Izraelyje Jogaila Morkūnas šventas vietas iškeitė į vynuogynus

Viskas prasidėjo nuo kiaušinienės. Ir tai, kad garsus renginių organizatorius Jogaila Morkūnas (41 m.) atidarė interneto parduotuvę vynokorta.lt, ir tai, kad per savo gimtadienį porai dienų nurūko į Izraelį.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Kaikarytė („Lietuvos rytas")

2014-10-29 06:43, atnaujinta 2018-01-24 08:23

Šventojoje žemėje Jogaila atšventė 41-ąjį gimtadienį. Tačiau pagrindinis tikslas buvo ne puota. Svarbiausia buvo kartu su muzikantu ir kulinarinių knygų bei televizijos laidų autoriumi Gidonu Šapiro-Bilu aplankyti penkias vynines. Tad vynokorta.lt jau papildyta rinktiniu tos šalies vynu.

Kam interneto parduotuvė, jei puikaus vyno gali įsigyti prekybos centre ar specializuotoje parduotuvėje?

Kad nereikėtų tampyti po kelis butelius iš parduotuvės maišelyje, o iš karto užsisakytum visą dėžę, rašo „Lietuvos ryto" žurnalas „Stilius".

„Dėžėje telpa šeši buteliai. Per daug niekada nebus, nes kad ir kiek gėrimų pirktum – vis tiek vieno butelio pritrūksta“, – juokiasi Jogaila.

Pasaulyje ši idėja nenauja ir labai populiari, bet Lietuvoje – naujiena. J.Morkūnas tiki, kad tai reikalinga paslauga.

Kartą jam pačiam tokios prireikė. Rytą paskambino draugai, kad atvažiuoja valgyti kiaušinienės. Šeimininkas apžiūrėjo savo vyno šaldytuvą ir suprato, kad neturi reikiamo kiekio šampano. Šalia namų – ne tos parduotuvės, kuriose įsigytum rinktinių gėrimų.

„Galvoju, ką dabar daryti: kepti kiaušinienę ar lėkti šampano?“ – štai taip Jogailai ir kilo mintis dėl naujo verslo.

Juk gyvenimas dabar bėga taip sparčiai ir daugeliui reikia įvairiausių pagalbininkų – kad ir ne dėl gyvybiškai svarbių, o malonių momentų.

„Mano idėja turi ir svarbų socialinį aspektą: jei šventės ar vakarojimo metu dar prireikia gėrimo, neteks sėsti prie vairo su kvapeliu ir lėkti parduotuvėn, paskubomis iš lentynos griebti bet kokio šilto šampano ar putojančio vyno – užsisakius internetu, per kelias valandas jis bus pristatytas tinkamos temperatūros“, – pasakoja Jogaila.

Jis su vyno žinovais yra atrinkęs apie 170 vyno rūšių. Savus vyno sąrašus jau sudaro garsūs gėrimų ir maisto žinovai Aidas Puklevičius, Beata Nicholson, Rasa Martens, Andrius Užkalnis. Vienas spustelėjimas kompiuteryje – ir pasirenki už tau tinkamą sumą tai, kas paties nenuvils ir prieš svečius gėdos nepadarys.

Kam tempti vyną iš Izraelio, jei puikaus jo turi Prancūzija, Ispanija, Portugalija, Vokietija?

Viskas dėl išskirtinumo. Dauguma Izraelio vyno rūšių yra košeriniai. Šis dalykas kai kuriais atvejais galbūt mistifikuotas, tačiau vis tiek tai puikus sufleris, kad vyno gamybai skiriamas išskirtinis dėmesys. Jogaila įsitikinęs, kad Izraelis netolimoje ateityje užims tvirtas pozicijas vyno mėgėjų sąrašuose.

Kaip galima į Šventąją žemę vykti tik dviem dienoms?! Į tai Jogaila atsako klausimu: „O ką ten daugiau veikti?“ Jeruzalę ir jos šventąsias vietas, Negyvąją jūrą jis jau aplankė prieš gerą dešimtmetį. Vyras norėjo suderinti malonumą su darbu, įkvėpti Tel Avivo oro ir skaniai pavalgyti. Jogaila niekada neslėpė, kad už reikšmingiausius istorijai griuvėsius jam mielesni dangoraižiai, asfaltas ir puikus aptarnavimas.

Ar Izraelis per dvi dienas spėjo paliesti Jogailos širdį?

„Kai ten 25 laipsniai šilumos, o čia – 5 šalčio, apima beprotiškas džiaugsmas, kad per kelias valandas gali pakeisti klimatą“, – sako J.Morkūnas.

Euforija užplūsta ir mėgaujantis maistu: Tel Avive visur skanu, kur tik prisėstum užkąsti. Tai Jogailai priminė Niujorką – miestą, kuriame nėra prasto maisto užeigų, nes jos paprasčiausiai būtų uždaromos.

Jogaila su bičiuliais ragavo ir košerinio, ir „fusion“ stiliaus virtuvės gardumynų, ir patiekalų, kuriuose jaučiama stipri arabiška įtaka. Viskas stebino ir maloniai nuteikdavo.

„Kiek saulėtų dienų Izraelyje ir Lietuvoje? Man regis, tai viena svarbiausių sąlygų, turinti įtakos tiems patiems maisto produktams tiek pas mus, tiek ten.

Man neskani lietuviška aviena – nepakenčiu jos specifinio kvapo, o Tel Avive nė karto jo nejutau. Tiesiog vienur avelės nemažai laiko praleidžia ir tvarte, o kitur nuolat būna gryname ore rupšnodamos žolę. Kur saulė ir šiluma – ir žmonės dažniau šypsosi, ir avelės laimingesnės“, – smagiai dėsto Jogaila.

Ir per dvi dienas jis spėjo pamatyti ir pajusti, kad Tel Avivas per dešimtmetį išgražėjo. Ir šį kartą spėjo atkreipti dėmesį į keletą judėjų tradicijų. Labiausiai tai justi per šabą – šventę, prasidedančią penktadienio saulėlydžio metu ir pasibaigiančią šeštadienio vakarą.

Tai jis prisiminė viešbučio lifte pamatęs, kad šis stoja kiekviename aukšte – juk per šabą itin religingi žydai negali sau leisti net mygtuko paspausti. Jie gali atsukti šalto vandens čiaupą, bet karšto – ne, šaldytuvą gali atsidaryti, jei šabo išvakarėse išsuko jo lemputę – savo veiksmais negali priversti veikti jokių prietaisų. Nuostabiausia užsieniečiams šabo dalis – kad ilgos, sočios ir skanios vakarienės būtinai renkasi visa didelė šeima.

Jogaila visa tai priima smalsiai, su šypsena, bet kartu ir su didele pagarba, nes tik įvairovė gyvenimą daro smagų ir laimingą. Štai kodėl jis ir neturi vienos mėgstamos vynuogių veislės ar vyno rūšies – nori atrasti vis ką nors nauja.

Parengė Daiva KAIKARYTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.