Sovietinė propaganda duso iš įniršio, vaizduodama šią moterį su vainiku iš raketų, – Sovietų Sąjungos nebėra, o senas ir tiesmukas laisvės simbolis tebestūkso. „Atvesk man pavargusias, neturtingas ir susispietusias minias, trokštančias laisvai kvėpuoti“, – parašyta ant postamento, ir tos minios jau daug dešimtmečių skuba, kur kviečiamos.

4 Volstritas (Wall Street)

Gatvė, pavadinta sienos vardu, yra ta vieta, kur yra Amerikos pinigai. Pasidairykite į bankus, draudimo bendroves ir akcijų biržą. Čia kuriami ir perskirstomi pasaulio turtai. Už šių sienų žmonės buvo gelbėjami mokesčių mokėtojų pinigais per finansų krizę, kad paskui galėtų kurti dar daugiau turto. Pajuskite, kad čia kasdien sprendžiamas pasaulio likimas.

5 Sumuštiniai

Aš esu mėsainių garbintojas, o Niujorkas – sumuštinių vieta. Čia gyvena tie, kurie turi mažai laiko, ir jie valgo sumuštinius. Eikite į bet kurią delikatesų (deli) parduotuvę, per kelias sekundes užsisakykite tokį sumuštinį, kokį įsivaizdavote darbe jau nuo ryto. Viskas greitai, niekas nesnaudžia, nežiopsokite ir jūs. Kiekvienas, tik įžengęs į šį miestą, tampa niujorkiečiu. Tapkite juo nors 24 valandoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.